TANGO STORY & IRENA YEBUAH TIRAN feat. A. Podlogar in B. Bertoncelj

Ob 20.30 uri, Grajsko dvorišče Ormož Cena: 15 € 

Nastopajo / Performing: Borut Zagoranski – harmonika / accordeon, Matija Krečič – violina / violin, Mladen Delin – klavir / piano, Marko Korošec – kitara / guitar, Žiga Golob – kontrabas / double bass, Andreja Podlogar & Blaž Bertoncelj – ples / dance, Irena Yebuah Tiran – sopran / soprano

TANGO STORY je projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Ptuj. Skupaj s svetovno znanim violinistom Stefanom Milenkovičem je nastopil na največjih odrih v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, hkrati pa imel zelo uspešno turnejo v ZDA.

Tokrat se vrača v prenovljeni zasedbi z virtuozom na harmoniki, Borutom Zagoranskim, izvrstnim violinistom Matijo Krečičem, legendarnim kontrabasistom Žigo Golobom, multiinstrumentalistom Markom Korošcem ter pianistom in umetniškim vodjo Mladenom Delinom. V zgodbi o tangu plešeta svetovna prvaka v tangu, Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj. Mednarodno uveljavljeni glasbeniki vas bodo na večeru, polnem virtuoznosti in strasti, popeljali od starega Tanga Vieha iz gostiln in bordela, do Tanga Nueva – klasičnega modernega tanga. Pevska gostja bo Irena Yebuah Tiran, prejemnica več nagrad, solistka in članica več komornih zasedb doma in v tujini.

VIOTTA SYMPHONY ORCHESTRA (NL)

Ob 19.00 uri, Dominikanski samostan, Cena: 10 €

Viotta Symphony Orchestra (Simfonični orkester Viotta) sestavljajo mladi nizozemski glasbeniki, stari od 14. do 20. let. Orkester daje velik pomen izvajanju klasične glasbe, ki je nastala izpod peres velikih skladateljev, kot so Brahms, Čajkovski, Strawinski in Šostakovič, in omogoča mladim talentom, da nastopijo kot solisti. Njihova udeležba na mednarodnih glasbenih festivalih, ki se jih redno udeležujejo po Evropi in svetu, utrjuje ime orkestra in daje članom odlično priložnost spoznavanja novih glasbenikov in pridobivanja znanja. Leto 2020 označuje njihovo prvo koncertno potovanje v Slovenijo!

 

BLAŽ ŠVAGAN & BLUNOUT – SOUND IN TIME TRIO (AT, SLO, HU)

Ob 20.30 uri, Hotel Mitra, Cena: 8 €

Nastopajo / Performing: Blaž Švagan – tenor saksofon / tenor saxophone, Vladimir Kostadonović – bobni / drums, Stefan Bartuš – kontrabas / double bass

Trio Sound in Time je nastal leta 2017 z željo po ustvarjanju in igranju avtorske glasbe, ki temelji na jazzu, moderni in improvizirani glasbi, inovativnosti, tehnično zahtevni izvedbi, hkrati pa tudi z namenom poustvarjanja glasbe »starih mojstrov«. Trenutno tenor saksofonist Blaž Švagan nastopa z mednarodno priznanima glasbenikoma Vladimirjem Kostadinovićem na bobnih in Stefanom »Pišto« Bartušem na kontrabasu.

 

 

POPPERKEG 

Ob 20.30 uri, Murkova ulica , Cena: 10 €

Nastopajo / Performing: David Matići Cheecha – vokal / vocal, Žan Hauptman – vokal / vocal, klavir / piano, Jani Mršek – kitara / guitar, Igor Mešić – kitara / guitar, Nenad Tokalić – bas / bass, David Toplak – bobni / drums, Božo Ljubec – alt bariton saksofon, Blaž Švagan – tenor Saksofon, Boris Majcen – trobenta / trumpet, Matej Leskovar – pozavna / trombone

Popperkeg Orchestra igra izbrane hite velikih mojstrov pop, funk, disco, rock glasbe 70-ih, 80-ih, 90-ih in danes, kot so M. Jackson, Prince, D. Bowie, Jamiroquai, B. White, J. Brown, Guns & Roses … S svojo energijo in srčnostjo prevzamejo vsakogar brez izjeme, zato bo zabava do jutranjih ur zagotovljena. Orkester sestavljajo izkušeni glasbeniki, med katerimi najdemo izjemne soliste, ki igrajo v večjih mednarodnih zasedbah od jazza do modernih svetovnih glasbenih žanrov.

