STICK CONTROL (SLO)

Ob 19.00 uri, Hotel Mitra, Cena: 8 €

Zasedba: Dmitrij Averjanov – tolkala, Grega Gorenšek – tolkala, Marko Furek – bas kitara, Bruno Domiter – bobni.

Stick Control je slovenska tolkalska senzacija iz Maribora, ki je aktivna že od leta 2002. Izvajajo originalne skladbe in lastne priredbe znanih pesmi iz različnih glasbenih žanrov – fusiona, jazza, latinskega jazza, popa, klasične in filmske glasbe.

GENERATOR (SLO, ANG)

Ob 20.30 uri, Dom kulture Muzikafe, Cena: 8 €

Zasedba: Anina Trobec, Maksim Špelko, Primož Špelko, Joseph Wheba, Tomaž Zorko, Marko Turk, Mitja Turk, Grega Turk in (and) Denis Androic.

Skupina, ustanovljena na dan mladosti, 25. maja 2016, se je oblikovala v avtonomni kulturni coni Sokolc v Novem mestu. Združeni pod silo generacij v svojem stilu prepletajo elemente jazza, groova, reggaeja in fusion glasbe s punk odnosom. Močan karakter se razkrije s kriptično lirično ekspresijo, namočeno v grenko-sladke melodije v kontrast moški energiji. Z nabojem svežih srčnih utripov, silovite medenine in nalezljivih melodij vam zlepa ne uidejo iz glave.

MARKTL / KOPAČ / KOROŠEC / DAJČAR CONCINNITY QUARTET (SLO, AUT)

Ob 22.00 uri, Kavarna Bodi, Brezplačno

Zasedba: Jaka Kopač – saksofon, Matjaž Dajčar – kitara, Marko Korošec – kontrabas, Klemens Marktl – bobni

Ob dolgoletnem druženju in sodelovanju v različnih projektih sta vsestranska glasbenika, kitarist Matjaž Dajčar, ter multiinstrumentalist, kontrabasist Marko Korošec, napisala nove skladbe in se z njimi podpisala pod avtorski projekt oz. album, ki bo ugledal luč sveta še v tem letu. Na koncertu bosta tako predstavila material iz prihajajočega albuma, ki bo posnet prav v julijskih dneh tega leta. Omenjenima glasbenikoma se bosta pridružila še mednarodno priznana umetnika, avstrijski bobnar Klemens Marktl ter slovenski saksofonist Jaka Kopač.

GOLDEN FRETS

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Zasedbas: Nina Fridl – vokal, Luka Gašperič – kitara, Alen Vamberger – kitara, Vid Žirovnik – bas kitara, Jernej Bezjak – bobni in vokal

Golden Frets je skupina mladih glasbenikov s Ptuja in okolice, ki preigrava in ustvarja rock glasbo. Njihov idejni vodja je mladi, šele štirinajstletni štajerski kitarist in pevec Luka Gašperič, ki je nastopil na raznih tekmovanjih iz električne kitare in se vedno znova odlično izkazal.

OTROŠKI GLASBENI FESTIVAL

KO ODPREM OČI

Ob 10.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Cena: 5 EUR

Lutkovna predstava
Izvajalec: Lutkovno gledališče Pupilla

Igrata: Petra Kavaš in Natalija Tumpej

Ko odprem oči je nova predstava gledališka predstava za najmlajše. V njej se prepletajo majhni in preprosti vizualni, glasbeni, gibalni in intimni trenutki, ki so majhen delček velikega, pisanega mozaika, imenovanega ŽIVLJENJE.

Ko se zbudim, odprem oči in vidim. Nos, ušesa, oči, obraz. Nasmeh.
Vidim noge, roke, telo. Kdo je to? Sem to JAZ? In kdo so drugi?
So takšni kot jaz?

IZDELOVANJE LUTK

Ob 11.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Ustvarjalna delavnica
Izvajalec: Lutkovno gledališče Pupilla 

 

 

 

OKROGLA MIZA

Ob 11.00 uri, hotel Mitra, Brezplačno

Kulturni turizem.

