Free songs
Jadranska ulica 4, 2250 Ptuj+386 (0)59 955 041info@arsana.si9-18 ure

O FESTIVALU   SPONZORJI   PODPRITE ORGANIZACIJO

 THE SWINGLES (VB)
OB 20:30 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA Cena 22 €, 25€

 

THE-SWINGLES1Joanna Goldsmith-Eteson − sopran, Sara Brimer − sopran, Clare Wheeler − alt, Oliver Griffiths − tenor, Jon Smith − tenor, Kevin Fox – bariton, Edward Randell − bas

 

The Swingles, dobitniki 5. grammyjev, že več kot pol stoletja spreminjajo meje vokalne glasbe. Skupino a cappella glasbe sestavlja sedem mladih pevcev, mojstrov svoje obrti. Nastopali so že na številnih svetovnih odrih ter se pojavljali v mnogih filmskih in televizijskih zapisih, kot so Seks v mestu, Talenti v belem, Glee …

 

Njihov repertoar obsega priredbe pop izvajalcev, kot so Björk, Annie Lennox in The Beatles, priredbe klasične glasbe (Bacha, Mozarta) ter sodobne glasbe (Luciana Beria, Pascala Zavaria in Azia Corghia). Njihov repertoar je prežet z različnimi stili in harmonijami jazza.

 

INFECTED UNPLUGGED (SLO)
OD 21:00-24:00  URE, MESTNI TRG TETA FRIDA  Brezplačno

 

Infected1Katja Zinrajh-vokal, Jure Pišek-solo kitara, spremljevalni vokal, Taja Islamovič-ritem kitara, spremljevalni vokal, Gašper Bračič-bas kitara, Jure Kovačič-bobni

 

Glasbeni virus zajame prostor, razširi se energija in pa inovativnost petih mladih nadobudnih glasbenikov, ki so z glasbo tako rekoč že okuženi. To je alternative rock skupina Infected. V takšni zasedbi delujejo od septembra 2014 in v teh letih so pobrali vse glavne nagrade na Droogstocku 2014 na II. gimnaziji Maribor, zabeležili zmago na Battle of the Bands 2016 v Mariboru, zmago na Rock vizijah 2016 v Novi Gorici, v juniju 2016 pa so zabeležili tudi zmago na Špil ligi v Ljubljani. Septembra 2016 so organizirali prvi lasten koncert imenovan Rockcajt, katerega se je udeležilo več kot 500 glava množica.

Ustvarjajo avtorske pesmi v slovenskem jeziku, v letošnjem letu pa načrtujejo tudi izid albuma.

 

GanibaloLUTKOVNA PREDSTAVA PUPILLA – CIRKUS GANIBILO
OB 10:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 5 €

 

Dobrodošli v našem izmišljenem cirkusu, z izmišljenimi akrobati, dvigovalci uteži, klovni, dresiranimi živalmi, in drugimi svetovnimi atrakcijami! Na oder postavljamo pisano, pustolovščin in čudnih fantazij polno cirkuško zgodbo, ki nam jo zaigrata igralka gospodična Akrobatka in cirkuški direktor ali gospod Klovn.

Izvajalec: Lutkovno gledališče Pupilla

 

 

 

 

Ustvarjalne-delavnice

USTVARJALNA DELAVNICA
OB 11:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE Brezplačno

 

Izvajalec: Lutkovno gledališče Pupilla

 

 

 

 

 PREDAVANJE S TOMO KRIŽANERJEM
OB 11:00 DO 16 URE OB 18 URI TOMO KRIŽNAR, DOM KULTURE MUZIKAFE Brezplačno

 

Križnar

Ptujsko popotniško društvo PoTUJ organizira peti dobrodelni vegetarijanski bazar. Vsa zbrana sredstva bodo namenili otrokom, ki živijo v skrajno težkih pogojih v Nubskem višavju, Darfurju, ob Modrem Nilu in ki jim pri golem preživetju pomaga Tomo Križnar. Ob tej priložnosti bo ta svetovno znani popotnik in humanitarni delavec spregovoril o razmerah v tem delu sveta in o svojem poslanstvu.

 

 

 

 

 

VEGETARIJANSKI BAZAR
vegetarijanski_bazar_6
OD 11:00 – 17:00 URE, DOM KULTURE MUZIKAFE Brezplačno

 

Ptujsko popotniško društvo PoTUJ organizira peti dobrodelni vegetarijanski bazar. Vsa zbrana sredstva bodo namenili otrokom, ki živijo v skrajno težkih pogojih v Nubskem višavju, Darfurju, ob Modrem Nilu in ki jim pri golem preživetju pomaga Tomo Križnar. Ob tej priložnosti bo ta svetovno znani popotnik in humanitarni delavec spregovoril o razmerah v tem delu sveta in o svojem poslanstvu.