MAČEK MURI IN MUCA MACA

Ob 11.00 uri, Dvorišče Minoritskega samostana , Cena:  10 €, 15 €

Nastopajo: Neca Falk – vokaL, Jerko Novak – kitara, Miro Novak – kitara

Koncert za naše najmlajše in tiste mlade po duši!
Glasbeni projekt Maček Muri in Muca Maca sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije. Je prvi stik z glasbo za otroke, rade pa mu prisluhnejo prav vse generacije. To je moč Kovičeve poezije, ki preko prispodob nekega »mačjega sveta« pripoveduje zgodbe iz našega vsakdanjega sveta. Neca Falk je s svojo izvrstno interpretacijo vdihnila življenje vsem tem mačkam; debelim in suhim, pridnim in gangsterjem, piflarjem in uživačem …

 

ODPRTA KUHINJA

Ob 11.00 – 21:00, Mestni TRG, Brezplačno

Na Mestnem trgu bomo ponovno gostili Odprto kuhinjo in tako obiskovalcem festivala omogočili gurmanski sprehod po dobrotah iz različnih slovenskih regij in svetovnih kuhinj.

 

 

 

 

KURENT – Stojan Kerbler, Liljana Klemenčič, Matjaž Antončič

Ob 18.00 uri, Dominikanski samostan, Brezplačno

Nastopa / Performing: Matjaž Antončič – violina / violin

Kurent je pravljica o osirotelem fantiču Kurentu, ki je prvič izšla pred devetnajstimi leti. Letos je ta knjiga z ljudskimi motivi oživela ob šestdesetletnici kurentovanja na Ptuju in bo ponovno predstavljena prvič interaktivno na našem festivalu. Opremljena je s fotografijami, ki jih je letošnji prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, Stojan Kerbler, posnel na Ptuju, v Halozah in bližnji okolici. Dragocena zbirka posnetkov, ki pretanjeno razkriva lokalno folkloro, je nastajala od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa vse do danes. Pripovedko Liljane Klemenčič, ki kot pravljičarka in bibliopedagoginja slika z besedami, tokrat beremo v treh jezikih, slovenskem, angleškem in nemškem.

 

THE PORT OF LIFE II. – ENSŌ

Ob 21.00 uri, dvorišče Minoritskega samostana, Cena: 18 €

Zasedba: Lenart Krečič – saksofon in bas klarinet, Ana Čop – vokal, Tomaž Gajšt – trobenta, Jani Moder – kitara, Marko Črnčec – klavir, Miha Koren – kontrabas, Jean John – bobni in tolkala
Janus Atelier string quartet: Matija Krečič – 1. violina, Nejc Avbelj – 2. violina, Barbara Grahor – viola, Zoran Bičanin – violončelo

Glasbeno delo z naslovom “The Port of Life II. – Ensō”, ki skozi konceptualno zastavljeno glasbeno suito prepleta psihološke izkušnje imigranta v kasnejših fazah akulturacije in opisuje njegovo dolgotrajno pot h kulturni marginalizaciji je kompozicijsko delo večkrat nagrajenega, med New Yorkom in Barcelono živečega slovenskega skladatelja Žana Tetičkovič. The Port of Life II. Enso je naslednjik projektu The Port of Life (2016) za katerega je Žan prejel prestižno kompozicijsko nagrado “2017 ASCAP Johnny Mandel prize.

 

 

KATARINA SAMOBOR & JURE PIŠEK 

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Repertoar mladega ptujskega dua sega od bluesa, jazza, bossa nove do slovenskih popevk. Vokalistka Katarina Samobor in kitarist Jure Pišek bosta poskrbela za skrbno zasnovane aranžmaje in posegla v različne glasbene stile ter obdobja glasbe z vseh koncev sveta. Glasbenika sta se izobraževala tako iz klasične kot iz jazz glasbe pri priznanih mentorjih, hkrati pa igrata v različnih glasbenih sestavih od rocka, popa in mnogih drugih glasbenih žanrov.

 

TROLI NA SVETOVNI TURNEJI 

 

Ob 10.00 uri, Mestni kino Ptuj , Cena: 3 EUR

 

Glasbena uspešnica Troli iz leta 2016 je dobila nadaljevanje, saj se mala bitja, ki ljubijo ples in glasbo, vračajo na velike zaslone. Troli bodo v novih dogodivščinah spoznali, da niso sami: poleg njih je še pet različnih plemen Trolov in vsako ima svojo zvrst glasbe.

