NATURALLY 7 (ZDA)

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  35 €, 39 € 

 

Nastopajoči: Roger Thomas (prvi bariton, rap), Warren Thomas (tolkala, kitara, klarinet, tretji tenor), Rod Eldridge (prvi tenor, praskanje, trobenta), Napoleon „Polo“ Cummings (četrti tenor, kitara), Dwight Stewart (drugi bariton, vokala, trobenta), Garfield Buckley (drugi tenor, harmonika) in Armand „Hops“ Hutton (bas).

Odkar so na treh svetovnih turnejah s kanadskim zvezdnikom Michaelom Bubléjem nastopili v več kot 25-ih državah pred 4 milijoni oboževalcev, so se NATURALLY 7 povzpeli med kralje A-capella glasbe in so ena najpomembnejših vokalnih skupin na svetu. Zvok polnega benda in orkestra, ki ga proizvajajo na odru, prihaja izključno iz njihovih glasov, kjer skozi vokalno igro posnemajo bobne, bas kitaro, trobila in klaviature.

Njihova glasbena partnerstva v živo ali v studiu segajo od Coldplaya, Quincy Jonesa, Herbie Hancocka, Queenov, Xavier Naidooa, Sarah Connor, Helene Fischer, Phil Collinsa, Diane Ross ter Michaela Bubléja, s katerim so tudi posneli štiri duete. Nekateri od njihovih največjih uspehov so pomembne interpretacije svetovnih hitov Phila Collinsa, In The Air Tonight, Coldplayovega epskega hita Fix You in avtorske uspešnice Wall of Sound. 7. studijski album BOTH SIDES NOW je še en izjemen razvoj vokalne skupine Naturally 7, ki z bogatimi harmonijami in izjemnimi glasovi interpretira večne klasike, od Antona Dvoraka, Paula McCartneya, Simona & Gurfunkela, Joni Mitchell, Stinga in Adele.

ALL AROUND JAZZY TRIO (SLO)

 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Nastopajoči: Katarina Samobor – vokal, Jure Pišek – kitara, Aljaž Bojnec – kitara

Zasedbo sestavljajo mladi ptujski glasbeniki, ki so se izobraževali tako iz klasične kot iz jazz glasbe pri ptujskih mentorjih, hkrati pa igrajo v različnih glasbenih sestavih, od rocka, popa in mnogih drugih glasbenih žanrov.

S TOLKALI IN PESMIJO OKOLI SVETA

 OB 10.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE   5 €

Izvajalec: Franci Krevh & Marko Brdnik

Je pripravljena avtorska glasbena predstava, katere namen je na zanimiv in poučen način predstaviti tolkala iz različnih delov sveta. V predstavi se bomo podali na domišljijsko potovanje okoli sveta, spoznali navade določenega okolja ter z njimi povezana tolkala ter nato skupaj s harmoniko in otroci zapeli njim že znane pesmi.

 

USTVARJALNA DELAVNICA

 OB 11.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE   Brezplačno!

Izvajalec: Franci Krevh & Marko Brdnik

 

 

 

 

VEGETARIJANSKI BAZAR

 OB 11.00.-15.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE   Brezplačno!

Na dvorišču Doma kulTure muziKafe se bo odvijal že 7. ptujski dobrodelni vegetarijanski bazar. Tudi tokrat ne bo manjkalo okusnih jedi, nad katerimi bodo navdušeni tudi tisti, ki sicer prisegajo na meso. Vsi zbrani prostovoljni prispevki Potujevcev bodo šli v dobrodelne namene. Na tokratnem bazarju bo jedi prispevalo preko 25 različnih društev, posameznikov, gostincev, kar priča o tem, da nam v dobrodelnosti ni težko stopiti skupaj.