 

 

DRUMMING CELLIST (SLO)
OB 20:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 8 €

 

Drumming-Cellist

Bluesovska čustva in Bachov groove, bobni in violončelo, palice in lok, strune, opne, činele … Edinstvena manifestacija zvoka, ki spaja dva različna, široka, a obenem komplementarna glasbena svetova.

Vse razsežnosti dveh izjemnih glasbil, združene v skrbno zasnovanem, impresivnem in energičnem nastopu izkušenega, raznovrstnega glasbenika, ki vedno stremi k preseganju meja običajnega.

Dovršena kombinacija ritma, harmonije, melodije in improvizacije, skrbno oblikovana v unikatni in premišljeni umetniški viziji Kristijana Krajnčana – bobnarja, violončelista, skladatelja in režiserja. Projekt Drumming Cellist s prelivanjem sodobne jazz glasbe, filmske glasbe in drugih žanrov v usklajeni, sozvočni glasbeni pripovedi predstavlja razburljiv, svež, drzen, barvit in nevsakdanji pristop k muziciranju!

 

 

RADE ŠERBEDŽIJA & ZAPADNI KOLODVOR (HR)
OB 21:00 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA 18 €

 

Rade POD CMYK

Rade Šerbedžija s svojo nadarjenostjo in izjemno igralsko tehniko vse od začetka svoje kariere navdušuje režiserje in kritike ter gledališko, filmsko in televizijsko občinstvo. Za svoje igralske stvaritve je prejel številne prestižne nagrade, njegova sijajna igra pa je vzbudila zanimanje tudi med tujimi režiserji in tako se je na velikem platnu že večkrat znašel v družbi svetovno znanih igralskih imen, kot so Vanessa Redgrave, Tom Cruise in Clint Eastwood. Leta 2000 je ustanovil znamenito gledališče Ulysses na hrvaških Brionih. Ob številnih filmskih, gledaliških in televizijskih vlogah je posnel tudi šest odmevnih glasbenih albumov. Šerbedžijevo interpretacijo bi lahko označili kot šanson, s skladbo Ne daj se Ines pa se je za vedno vtisnil v srca vseh generacij. Velikega poeta in glasbenika bo na odru spremljala skupina Zapadni kolodvor, ki z njim sodeluje vse od leta 2011.

JAZZ LADIES (SLO)
OD 21:00-24:00 URE, BAR POMARANČA Brezplačno

 

jazz-ladiesNatalija Tumpej – vokal, Taja Božič – klavir, Nina Merkoci – saksofon, Petra Trobec − kontrabas, Nina Korošak Šerič – bobni

 

Jazz ladies je glasbena zasedba petih mladih dam, zbranih zaradi ljubezni do jazz glasbe. Občinstvo osvajajo s svojimi izvedbami in priredbami glasbe 60-ih, 70-ih pa vse do danes. Igrajo jazzovske, swing in bebop standarde, v njihovem repertoarju pa se najdejo tudi skladbe latinsko ameriškega izvora in pesmi slovenske popevke. Iskrene in navdiha polne glasbenice vas bodo s pristnim, igrivim in glamuroznim nastopom nostalgično popeljale v obdobje zakajenih lokalov ameriške jazz scene.

 

FILIP VADNU & MATIC JEREB (SLO)
OD 21:00-24:00 URE, MESTNI TRG TETA FRIDA Brezplačno

 

Filp-Vadnu&Jereb

Filip Vadnu − kitara, Matic Jereb − vokal, ustna harmonika

 

Akustični duo bo obudil spomine na glasbo prejšnjega stoletja, ki se je začela razvijati na območju New Orleansa. Na trdni osnovi bluesa ju zanese tudi v barve jazza in ritme funka v akustični preobleki.

 

zeleni-škratZELENI ŠKRAT ARIEL
OB 10:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 5 €

 

Izvajalec: Melita Osojnik

Zabavna glasbeno-animacijska predstava z mnogo humorja in animacije, kjer so otroci del predstave in ne le gledalci. Skupaj bomo iskali zelenega škrata Ariela, ki kuje srečo in zaklad za otroke, potolažili bomo osamljeno deklico Jokico, se nasmejali porednim čevljem, ki so jo kar sami mahnili na sprehod, pa seveda tudi malo čarali in skupaj z malim čarovnikom pričarali izgubljeno pesmico. Na koncu bomo našli škrata Ariela, ki nam bo povedal, kje se skrivata sreča in zaklad. Zeleni škrat Ariel je izjemno zabavna predstava.