 

 

 

 

 

BigBand RTV SLO s solisti

 

Ob 20.30 uri, Dvorišče Minoritskega samostana, Cena: 25 €, 30 €, 39 €

 

 

 

SAIN DUET

 

Ob 22.00 uri, dvorišče Slovenski trg , Brezplačno

 

Natopajoči: Sara Brumen – vokal / vocal, Kevin Toplak – vokal in kitara / vocal and guitar

 

Mlada Ptujčana izvajata akustične priredbe skladb, s katerimi se želita čim bolj dotakniti ljudi, ki so del njune glasbene zgodbe. Nastopila sta že na več odrih, kot sta koncert zasedbe Infinitus in Open-mic night v Wake parku Dooplek. Bila sta tudi udeleženca tekmovanja Glasbena zvezda Štajerske, ki ga je organiziral Radio Rogla, ter tekmovanja Pokaži kaj znaš v Dobju, kjer sta osvojila prvo mesto po oceni strokovne žirije.

GLASBENE PRAVLJICE 

Ob 17.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Glasbena pravljica

Izvajalka: Liljana Klemenčič 

Nastopajo / Performing: Zasebna glasbena šola Minoritskega v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj.

Ko zapoje lovski rog, tekajo zajci naokrog.
Rogisti so instrumentalisti, ki spodbujajo, veselje in ponos vzbujajo.

 

POSLIKAVA OBRAZA

Ob 18.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Ustvarjalna delavnica

Izvajalka: Vesna Kamenšek

Na delavnici se bodo otroci lahko prelevili v čarobna bitja! S profesionalnimi barvami za obraz bomo otrokom pričarali najrazličnejše poslikave. Med risanjem pripovedujemo zgodbo, v kaj se spreminjajo, kako se živali oziroma osebe, ki bodo otroci postali oglašajo ali obnašajo ipd. Na ta način bomo poslikavo spremenili v pravi mali doživljaj.

 

RECITAL: Ana Julija Mlejnik & Tanja Činč

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, Cena: 12 €

Violinistka Ana Julija Mlejnik in pianistka Tanja Činč beležita uspehe na mednarodnih odrih. Ana je kot solistka z orkestrom debitirala v Londonu, Parizu, Tokiu, Bruslju, Anconi, Torontu in Ljubljani. Oder je že delila z mnogimi velikimi glasbenimi imeni, kot so maestro George Pehlivanian, maestro Bartholomeus Henri Van De Velde, Yuzuko Horigome in mnogimi drugimi. Poleg tega je artistična direktorica festivala komorne glasbe Loka da Camera v Škofji Loki. Na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Genovi pa je osvojila prvo nagrado. Zelo rada se tudi udejstvuje v komornih zasedbah in je stalna članica baročnega ansambla London Brandenburg Soloists.

Tanja je za svoje umetniške dosežke prejela Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Trenutno je študentka podiplomskega specialističnega študija klavirja na Muzički akademiji v Zagrebu v razredu prof. Rubena Dalibaltayana in kot članica klavirskega tria Rêverie študentka magistrskega študija komorne glasbe na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Graz v razredu prof. Chie Choua.

 

TADEJ TOŠ; Stand-Up

Ob 20.30 uri, Dominikanski samostan , Cena:  15 €

Tadej Toš, ptujski stand up komik in igralec, je zdaj že stari prijatelj Festivala Arsana. Vsako leto nas preseneti z novimi in izvirnimi zgodbami in teh v letošnjem turbulentnem času res ne bo zmanjkalo. V svojih šovih se Toš posmehuje resnosti človeške realnosti, kar je po njegovem mnenju eden od načinov, kako se ubraniti pred avtomatizacijo in brezčutno robotizacijo življenja. Pripravite se na šov in pol!

 

HINOTAMA

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Nastopajo / Performing: Hana Fatur – klavir in vokal / piano and vocal, Staš Planinšek – bobni / drum, Boaz Novšak – el. Kitara / el. Guitar, Aljaž Luci – violončelo / cello, Eva Domitrovič – alt sax,  Lucija Mikuž – flavta / flute, Rok Ljubič – bas / bass, Lara Fatur – violina / violin

Hinotama je funky pop band, ki ima na repertoarju vse od popa do klasičnih funk komadov. Prepoznali jih boste po z jazzovsko in klasično noto začinjenih priredbah ter avtorskih komadih. Njihov najprepoznavnejši atribut pa je »gužva na odru«, saj ima band 8 članov.