VEGETARIJANSKI BAZAR 

Ob 11.00 – 15:00 uri, Dom kulture Muzikafe

Na dvorišču Doma KULTure Muzikafe se bo odvijal že 9. dobrodelni vegetarijanski bazar. Tudi tokrat ne bo manjkalo okusnih jedi, ki bodo prepričale tudi tiste, ki sicer prisegajo na meso. Vsi zbrani prispevki bodo šli v dobrodelne namene.

 

DUŠAN FIŠER RAZSTAVA
ENIGMA PROSTORSKE TOPOGRAFIJE ZVOKA

Ob 19.00 uri, Amfiteater Gimnazije Ptuj, Brezplačno

Enigma prostorske topografije zvoka je glasbeno- zvočno umetniški performans, pri katerem se eteričnost zvoka strukturira skozi gibanje teles in materialnost umetniškega objekta, ki v svoji večmedijski zgradbi dopušča skozi univerzalnosti forme senzibilnosti in poetičnost interpretacije.

Dušan Fišer, ptujski akademski umetnik, je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjeval v Groeningenu, na Dunaju in v Parizu. Danes deluje kot vizualni umetnik, mentor, galerist, scenograf, profesor, kustos in oblikovalec.

 

JAZZ LADIES (SLO)

Ob 20.00 uri, Hotel Mitra, Cena: 8 €

Zasedba : Natalija Tumpej – vokal, Taja Božič – klavir, Nina Merkoci – saksofon, Petra Trobec – kontrabas in Nina Korošak Serčič – bobni

Jazz Ladies je glasbena zasedba petih mladih dam, zbranih zaradi ljubezni do jazz glasbe. Občinstvo osvajajo s svojimi izvedbami in priredbami glasbe 60-ih, 70-ih pa vse do danes. Igrajo jazzovske, swing in bebop standarde, v njihovem repertoarju pa se najdejo tudi skladbe latinskoameriškega izvora in pesmi slovenske popevke. Iskrene in navdiha polne glasbenice vas bodo s pristnim, igrivim in glamuroznim nastopom nostalgično popeljale v obdobje zakajenih lokalov ameriške jazz scene.

 

STEFAN MILENKOVICH

Ob 20.30 uri, dvorišče Minoritskega samostana, Cena: 18 €

STEFAN MILENKOVICH – violina
VLADIMIR MILOŠEVIĆ – klavir

Stefan Milenkovich je svoj prvi nastop z orkestrom odigral pri petih letih, pri sedmih prejel nagrado na mednarodnem violinističnem tekmovanju Jaroslava Koziana, in pri 10 letih nastopil za takratnega ameriškega predsednika Reagana in kasneje še dvakrat za papeža Janeza Pavla II. Srbski, sicer pa po vsem svetu domač violinist Stefan Milenković že desetletja polni koncertne dvorane po Evropi, Aziji, Ameriki in Avstraliji. Nastopal je z berlinskimi in helsinškimi filharmoniki, Orkestrom Francoskega radia in Bolšoj teatra. Milenković igra na violini Giovanni Battista Guadagnini iz leta 1783. Na Festivalu Arsana bo nastopil skupaj z klavirskim virtuozom Vladimirjem Miloševičem.

 

BROTHERHOOD & IRONIC

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Nastopajo: Naja in Nina Fridl – vokal, Živa Antonič, Jana Kuhar, Lana Belič, Sara Arnuš, Žiga Bojnec, Matjaž Bezjak, Nikolaj Ploj, Žiga Arnuš, Lovro Letič – kitare in bas kitare, Žiga Bojnec, Luka Širec in Enej Brlek – cajon in razna tolkala, Marko Korošec – mentor, tonski tehnik in povezovalec programa

Sveži ptujski zasedbi Ironic ter Brotherhood sta nastali pod mentorstvom Marka Korošca in glasbene šole INSTRUMENTAL.KO. V obeh zasedbah se kalijo kakovostni mladi ptujski umetniki, ki se ob glasbeni šoli INSTRUMENTAL.KO izobražujejo še v pevski šoli Arsana in glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Zasedbi izvajata tako avtorske skladbe kot tudi skrbno predelane aranžmaje raznih pop-rock skladb, slovenskih popevk, jazz skladb in drugih.