 

 

USTVARJALNA DELAVNICA
OB 11:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE Brezplačno

 

2010_drevored_vlado_kreslin_foto_sonja_garnitschnig CMYKVLADO KRESLIN IN BELTINŠKA BANDA & MALI BOGOVI (SLO)
OB 20:30 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA 15 €

 

Vlado Kreslin, veliki umetnik, ima za seboj že dolgo glasbeno kariero in več kot deset izdanih albumov. Le kdo se ne spomni njegove prve največje uspešnice »Od višine se zvrti« ter ne pozna njegove legendarne pesmi »Tista črna kitara«? Leta 1991 se je pričel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinško Bando. Posvetil se je ljudski glasbi in povzročil pravi preporod slovenske etno glasbe. Približal jo je mlajšim generacijam, demarginaliziral in rehabilitiral je prekmursko narečje. Z bandoma Mali Bogovi in Beltinško bando je pričel združevati včeraj in danes, lokalno in globalno. V Beltinški bandi delujeta sedaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov. Najstarejši je Kreslinov oče, Milan Kreslin (rojen 1928).

BOR_1230»100 YEARS OF ELLA« (HR/SLO)
OB 21:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 8 €

 

Zasedba: Lela Kaplowitz (vokal), Ratko Divjak (bobni), Marko Korošec (kontrabas), Stane Hebar (kitara)

 

»100 Years of Ella« je projekt v hravško slovenski zasedbi, ki se predstavlja s programom velike jazzovske dive Elle Fitzgerald ob praznovanju njene stote obletnice rojstva (rojena 25. aprila 1917). Prvo damo jazza, ki je bila poznana po svojem virtuoznem glasu in neverjetnih glasovnih sposobnostih, bo v lastni interpretaciji uprizorila karizmatična in energična hrvaška pevka Lela Kaplowitz. Ob njej se bodo v spremljevalni zasedbi predstavili še legenda jugoslovanske glasbene scene, bobnar Ratko Divjak, multi instrumentalist Marko Korošec na kontrabasu ter jazz kitarist Stane Hebar.

 

Glasbene-pravljiceGLASBENE PRAVLJICE (PIHALA IN TROBILA)
OB 17:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 3 €

 

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Pihala so na zrak,
kar ne zna vsak,
trara, trara,
pravljica se k vam pelja!

 

 

USTVARJALNA DELAVNICA − IZ STAREGA NASTANE NOVO

Delavnica-recikliranje

OB 18:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE Brezplačno

 

Izvajalec: Petra Kavaš

Recikliramo, ustvarjamo in se zabavamo. S seboj prinesi volno, kamenčke, kakšno idejo za ustvarjanje, dobro voljo in prijatelja/prijateljico.

 

 

 

 

LJUDSKA ZGODBA (SLO)
OB 20:30 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  10 €

 

Pihalni orkester Jesenice – Kranjska gora in Mešani pevski zbor Jesenice

Zbor

Monika Bohinec – mezzosopran, Klemen Torkar – tenor, Rozman Roza – spremna beseda

 

Predstavljamo vam projekt, pri katerem so se izvajalci poklonili bogati kulturni dediščini slovenskega naroda, iz katere so črpali tudi ideje pri snovanju samega projekta. Mlada nadarjena slovenska skladatelja, Aleksander Čonč in Anže Rozman, sta napisala skladbe, v katerih se na imeniten način združita izvirna ljudska ter sodobna umetna glasba, ki nas popeljeta na vrtiljak čustev veselja, mladostne razigranosti, hudomušnosti, romantike in ljubezni. Ustvarjalce je pri snovanju projekta vodilo prepričanje, da ljudska glasba ni stvar preteklosti, ampak da jo je možno predstaviti poslušalcem na zanimiv način preko glasbenih zgodb in modernih orkestracij. Pihalnemu orkestru Jesenice – Kranjska gora se pod umetniškim vodstvom dirigenta Dejana Rihtariča pri izvedbi skladb pridružijo še pevski zbor, mezzosopranistaka Monika Bohinec, tenorist Klemen Torkar ter igralec Andrej Rozman − Roza.