Morda so zaradi svoje posebne zasedbe in stila, nedvomno pa zaradi nore energije na odru tako hitro osvojili srca mlade ljubljanske publike in žirije na raznih glasbenih natečajih. Zagotovili so si nastop na Vičstocku, zmagali so na 12. festivalu glasbe, na mariborskem Droogstocku pa so prejeli nagrade za najboljšo priredbo, pevko in stil. V avgustu 2019 so nastopili na Črnfestu, kjer so publiko ogrevali za Hamo and tribute to love, novembra pa so v sodelovanju z Novim Dijakom izvedli samostojen koncert v hostlu Tresor. Februarja 2020 so odigrali svoj samostojen koncert v baru Prulček v Ljubljani.

GLASBENE PRAVLJICE

Ob 17.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Glasbena pravljica

Izvajalka: Liljana Klemenčič 

Nastopajo / Performing: Instrmental.ko glasbena šola Marka Korošca

Le kako, le kako, lahko tako tiho kitarske strune zvenijo?
Kaj pa to, kaj pa to, ko se oglašajo tako zelo močno?

Glasbena pravljica z Liljano Klemenčič in glasbeno šolo Instrumental.ko / Predstavitev učbenika za električno kitaro: ptujska pravljičarka Liljana Klemenčič bo predstavila otroško glasbeno pravljico, v kateri bo glavno vlogo odigrala kitara, skladbe nanjo pa bodo zaigrali učenci glasbene šole Instrumental.ko. Na koncu bo sledila še kratka predstavitev nove avtorske knjige za električno kitaro, ki jo je napisal kitarist in pedagog Marko Korošec in je izšla v založbi Artomatik.

 

USTVARI GLASBILO SAM

Ob 18.00, uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Ustvarjalna delavnica

Glasba nas na različne načine spremlja vsak dan v življenju. Ropotuljice, bobenčki, ksilofon, marakase ter mnogo drugih instrumentov si lahko naredimo sami. Tokratno glasbeno doživetje bo posebno, sploh če boste s seboj prinesli dobro voljo, ustvarjalnost in veliko glasbenih predlogov. Delavnica bo prilagojena predšolskim otrokom.

 

 

TEMSIG

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, Cena:  €

 

 

HEARTBREAK HOTEL: Oto Pestner & Uroš Perić feat. Bluenote Quartet 
POKLON KRALJU ROCK’N’ROLLA, ELVISU PRESLEYU

Ob 20.30 uri, dvorišče Minoritskega samostana, Cena:  15 €

Odpotujte z nami v nepozabno dobo zlatih časov rock’n’rolla, ko je glasbenemu

svetu vladal Elvis Presley! Zlomljena srca Heartbreak Hotela bosta v izjemni interpretaciji ogrela dva vrhunska slovenska vokalista Oto Pestner in Uroš Perić. Ob spremljavi The Bluenote Quarteta bosta pripravila bleščeč poklon kralju rock’n’rolla ter obiskovalce popeljala skozi bogat nabor zimzelenih uspešnic nesmrtnega Kralja in drugih skladb legendarnih glasbenikov, ki so obnorele občinstvo v 50. in 60. letih preteklega tisočletja.

 

 

ROCK MARATON – Instrumental.ko

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

V energično nabitem večeru, posvečenem glasbenim legendam, kot so The Beatles, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Dire Straits in Red Hot Chili Peppers, se bodo predstavili trije mladi srednješolski bendi, ki ustvarjajo pod taktirko priznanega pedagoga in kitarista Marka Korošca.

GLASBENE PRAVLJICE

Ob 17.00 uri, Dom kulture Muzikafe,  Brezplačno

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo / Performing: Vokalna glasbena šola Arsana, Mentorica: Ana Delin.

Človeško telo je najstarejši glasbeni instrument, glas in petje pa je bilo od nekdaj srca in duše zavetje.