OTROŠKI GLASBENI FESTIVAL

LEVJI KRALJ

Ob 10.00 uri, Mestni kino Ptuj, Cena: 3 EUR

Levji kralj (The Lion King, ZDA, 2019, sinhronizirano v slovenščino)

Izvajalec: Mestni kino Ptuj 

V osrčju afriške savane se rodi bodoči kralj Simba. V živalskem kraljestvu vsi ne slavijo prihoda novega mladiča tako veselo. Mufasov brat ima svoje načrte. Začne se borba za prestol z že znanim izdajstvom, dramo in strašno tragedijo. S pomočjo prijateljev mora Simba hitro odrasti in si priboriti tisto, kar mu pripada.

Foto: Modravrtica.jpg

 

PEVSKA DELAVNICA

Ob 11.30 uri, Mestni kino Ptuj, Brezplačno

Izvajalec: Vokalna šola Arsana 

 

MODRA VRTNICA

Ob 17.00 uri, Stara steklarska delavnica, Cena: 5 EUR

Gledališka predstava

Izvajalec: Gledališki studio za otroke, DPD Svoboda Ptuj

V okviru sekcije DPD Svoboda Ptuj poteka Gledališki studio za otroke, kjer otroci s pomočjo strokovno izobraženih mentorjev spoznavajo osnove gledališke igre, gib, gledališke tehnike ter procesa nastajanja gledališke produkcije. Za zaključno produkcijo sezone 2018/2019 so izbrali besedilo Kristine Brenkove Modra vrtnica.

Prav vse je mogoče, kadar gre za pravo ljubezen … Če ji znamo prisluhniti in ji dati priložnost…
Predstava je namenjena otrokom od 5. leta starosti naprej in osnovnošolcem.

 

TAKE 6 (ZDA)

Ob 20.30 uri, dvorišče Minoritskega samostana, Cena: 25 €, 29 €, 39 €

Ameriška a-capella skupina Take 6 velja za največkrat z grammyji nominirano skupino v zgodovini. Gre za edinstveno zasedbo šestih izjemnih in prefinjenih glasov, združenih v kristalno harmonijo, ki nas s svojo čistostjo, sinkopiranimi ritmi in funky groovi popelje v čudoviti svet gospla, R & B-ja, jazza in popa. Take 6 je doslej zbrala 10 grammyjev, 10 nagrad Dove, 2 nagradi NAACP Image in nagrado Soul Train. Zadnji album Iconic je v 2018 dosegel prvo mesto na ameriški lestvici sodobnega jazza. Po številu nagrad se zasedba lahko primerja z glasbeniki kot so Stevie Wonder, Ray Charles, Ella Fitzgerald in Whitney Houston.

 

DUO APELA

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Nastopajoči: Špela Brumen – vokal, Aleksander Živko – klavir

Špela in Aleksander sta se lotila akustičnih priredb znanih pop in rock skladb. Svoje ideje črpata iz pop, klasične in jazz glasbe ter tako skladbe predstavita na nov, svež način. S svojim obvladanjem instrumenta in vokala se izvrstno dopolnjujeta. Uživali boste lahko v glasbi Bruna Marsa, Eda Sheerana, poletnih latino ritmov, ne bo pa manjkalo niti nežnih in čutnih balad.

 

OTROŠKI GLASBENI FESTIVAL

PRAVLJICA O VETRU

Ob 17.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Cena: 3 EUR

Glasbena pravljica
Izvajalka: Liljana Klemenčič

Pih – prepih, vdih – izdih

Pihala: flavta, klarinet, saksofon
Trobila: rog, trobent, pozavna, eufonij.