Tadej-Toš

TADEJ TOŠ & The band ROKEZIJE (SLO)
OB 21:00 URI, DVORIŠČE DOMINIKANSKEGA SAMOSTANA  15 €

 

Tadej Toš – glas, Igor Leonardi – električna kitara, Enos Kugler – bobni, Tadej Kampl – električna bas kitara

 

Tadej Toš postaja zvesti prijatelj festivala Arsana, saj nas vsako leto preseneti z novimi izvirnimi zgodbami, ki se večkrat rodijo prav na odru pod sojem žarometov. Vemo, da je naš. Vemo, da govori hitro in veliko. Tokrat bo malo drugče. V roke bo vzel Prešerna, ki ga bo v rock verziji obogatil z ritmom, melodijo in energijo.

pravljice_balet_2GLASBENE PRAVLJICE (BALET)
OB 17:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 3 €

 

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Deklica drobna in mila,
je na konice prstkov stopila,
nežno je poskočila, zaplesala,
saj balerina bo postala.

 

USTVARJALNA DELAVNICA − GLASBENO DOŽIVETJE
OB 18:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE Brezplačno

 

Izvajalec: Eva Vilčnik

Ob glasbeni spremljavi otroških pesmic, bomo izdelali čisto pravi instrument na katerega bomo tudi zaigrali. Delavnica je primerna predvsem za predšolske otroke in otroke v prvi triadi. Vodi jo glasbena pedagoginja Eva Barbara Vilčnik.

 

MAK GRGIČ (SLO)

_RWH0001

OB 19:00 URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU 12 €

 

Mak Grgič je študiral v Zagrebu, nato pa na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer je diplomiral pri prof. Alvaru Pierriju. Podiplomski študij je nadaljeval na USC Thornton School of Music v ZDA pri prof.Williamu Kanengiserju, doktorat pa na Univerzi v Los Angelesu pod mentorstvom Scotta Tennanta. Štiri leta je bil član zagrebškega kitarskega kvarteta. Nastopil je s simfoničnim orkestrom iz St. Peterburga, koncertiral v stockholmski Konserthusetu, Nacionalni umetnostni galeriji v Washingtonu, v Newmanovem centru uprizoritvenih umetnosti v Denverju. Je asistent predavatelj na Thornton School of Music. Program bo priklical spomine na njegove najljubše filme zadnjih nekaj desetletjih. Slišali bomo izvirnike ali priredbe iz znanih filmov, kot so The Deerhunter, Raging Bull, The Godfather, Chariots of Fire, Vicky Cristina Barcelona in še mnogo drugih.

 

VITO ČB-2VITO MARENČE FLAMENCO GROUP feat FRAN VILCHEZ (SLO, SPA)
OB 20:30 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA 10 €

 

Fran Vilchez (ples), Angel Lopez − vokal, Vito Marenče – kitara, Jost Drasler − bas, Andrej Tomazin − tolkala

 

Mednarodni glasbeno-plesni projekt predstavlja glasbo kitarista Vita Marenčeta, ki je zasnovana na tradicionalnih ritmih, primarnih in unikatnih elementih flamenka: kitara, ples (baile), ploskanje (palmas) z influencami jazza (improvizacije), včasih indijske klasične ritmike (tala), balkanskega in arabskega melosa in hkrati latino ameriškega vpliva (rumba, tumbao …), ki skozi flamenko in njegovo lastno interpretacijo vedno objame tragične, vesele, v obeh primerih pa strastne in temperamentne občutke, ki so primarni in izhajajo iz flamenko tradicije.

 

Pravljica-GodalaGLASBENE PRAVLJICE (GODALA)
OB 17:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 3 €

 

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Držijo jo za vrat
in žagajo čez pas,
samo zato,
da spravijo iz nje otožen glas.

Oj, šilo, bodilo,
po svetu hodilo,
ni pilo, ni jelo,
a vendar živelo,
prelepo nam pelo.

 

Rimski-mozaikUSTVARJALNA DELAVNICA − RIMSKI MOZAIK IN RIMSKI MEDALJON
OB 18:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE Brezplačno

 

Izvajalec: Terme Ptuj & Grand hotel Primus

Izdelovanje rimskih mozaikov in medaljonov bo pod budnim očesom spremljal tudi sam poveljnik in senator VII. Legije Galbijane Markus Antonius Primus.