 

 

LOVILEC SANJ

Ob 18.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Brezplačno

Lovilec sanj je predmet v obliki obroča iz vrbje veje. Vanj je vpletena mreža iz niti oziroma vrvice, okrašena s perjem. Najdemo ga kot okras v marsikateri spalnici, malokdo pa pozna izvor tega zanimivega predmeta. Indijanci so verjeli, da so sanje sporočila duhov iz onostranstva. V njihovi kulturi lovilci sanj privlačijo sanje v svoje mreže. Tako dobri duhovi potujejo skozi odprtine med nitkami v lovilcu sanj ter lebdijo nad posvečenimi peresi nad spečimi ljudmi. Slabi duhovi naj bi se ujeli v mreže in se nato ob prvih jutranjih sončnih žarkih stopili in izginili. Drugi razlog, zakaj naj bi bilo dobro imeti lovilec sanj, je, da naj bi ta predmet ponoči lovil sanje, jih shranil in tako omogočil, da se jih zjutraj spomnimo.

 

1NA1: Gušti & Tomi Meglič 

Ob 20.30 uri, Dvorišče Minoritskega samostana , Cena: 15 €

Festival Arsana predstavlja glasbeni dialog dveh prvakov slovenskega koncertnega rocka, avtorjev, ki sta praktično napisala devetdeseta leta ter s Črnim tulipanom in Platino postavila nove temelje slovenske ljubezenske rock lirike. Nekdaj glasbena rivala, tokrat na odru skupaj obujata spomine in iščeta nove dimenzije not in poezije. Tomi Meglič in Miha Guštin Gušti ena na ena o glasbi, preko glasbe. Ekskluzivna glasbena poslastica, ki je ne smete zamuditi.

 

NASTOP UČENCEV VOKALNE ŠOLE ARSANA

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Izjemni mladi vokalisti bodo zasedli oder na Slovenskem trgu in poskrbeli za pestro dogajanje tudi po festivalskih vrhuncih. Predstavili se bodo učenci Vokalne šole Arsana, finalisti in zmagovalci različnih pevskih tekmovanj. Prisluhnili boste lahko znanim melodijam slovenskih in tujih pesmi pop, rock in r’n’b zvrsti.

CIRKUS ARBADAKARBA

Artstična predstava

Ob 18.00 uri, Dom kulture Muzikafe, Cena: 3 EUR

Izvajalec: ZUM Kreativa

Tina in Matjaž, ki prihajata iz čisto pravega cirkusa Arbadakarba, bosta znova prebudila vašo ustvarjalnost. Baloni, žongliranje, balansiranje … Vsi lepo vabljeni na magično pustolovščino polno cirkusa in akrobatskih vragolij.

 

Zmagovalci TEMSIG-a na festivalu Arsana

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, Cena:  €

 

MOMENTO CIGANO

Ob 19.30 uri, Dom kulture Muzikafe , Cena: 12 €

Nastopajo / Performing: Teo Collori – kitara / guitar, Matija Krečič – violina / violin, Matej Kužel – klarinet / clarinet, Metod Banko – kitara / guitar, Jošt Lampret – bas / bass

Momento Cigano je skupina, čigar glasba se dotika mnogih zvrsti – plesne swing glasbe, jazza, klasike, filmske glasbe … Gre za projekt, kjer se nostalgija prepleta z novimi zgodbami, saj nas fantje s svojo izvedbo popeljejo v obdobje salonov, cigar, charlestona in lakastih čevljev. Prvo ploščo Hot Club Piran so izdali pri ameriški založbi Lowtemp, bila je pa nagrajena za album leta 2016 (MuzikObala). Pesem z naslovom Bled 1960 z njihovega drugega albuma Kamerato Muzikante je bila izbrana za pesem leta 2018 v oddaji Naše poti na Prvem programu radia Slovenija. Letos predstavljajo novo ploščo z naslovom Molto Aligatore.

 

VLADO KRESLIN

Ob 21.00 uri, Dvorišče Minoritskega samostana, Cena: 10 €

V mesto tisočletij se vrača mož s črno kitaro. Umetnik, ki je izdal že sedemindvajset albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk, nastopal v filmu in gledališču kot avtor glasbe in kot igralec. Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. Je tudi član društva slovenskih pisateljev.

 

ZAKLJUČEK VOKALNEGA KAMPA

Ob 22.00 uri, Slovenski trg, Brezplačno

Ob zaključku poletne šole sta vokalna šola Arsana in glasbena šola Instrumental.ko sestavili krajši program, kjer bodo glasbeniki in glasbenice pokazali, kaj so se med počitniško šolo naučili. Vabljeni, da prisluhnete, kaj so pripravili učenci s svojimi mentorji.