 

OBLIKOVANJE GLINE

Ob 18.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Ustvarjalna delavnica
Izvajalec: Lončarski center Maribor

Namen oblikovanja gline ni le končni izdelek, temveč tudi terapija za duha in telo.

Otroci doživeto in igrivo spoznajo oblikovanje gline na vretenu. Iz gmote gline, z uporabo pritiska dlani in prstov, izdelajo svoj unikaten izdelek.

Izdelke na željo udeležencev posušimo, odžgemo in poglaziramo ter jim tako damo uporabno vrednost.

 

MAJCEN QUINTET (SLO, HUN)

Ob 20.30 uri, Dom kulture Muzikafe, Cena: 8 €

Zasedba: Boris Majcen – trobenta, Stane Hebar – kitara, Lajos Toth – klavir, Luka Herman Gaiser – kontrabas, Jože Zadravec – bobni

Majcen Quintet je mednarodna zasedba trobentača Borisa Majcena, ki izvaja njegovo avtorsko glasbo, napisano pod vplivom jazz obdobij swinga, bebopa, hard bopa in podobnih. Zasedba se je spoznala in oblikovala v letih študija, vsak od njih pa se lahko pohvali s pestro profesionalno kariero.

 

 

TADEJ TOŠ – STAND UP SHOW (SLO)

Ob 20.30 uri, dvorišče Dominikanskega samostana, Cena: 15 €

Tadej Toš, ptujski stand-up komik in igralec, je zdaj že stari prijatelj Festivala Arsana. Vsako leto nas preseneti z novimi in izvirnimi zgodbami. V svojih šovih se Toš posmehuje resnosti človeške realnosti, kar je po njegovem mnenju eden od načinov, kako se ubraniti pred avtomatizacijo in brezčutno robotizacijo življenja.

JAZZ ODDELEK GŠ

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Jazz ansambel nadstandardnega Jazz oddelka glasbene šole Karol Pahor Ptuj fokusirano spoznava in širi svoj repertoar iz zakladnice jazz glasbe. To leto so si zadali cilj natanko spoznati in igrati glasbo iz znamenite jazz plošče Soul station, saksofonista Hanka Mobleya. Dodali bodo tudi nekaj uspešnic iz obdobja bebopa in hardbopa, ki so jih napisali S. Rollins, J. Zawinul, M. Davis in drugi pomembni skladatelji.

 

 

OTROŠKI GLASBENI FESTIVAL

PRAVLJICA O ŠTIRIH GODCIH

Ob 17.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Cena: 3 EUR

Glasbena pravljica

Izvajalka: Liljana Klemenčič 

Pokažite ročice, pokažite nožice.
Brenkamo in tolčemo po celi ljubi dan!

Kitara in brenkala

POSLIKAVA OBRAZA

Ob 18.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Ustvarjalna delavnica

Izvajalka: Vesna Kamenšek

S poslikavo obraza se lahko preobrazite v nekoga drugega! Poslikave obraza so navdihujoče. Osebe, ki jim na obraz naslikamo podobo, postanejo več kot ljudje z barvo na obrazih: prav zares se preobrazijo v princeso, metulja, tigra ali v kaj drugega.

DUO DENDROCOPOS (SLO)

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, Cena: 12 €

Duo Dendrocopos sestavljata mlada tolkalca Jan Čibej in Luka Poljanec, študenta Akademije za glasbo v Ljubljani. Februarja 2018 sta na prestižnem svetovnem tekmovanju za tolkalne komorne skupine International Percussion Competition Luxembourg (IPCL) prepričala žirijo in prejela 1. nagrado. Predstavila bosta dela Mullenbacha, Moraga, Stravinskega, Scarlattija, ter drugih sodobnih avtorjev.