SABINA CVILAK & GODALNI KVARTET FEGUŠ (SLO)
OB 19:30 URI, VELIKA DVORANA DOMINIKANSKEGA SAMOSTANA 15 €

 

Osrednja nit so izvedbe samospevov F. Schuberta in R. Straussa, ki jih je za godalni kvartet in glas priredil Simon Peter Feguš.

Sabina-foto-Marjan_Laznik_FST2113-v1-2

Sabina Cvilak je pevka, ki s svojim mojstrstvom in pojavnostjo prevzame tako najzahtevnejše občinstvo velikih svetovnih odrov kot intimnejše skupine. Njene glasovno perfekcionistično in odrsko celovito izdelane vloge so postale ena najmikavnejših novosti ne le slovenske, ampak tudi svetovne pevske kulture. Po koncertih v londonskem Barbican Centru in newyorškem Avery Fishery Hall je nastopila z odmevnimi koncerti v Madridu, Parizu, Sapporu, bruseljskem Bozarju in znamenitem londonskem Royal Albert Hall ob spremljavi London Symphony Orchestra, BBC London in National Spanish Orchestra. Sodelovala je z Dunajsko filharmonijo, filharmonijami Dresdna, Monte Carla, Bergna, Bratislave, Lillea, Zagreba, Beograda, Vilne, Carigrada in Edinbourgha, s Kraljevim Škotskim orkestrom, Londonskim simfoničnim orkestrom, Belgijskim nacionalnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z orkestrom Hong Kong Sinfonietta, s Camerato Salzburg ter Francoskim nacionalnim orkestrom in Orkestrom Slovenske filharmonije.

Osrednja nit koncerta bodo izvedbe samospevov F. Schuberta in R. Straussa, ki jih je za godalni kvartet in glas priredil Simon Peter Feguš.

 

iskon_2KLAPA ISKON (HR)
OB 20:30 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  10 €

 

Klapa Iskon je bila ustanovljena leta 2000 v Splitu. Za njimi je že več kot 1000 nastopov, ki so se vrstili po vsej Evropi, največkrat pa v Franciji, Italiji, Nemčiji, na Nizozemskem in v Izraelu. Konstantno sodelujejo z uglednimi predstavniki lokalne glasbene scene, kot so Gibonni, Luky, Neno Belan, Tedi Spalato in drugi. Vse od svoje ustanovitve so na različnih festivalih prejeli številne nagrade, vezane na najboljšo interpretacijo, aranžma, strokovno vodstvo in nagrade občinstva.

 

ANDREJ OFAK & BORUT MORI (SLO)
OD 21:00 URI, HOTEL MITRA  8 €

 

Ofak&Mori

Andrej Ofak – kitara, Borut Mori − harmonika

 

Akademsko izobražena glasbenika sta študij zaključila v Gradcu. Odigrala sta mnogo koncertov, uglasbila in izdala zgoščenko Naj letim s teksti mladih slovenskih pesnikov in posnela glasbo za film. Decembra 2011 sta na natečaju Bisergora prejela nagrado za najboljšo priredbo ljudske pesmi. Že od otroških let ustvarjata v njunem lastnem avtorskem izrazu, ki se je v vseh teh letih razvijal popolnoma neobremenjeno. Glasbenika sta pred izdajo druge avtorske zgoščenke z naslovom River Echoes , ki sta jo snemala v inspirativni cerkvi sv. Pankracija nad Slovenj Gradcem. V njuni glasbi se prepletajo spokojnost, veselje, povezanost in brezčasje. Čeprav so skladbe instrumentalnega značaja, se v njih čutijo zgodbe o naravi, prijateljstvu, ljubezni ter oddaljenih svetovih, ki se skozi lepoto glasbe približajo poslušalcem.

 

Pravljica-Harmonika-klavirGLASBENE PRAVLJICE (HARMONIKA IN KLAVIR)
OB 17:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 3 €

 

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Beli zobje,
pa črni so vmes,
trebuh raztegne,
ko vabi na ples.
Ploščice bele
in črne ima,
na treh nogah stoji
in nanj umetnik igra.

 

USTVARJALNA DELAVNICA − MALI TISKAR

Mali-tiskar

OB 18:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE Brezplačno

 

Izvajalec: Eva Vilčnik

Na delavnici bomo ustvarjali počitniške spomine, natisnili bomo svojo risbico in se ob tem neizmerno zabavali. S seboj lahko prinesete tudi kakšno enobarvno majico in svoje risarske in tiskarske sposobnosti bomo odtisnili na le-te.
Delavnica je primerna za otroke vseh starosti.