 

JURE PUKL QUARTET (SLO, USA)

Ob 20.30 uri, Dom kulture Muzikafe, Cena: 12 €

Zasedba: Jure Pukl – tenor saksofon, Melissa Aldana – tenor saksofon, Robert Jukič – bas, Howard Curtis – bobni

Jure Pukl je svetovno priznani slovenski saksofonist, ki deluje predvsem v New Yorku. Izobraževal se je na Univerzi na Dunaju, Konservatoriju v Haagu, na Berklee College of Music in pridobil magisterij iz jazz saksofona na Umetniški univerzi v Gradcu. The Guardian je o njem napisal, da združuje veščine, dušo in okus avantur, ki jih podžge z evolucijo jazza od njegovih začetkov do danes. Je vzhajajoča zvezda nove generacije, ki s svojo glasbo naznanja novo obdobje. Na odru se mu bodo pridružili izjemni Robert Jukič, par-excellence bobnar Howard Curtis in svetovna jazz zvezda, saksofonistka Melissa Aldana.

 

VOKALNA ŠOLA

Ob 21.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Na odru mladih se bodo predstavili pevci Vokalne šole Arsana, finalisti in zmagovalci različnih pevskih tekmovanj. V soju poletne noči bomo lahko prisluhnili znanim melodijam filmske, pop, rock ter r’n’b glasbe.

OTROŠKI GLASBENI FESTIVAL

PRAVLJICA O DODU IN VIOLINI

Ob 17.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Cena: 3 EUR

Glasbena pravljica

Izvajalka: Liljana Klemenčič Dom kulture Muzikafe

Jaz sem muzikant, imam prebeli gvant,
znam igrati na moje gosli, cigu-migu-mačke strigu!

Godala: violina in violončelo

 

SPOZNAJMO OPREMO RIMSKEGA POVELJNIKA MARKUSA ANTONIUSA PRIMUSA

Ob 18.00, uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Ustvarjalna delavnica

Izvajalec: Terme Ptuj in Grand hotel Primus Dom kulture Muzikafe

Mali in veliki bomo spoznali, kakšno opremo je nosil rimski poveljnik in njegovi vojaki 2000 let nazaj. Za spomin pa si boste sami izdelali rimski mozaik in se naučili mečevanja.

 

ENSEMBLE ILLYRYCA (SLO, CRO, ETI, USA)

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, Cena: 12 €

Zasedba: Nika Bauman – flavta, Iva Casian Lakoš – violončelo, Hiwote Tadesse – viola, Marko Ferlan – kitara

Ensemble Illyrica je mednarodna komorna zasedba mladih glasbenikov, ki prihajajo iz različnih kulturnih ozadij, druži pa jih glasbeno izobraževanje na Hrvaškem. Etnična raznolikost jim prinaša glasbeno mešanico hrvaškega, avstrijskega, slovenskega, mehiškega, etiopskega in ameriškega temperamenta. Izvajajo dela skladateljev iz teh etničnih področij ter dela zahodnih klasičnih mojstrov. Inovativna kombinacija instrumentov pa pripomore k originalnosti in zanimivim priredbam mojstrovin.

 

MUZIKAL DOMIŠLJIJE IZ HARMONIJE
GLASBENA ŠOLA KAROL PAHOR PTUJ

Ob 20.30 uri, dvorišče Minoritskega samostana, Cena: 12 €

Avtorji: Samo Ivačič – glasba, Sara Praper – libreto, Matjaž Latin – režija
Solisti: Jože Ekart, Urška Vučak Markež, Primož Vidovič, Janja Turk, Antonio Hojsak
Učitelji in učenci glasbene šole Karol Pahor Ptuj, solisti, orkester in komorne skupine

Muzikal Domišljije iz Harmonije je po strukturi klasična pravljica s pravo mešanico odlične avtorske glasbe, igre, plesa, humorja in ljubezni. V njem nastopajo učitelji in učenci glasbene šole Karol Pahor Ptuj, solisti, orkester in komorne skupine, ki se sprehajajo od klasične manire orkestrske glasbe, do jazza in ljudskih motivov. Libreto je spisan s pedagoškim poudarkom, ki bo poslušalce prepričal, da glasbena teorija ni »bavbav« in da so prebivalci Notnega Črtovja v bistvu prav simpatični.

 

NUŠA BEZJAK

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Mlada vokalistka Nuša Bezjak je svojo glasbeno pot začela v vokalni šoli ARSANA, pod mentorstvom Teje Hajšek Letonja, profesionalno izobraževanje pa nadaljuje na Konservatorju za glasbo in balet v Ljubljani, smer JAZZ petje.

 

OTROŠKI GLASBENI FESTIVAL

PRAVLJICA O MIŠKU S SMRDLJIVIM REPOM

Ob 17.00 uri, Dom kulture Muzikafe,  Cena: 3 EUR

Glasbena pravljica
Izvajalka: Liljana Klemenčič

Cigu – migu, mačke strigu,
igram na tipke kot bi migu!

Instrumenti s tipkami: harmonika in klavir

 

IZDELOVANJE INSTRUMENTOV

Ob 18.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Ustvarjalna delavnica
Izvajalka: Eva Barbara Vilčnik 

Otroške delavnice, ki so primerne predvsem za predšolske otroke, bomo letos ponovno popestrili z izdelavo pravega glasbenega instrumenta. S seboj prinesite dobro voljo, ustvarjalnost in veliko glasbenih predlogov, da bomo lahko ob izdelovanju glasbil tudi kakšno zapeli. Delavnico bo izvajala pedagoginja in profesorica glasbe Eva Barbara Vilčnik.

 

ZAGREBŠKI KOMORNI ORKESTER
IN MLADI SOLISTI

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, Cena: 12 €

Zagrebški komorni orkester ima za seboj bogato tradicijo izvajanja baročne, klasične in sodobne glasbe. Njegovi začetki segajo v leto 1937, ko ga je ustanovil Rudolf Matz. Pogosto sodelujejo s solisti, kot so: Maxim Fedotov, Monika Leskovar, Galina Petrova, Francois Weigel in drugi. S ponosom sodelujejo z Maximom Fedotovom, ki velja za častnega vodjo orkestra in je od leta 2009 tudi umetniški direktor mednarodnega glasbenega festivala Musica Maxima, ki ga zagrebški komorni orkester tudi organizira.

 

BOŠTJAN GOMBAČ & ALL STARS ORCHESTRA (SLO)

Ob 20.30 uri, dvorišče Minoritskega samostana, Cena: 15 € 

Koncert Boštjana Gombača in All stars orchestra združuje skladbe, ki so avtorsko delo dirigenta in skladatelja Lojzeta Krajnčana ter Boštjana Gombača.

Multiinštrumentalist Boštjan Gombač, skladatelj za gledališče, film in televizijo, je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na domačih koncertnih odrih. Predvsem pa je znan po tem, da vse, kar dobi v roke, spremeni v glasbeni inštrument in iz njega izvabi čudežne zvoke.

 

B&B – BLAŽ VIDOVIČ IN BLAŽ HAMERŠAK

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Zasedba : Blaž Vidovič – vokal, Blaž Hameršak – klavir

Glasbenika, ki imata za sabo več kot desetletje izkušenj, se predstavljata kot duet klavirja in vokala. Ustvarjata priredbe popularnih skladb ki segajo vse od Make you feel my love do Želim si na jamajko.


OTROŠKI GLASBENI FESTIVAL

MOJCA POPLESULJA

Ob 17.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Cena: 3 EUR

Baletna pravljica
Avtorska pravljica: Sara Praper Izvajalka: Liljana Klemenčič

 

ALI VULKAN BRUHA ALI KIHA?

Ob 18.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Ustvarjalna delavnica
Izvajalec: Geomulci, Katarina Fuchs

 

SOLENT DUO (SLO, COL)

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, Cena: 12 €

Zasedba: Meliza Metzger Gómez – sopran, Mario Kurtjak – kitara

Solent Duo sestavljata kolumbijska sopranistka Meliza Metzger Gomez in slovenski kitarist Mario Kurtjak, oba diplomanta Kraljeve akademije za glasbo v Londonu. V času študija sta pod mentorstvom Timothyja Walkerja delala na španskem, angleškem, italijanskem in nemškem programu. Predvsem ju zanima neodkrit repertoar za koloraturni sopran in kitaro. Leta 2018 sta nastopila v dvorani Angele Burgess in Davida Josefowitza na Kraljevi Akademiji za glasbo v Londonu. S svojo glasbo se poklanjata ljubezni v svoji raznolikosti, ter skladateljem Donizettiju, Mozartu, Schubertu, Fauréju in Gounodu.