MILOŠ MIHAJLOVIĆ (SRB)
OB 19:30 URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU 12 €

 

Program: F. Chopin

 

Milos-01

Pianist Miloš Mihajlović je diplomiral leta 1999 na Fakulteti za glasbo v Beogradu, leta 2005 pa pod mentorstvom pianistke in profesorice Nevene Popović zaključil podiplomski študij na najvišji ravni. V času študija je sodeloval s številnimi znanimi pianisti, kot so Sergej Dorensky, Alexander Shtarkman in Michel Dalberto. Prejel je mnoge prestižne nagrade, med drugim »Emil Hajek« nagrado za najbolj talentiranega mladega pianista. Kot solist in z orkestri nastopa v velikih koncertnih dvoranah Rusije (Marinski teater, koncertna dvorana Čajkovski ), Srbije (Dvorana Ilija M. Kolarca, Galerija Srbske akademije znanosti in umetnosti), v Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Črni gori, Italiji, Španiji, Grčiji, na Poljskem, v Avstraliji in drugod. Sodeloval je z mnogimi eminentnimi glasbeniki, kot so Jurij Bašmet, Uroš Lajovic, Mladen Jagušt, Carlos Alvarado, Angel Šurev, Dejan Savić, Darinka Matić Marović, Anatolij Novicki ter Biljano Radovanović in bil predvajan na mnogih državnih radijih in televizijah.

 

PORT OF LIFE (SLO, ZDA)
OB 20:30 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  12 €

 

2. ZAN-TETICKOVIC_2015_foto-Andrej_Lamut-41

Žan Tetičkovič – bobni, kompozicija, Myles Sloniker (ZDA) – bass, Marko Črnčec – klavir, Jani Moder – kitara, Lenart Krečič – saksofoni, Tomaž Gajšt – trobenta, Matija Krečič in Janus Atelier kvartet – godala, Alba Nacinovich – vokal, Andrej Lamut – fotografija, projekcija

»The Port of Life« oziroma »Pristanišče življenj« je edinstveno zvočno-vizualno doživetje, ustvarjeno na podlagi osebne in resnične zgodbe ptujskega bobnarja Žana Tetičkoviča, ki živi in ustvarja v New Yorku. V 80 minutah glasbenega potovanja poslušalec stopi na pot imigranta, ki si poskuša v vrtincu čustev in psiholoških stanj izboriti svoj obstoj v novi kulturi. Je presunljiva zgodba o imigraciji in akulturaciji. Edinstveni umetniški dogodek je zvočno, vizualno in taktilno doživetje, ki ga z izčrpnimi kompozicijami v slogu jazza in klasične glasbe z 11-člansko zasedbo homogeno dopolnjujejo tudi izjemne fotografije Andreja Lamuta.

 

Pravljica-Kitara-in-GodalaGLASBENE PRAVLJICE (KITARA IN TOKALA)
OB 17:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 3 €

 

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Šest zvonkih las
ji pokriva stas,
s posluhom jih gladim,
za petkov žur vadim.

 

 

USTVARJALNA DELAVNICA − ZBRUSIMO SVOJ DRAGULJ

Ustvarjalna-delavnica_Moj-dragi-kamen-Lojevec_Foto-Marjetka-Kardelj

OB 18:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE Brezplačno

 

 

Izvajalec: Katarina Fuchs

Na delavnici bomo spoznali različne kristale in minerale, ki si jih bomo ogledali od blizu. Naučili se bomo njihovo pomembno lastnost: trdoto. Najmehkejšega izmed njih bomo z brušenjem oblikovali po svojem okusu. Otroci bodo lahko naredili majhen kipec ali obesek za verižico.

 

 

MilenaMILENA ARSOVSKA SOPRANO (AUT)
OB 19:30 URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU 12 €

 

MILENA ARSOVSKA – sopran, PAVEL SINGER – piano (AUS)
Pesmi in arije italijanskih mojstrov

 

Program: V. Bellini, G. Donizetti, G. Rossini, G. Verdi

 

Milena Arsovska, mlada makedonska sopranistka, je debitirala v makedonski operi in baletu v Skopju že pri 17 letih. Študij je nadaljevala na Dunaju in 2011 zaključila magistrski študij solo petja na Music and Arts University pri prof. Uti Schwabe in prof. Michaelu Pinkertonu. Nastopa na Dunaju, Magdeburgu, Pragi… V Slavnostni dvorani ptujskega gradu bo izvedla italijanski klasični repertoar pesmi in arij Belinija, Donizettija, Rossinija in Verdija, Osrednja tema bo želja in strast po ljubezni, kako jo doseči in zadržati za vedno. Na klavirju jo bo spremljal pianist Pavel Singer.