 

 

DENISE DANTAS QUINTET (BRA, ITA, SLO)

Ob 20.00 uri, Hotel Mitra, Cena: 12 €

Zasedba: Denise Dantas – vokal, André Araujo – bobni, tolkala, Denis Canciani – bas, kontrabas, klavir, mandolina, “chapman stick”, Luca Bernar – klavir, Egon Boštjančič – kitara

Priznana brazilska pevka in igralka Denise Dantas je oblikovala edinstven avtorski izraz,  v katerem znotraj sodobne brazilske glasbe združuje sambo in vplive inovativnega sodobnega jazza, atraktivno zvočno kombinacijo najboljšega iz obeh umetniških izrazov  pa skupaj s skupino artikulira tudi kot brazilski jazz. Pod imenom “Sambei no Jazz” je z glasbeniki ustvarila prepoznaven zvok sambe z elementi jazza, ki predstavlja pravo glasbeno posebnost.

Zvočno osnovo zasedbe Denise Dantas Quintet predstavljata strastna in dinamična samba, ki je v svojem bistvu tipičen brazilski ples z živahnim, veselim in zabavnim ritmom ter brazilske glasbene variacije na sodobni jazz. Tehnično izjemno podkovani kvintet izvaja tako avtorske skladbe kot prearanžirane brazilske standarde, bogate melodije in čvrsti ritmi pa so podprti z doživeto vokalno interpretacijo Denise Dantas. Brazilska pevka prepeva o burni zgodovini, duhovnosti in raznolikosti svoje domovine.

 

 

ZAKLJUČEK POLETNEGA GLASBENEGA KAMPA

Ob 21.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Udeleženci poletnega glasbenega kampa se bodo na zaključnem koncertu predstavili kot solisti in v glasbenih skupinah. Slišali bomo znane hite zvrsti popa, rocka, jazza, bluesa in drugih žanrov.

 

 

 

 

 

 

QUEEN REAL TRIBUTE BAND (SRB)

Ob 21.30 uri, dvorišče Minoritskega samostana, Cena: 15 €

Znameniti uvod v We Will Rock You, hipnotično večglasje v Bohemian Rhapsody, in zanosa poln refren skladbe We Are the Champions so zaščitni znak največje rock skupine vseh časov. Na letošnjem festivalu se bomo legendarnim Queenom poklonili z enim največjih tribute bandov v Evropi, ki jo sestavljajo profesionalni glasbeniki in veliki oboževalci zasedbe Queen. S svojim delom se poklanjajo tej legendarni zasedbi in ohranjajo spomin na njenega pevca Freddyja Mercuryja.

OTROŠKI GLASBENI FESTIVAL

GLAS IN TELO

Ob 10.00 uri, dvorišče Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Brezplačno

Interaktivna predstava za otroke

Izvajalec: Boštjan Gombač 

 

ODPRTA KUHNA

Ob 11.00 – 21.00 ure, Mestni trg

Na Mestnem trgu bomo ponovno gostili Odprto kuhno in tako obiskovalcem festivala omogočili gurmanski sprehod po dobrotah iz različnih slovenskih regij in svetovnih kuhinj.

 

 

CIRKUS ARBADAKARBA

Ob 18.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Artistična predstava

Izvajalec: ZUM Kreativa 

NIKA GORIČ – SOPRAN (SLO) in JOHAN BARNOIN – KLAVIR (FRA)

Ob 19.30 uri, Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, Cena: 12 €

Sopranistka Nika Gorič je končala študij na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in lani zaključila umetniški doktorat ter prejela kraljičino nagrado za študentko leta.

V Sloveniji je oktobra 2016 debitirala v SNG Maribor v vlogi Norine Donizettijevega Don Pasquala.

Predstavila se je v več opernih vlogah, med pomembnejše sodijo Titanija (Vilinska princesa), ki jo je odpela na Salzburških slavnostnih igrah, Suzana (Figarova svatba), Sreča in Pallade pod taktirko Jane Glover, Evridike (Orfej v podzemlju). Koncertirala je v Narodni operi Bordeaux, Wigmore Hall, festivalu Ruhr, v dvoranah Kings Place in se predstavila na BBC Radio 3.

 

FENOS / MOLK – DIALOG NO. 2
RAZSTAVA

Ob 20.00 uri, Hotel Mitra, Brezplačno

Umetnika: Aleksander Fenos, Srečko Molk

Po lanski prvi tovrstni razstavi imenovani Dialog, kjer je osnovna ideja prepletanje kreativnosti različnih umetnikov in njihovih stilov na skupni podlagi, ki je doživela pozitiven odziv Ptujčanov in tudi obiskovalcev iz vse Slovenije letos sledi nadaljevanje sodelovanja Fenos & Molk, katerih skulpture so estetsko in likovno izstopale v 2018.

Oblikovanje lesenih korenin ter prepletanje naravne strukture lesa, njegovih letnic, zarisanih v prerezu ter izkoriščanje teh za dodatno figuro ženskega akta, ki ne le popestri celoten izgled skulpture, temveč tudi doda subtilno zgodbo, kjer se ženski akt v dialogu z obliko lesa zliva v izvorno večnost trenutka. V 12 novo nastalih delih bosta poskušala svoj dialog razviti v umetniška dela, ki bodo nagovarjala s svojo enkratno milino in okusno erotiko in dokazovala, da kreativnost na Ptuju nima meja.

 

TABU AKUSTIK / ACOUSTIC (SLO)

Ob 21.30 uri, dvorišče Minoritskega samostana, Cena: 18 €

Tabu je ena najbolj priljubljenih slovenskih zasedb, ki je v preteklem letu praznovala dvajseto obletnico delovanja. Že od prvega albuma podira vse rekorde na domači glasbeni sceni. Singli iz prvega albuma Dobra vila, Tabu in Lahko sem srce so postali brezčasni in še vedno navdušujejo vse generacije poslušalcev, z albumom Male nore ideje pa so dosegli platinasto naklado. Singel Poljubljena je bil največkrat predvajan hit v letih 2010 in 2011. Ob 20. obletnici delovanja so izdali dvojni best of album ter pripravili jubilejno turnejo. Na festivalu Arsana se bodo predstavili z najnovejšim, akustičnim projektom Izštekani.

SINATROFILI
TRIBUTE TO FRANK SINATRA

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Zasedba: Primož Vidovič – vokal, Aljaž Bojnec – kitara, glasbeni gosti

Primož Vidovič na glasu in Aljaž Bojnec na kitari se bosta v družbi glasbenih gostov poklonila legendi Franka Sinatre, katerega glasba med ljudmi zveni še danes. Da zveni upravičeno, bosta dokazala z izvedbo najlepših Sinatrinih popevk, polnih romantike, melanholije in swinga. 

GML TRIO

Ob 22.00 uri, Kavarna Bodi, Brezplačno

Zasedba: Grega Skaza – saksofon, Matjaz Skaza – bobni Luka Bencic – kontrabas

GML Trio igra avtorsko glasbo z močnim vplivom hiphopa, jazza in improvizirane glasbe. Trio je nastal zaradi skupnih interesov članov za spontano ustvarjanje glasbe, v kateri lahko združijo svojo ljubezen do rapa in hiphopa z akademskim jazzom, ki ga vsi člani študirajo. Člani so se spoznali pred petimi leti na mednarodni delavnici Jazzinty in so skupaj igrali v mnogih zasedbah od takrat naprej. Vsi člani študirajo v tujini in igrajo tako na slovenskih kot mednarodnih odrih.