MIA ŽNIDARIČ & TRIO (SLO)
OB 21:00 URI, HOTEL MITRA 10 €

 

mia žnidarič - velika foto Maja Slavec 4-2

 

Mia Žnidarič – vokal, Steve Klink – klavir, Robert Jukič – bas

Mia Žnidarič je ena redkih domačih jazzovskih pevk, katere opus vključuje tudi številne pesmi v slovenskem jeziku. Odlikuje jo velik smisel za besedo. Številni slovenski pesniki in pesnice so zanjo napisali dela, ki jih je večinoma uglasbil njen mož – priznani ameriški jazzovski pianist in skladatelj Steve Klink. V več kot 20 letih je tako nastalo malo morje uglasbenih slovenskih pesmi, ki se gibljejo večinoma v jazzovskih vodah in med katerimi je kar nekaj največjih uspešnic Mie Žnidarič. Med domačimi pesniki in tekstopisci, s katerimi je Mia Žnidarič največ sodelovala, naj omenimo Ferija Lainščka, Milana Deklevo, Svetlano Makarovič in Dušana Velkaverha.

 

ART DANCE KAMP – ZAKLJUČNA PREDSTAVA (SLO)

plesnaOB 20:30 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  5 €

 

Po izredni prvi predstavi plesnega kampa Arsana 2016, ki so jo mladi plesalci iz cele Evrope odplesali na glavnem odru festivala, se nam letos obeta še večji in številčnejši odrski spektakel. Vabljeni na ogled mednarodne plesne poslastice v stilu jazza, sodobnega in modernega plesa, disco danca in hip hopa, pod mentorstvom mednarodno priznanih koreografov, kot so Hope (JAR), Giancarlo (ITA), Mimi Marčac (SLO) in Ana Vodišek (SLO).

TOWEL OF SHOWER (SLO)
OB 21:30 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  10 €

Blaž Trček – saksofon bariton, Mitja Šinkovec – vokal, Dominik Krajnčan – trobenta, Tomaž Gajšt – trobenta, Domen Gantar – pozavna, Lenart Krečič – saksofon tenor, Jani Moder – kitara, Blaž Jurjevčič – klaviature, Aleš Avbelj – bas, Vid Žgajner – bobni

slika towel

 

Towel of Shower je desetčlanska zasedba, sestavljena iz zvenečih imen slovenske jazz ter pop glasbene scene; verjamemo, da ste imena zasledili že v marsikateri slovenski in tudi tuji zasedbi. Projekt je nastal izključno z namenom zabave za glasbenike, člane zasedbe in predvsem za zabavo občinstva ob močni skupni igri pihalne sekcije, mičnem ritmu, dovršenih aranžmajih in energičnem pevcu. S svojimi nastopi po Sloveniji in tujini so navdušili že precejšnje število poslušalcev in glasbenih kritikov.

 

URSULA & BRATKO (SLO)
OD 21:00 – 24:00 URE URI, MESTNI TRG TETA FRIDA Brezplačno

 

 

Ursula & Bratko - photo Jure Matoz 05-2

Odpočij si od glasnih elektronskih beatov in zaplavaj v naročje čarobnega bluesa in soula. Uživaj v večnih pesmih velikanov, kot so Aretha Frankin, Etta James, Muddy Waters in Johnny Cash, iz glasilk in izpod prstov dua Ursula & Bratko. Zasedbo sestavljata izkušena glasbenika Ursula Luthar, študentka jazz petja na konservatoriju v Celovcu, aktivna v več zasedbah, in Bratko Zavrnik, kitarist mariborskega rock’n'roll banda The Sticky Licks.

Benčič 1MAŠA BUT & LUKA BENČIČ (SLO)
OB 20:00 URI, HOTEL MITRA 5 €

 

 

Maša But − vokal, Luka Benčič − kontrabas

 

Luka Benčič in Maša But sta združila moči in se lotila duo projekta. Predstavila nam bosta tako jazz standarde kot pop priredbe. Ker imata bas in vokal v glasbi nasprotujoči si funkciji, pride do zanimivega kontrasta in prepletanja, s čimer dosežeta poseben zvok, ki ga izkoristita, da znane pesmi prikažeta v novi luči.

 

 

DITKA (SLO)
OB 20:00 URI, DOM KULTURE MUZIKAFE 12 €

 

Ditka – vokal/kitara, Gorazd Čepin – klaviature, Ilj Pušnik – bas

 

Ditka / avgust 2012

Ditka je pevka, kitaristka in komponistka, ki je pri enajstih letih posnela svoj prvi CD, naslednje leto pa s pesmijo »Album s slikami« zmagala na največjem otroškem festivalu »Fens« v Izoli. Leta 2010 je z očetom začela ustvarjati avtorsko glasbo v angleškem jeziku in bila uvrščena na zgoščenko »Val010 − imamo dobro glasbo«. Velikega uspeha sta bili v tujini deležni dve njeni skladbi, in sicer »My guitar«, ki se je leta 2011 v Londonu na tekmovanju United Kingdom Songwriting Contest uvrstila v polfinale v kategoriji ljubezenskih pesmi), in »Dreamer«, ki se je leta 2013 uvrstila v finale v kategoriji singer/songwriter. Leta 2013 je izšla njena zgoščenka »Ne bodi kot drugi«, na kateri je pet uglasbenih pesmi znanih slovenskih pesnikov (Toneta Pavčka, Ferija Lainščka in Marka Pavčka) ter pet avtorskih skladb v angleščini. Z naslovno pesmijo se je marca 2015 predstavila v Veliki TV-poroki oddaje Dobro jutro. Od takrat dalje je postala pesem prava himna mladoporočencev po vsej Sloveniji. Novembra 2015 je postala zmagovalka natečaja Radia SI s pesmijo »30 Years for You«. Septembra 2016 pa je izšel njen drugi CD z naslovom »Ne spreminjaj me« z desetimi uglasbitvami pesmi Ferija Lainščka, za katere je glasbo napisala skupaj z očetom Gorazdom.

D4S_4614-3

MI2 AKUSTIK (SLO)
OB 21:30 URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  15 €

 

Legendarni MI2 so svojo pot kot majhna lokalna skupina pričeli leta 1995 v Rogatcu, prehodili pot uveljavljanja z menjavami članov in ustvarjanjem prepoznavnega sloga. Najvišje glasbene lestvice so prvič zasedli s pesmijo Pojdi z menoj v toplice, ki pa ni zasenčila ostalih glasbenih izdelkov in prihajajočih albumov – Črtica (1997), Čudo tehnike (1998), Album leta (2000), Dečki s Sotle (2002), Dobrodošli na dvor (2006), Rokenrol (2010), Decibeli (2012) in Čista jeba (2014). Po lanskem praznovanju 20. obletnice ustvarjanja so MI2 glasnejši kot še nikoli prej! Tokrat pa se nam bodo na Ptuju predstavili v povsem novi preobleki v akustični verziji.

GREEN TEA TRIO (SLO)
OD 21:00 – 24:00 URE URI, MESTNI TRG TETA FRIDA Brezplačno

 

Green-teePatricija Škof – vokal, Stane Hebar – kitara, Luka Herman Gaiser − kontrabas

Repertoar zasedbe zajema pretežno iz zakladnice jazzovskih standardov ter svetovnih in slovenskih evergreenov. Glasbeniki s svojimi interpretacijami nagovarjajo poslušalca, da vsaj za trenutek izstopi iz drvečega vlaka vsakdanjosti, pogleda na svet okoli sebe z druge perspektive in se morda spet vrne nazaj k sebi.

 

 

 

BLAŽ VRBIČ  & NEJC ŠKOFIC (SLO)
OD 21:00 – 24:00 URE URI, BAR POMARANČA Brezplačno

 

cover-Blaz-Nejc-2017Blaž Vrbič – vokal, Nejc Škofic – klavir

 

Pevec Blaž Vrbič in talentirani jazz pianist Nejc Škofic se bosta predstavila z repertoarjem, v katerem se prepletajo Blaževe pesmi s prihajajočega avtorskega albuma, izbrana dela sodobnega tujega vokalnega jazza (Gregory Porter) ter redkeje izvajani jazz standardi, med katerimi najbolj izstopa izbor pesmi kultnega sodelovanja med pianistom Billom Evansom in pevcem Tonyjem Bennettom. Rdeča nit koncerta je spontanost, ki pripravi odlično podlago za intimno komunikacijo med glasom in klavirjem, vedno pa nezmotljivo črpa iz trenutka in prostora. Slišali bomo dela, pri katerih glasba nagovarja naša čustva, besedila pa intelekt.

 

Menu