 

 

 

VEČER NOVE POPEVKE (SLO)

 OB 21.00. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   15 €

Z letom 2010 se je v slovenskem glasbenem prostoru začelo obdobje preporoda slovenske popevke, za katerega je zaslužno gibanje Nova popevka, katerega besedilni in idejni vodja je večplastni umetnik Rok Vilčnik, njegov glavni predstavnik pa ansambel Papir. Gibanje, ki se je začelo v Mariboru, si je zadalo nalogo oživljanja postulatov stare popevke v njeni skoraj nedosegljivi avtorski in izvedbeni moči ter se na izviren, moderen način lotiti ustvarjanja novih zimzelenih melodij. S svojo prvo ploščo »Po viharju«, ki je že po enem mesecu doživela svoj prvi ponatis in bila pospremljena z odličnimi kritikami ter številnimi izvrstnimi singli (Objem, 2010, Srajca, Čudež, Nič mi ni), je ansambel Papir nedvomno dokazal, da vse visokoleteče besede o novi popevki niso zgolj prazne marnje. Medtem se je novopopevkarska družina krepko razširila s skupinami in izvajalci, katerih lik in delo je znano vsakemu konzumentu kvalitetnejše pop glasbe, in ime gibanja se je prelilo v pojem. S Papirjem, Pateticom, Plišem, Bilbi in Severo Gjurin se nam na Ptuju obeta praznik odličnega muziciranja, ki ga festival Arsana v svoji najžlahtnejši maniri uspešno goji že kar nekaj let.

 

 

VID JAMNIK & URGENT DETERGENT (SLO, ZDA, HRK)

 OB 20.00. URI, HOTEL MITRA  5 €

Nastopajoči: Vid Jamnik – vibrafon, Mátyás Bartha (HU) – klavir, Vasilis Koutsonanos (GR) – bas, Oleg Markov (UA) – bobni 

Urgent Detergent je mednarodni kvartet vibrafonista Vida Jamnika, nastal leta 2014 na Berklee College of Music v Bostonu, kjer so se njegovi člani spoznali med študijem. Zasedba je med drugim predstavljala Berklee na turneji po Franciji, snemala za kompilacijsko zgoščenko šolske založbe Jazz Revelation Records, ki predstavlja najboljše študentske kompozicije in skupine, in se uvrstila v finale EBU European Jazz Competition na Nizozemskem. Spremembam v postavi navkljub ostaja zvesta instrumentaciji vibrafon-klavir-bas-bobni in preigravanju avtorske glasbe.

 

 

 

QUATRO SWING

 21.30-23.00, SLOVENKSI TRG  Brezplačno!

Quatro Swing je skupina domačinov iz Ptuja. Sestavljajo jo Mojca Ljubša (vokal), Vid Ciglar (kitara), Rok Ciglar (cajon) in Tilen Vidovič (električna kitara). Glasbeno pot sta začela Mojca in Vid kot duo, ki je nastopal na lokalnih prireditvah in porokah. Kasneje se jima je pridružil še Rok, ki je dodal svoj pogled. V decembru 2017 pa se je pridružil še Tilen Vidovič s svojim značilnim zvokom na električni kitari.

KINO VRTIČEK – ZAPOJ

 OB 10.00. URI, MESTNI KINO PTUJ   3 €

(Sing, Garth Jennings, ZDA, 2016, 110 min, sinhronizirano v slovenščino)
Izvajalec: Mestni kino Ptuj

Koala želi rešiti gledališče, ki se utaplja v rdečih številkah. Organizira pevsko tekmovanje, na katerega se prijavi nepregledna množica živali … Animirana komedija o pevskih talentih živalskega kraljestva, v kateri bomo prisluhnili kar 85 glasbenim uspešnicam, je filmsko-glasbena poslastica za vso družino.

Projekciji filma bo sledila mini pevska delavnica pod vodstvom vokalne pedagoginje Ane Delin.

 

TANGO STORY IN IRENA YEBUAH TIRAN Z GOSTOMA: ANDREJA PODLOGAR & BLAŽ BERTONCELJ (SLO)

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   15 €

 

Gosta: Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj

Borut Zagoranski – harmonika, Matija Krečič – violina, Mladen Delin – klavir, Marko Korošec – kitara, Žiga Golob – kontrabas, Andreja Podlogar & Blaž Bertoncelj – ples, Irena Yebuah Tiran – mezosopran

 

TANGO STORY je projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Ptuj. Skupaj s svetovno znanim violinistom, Stefanom Milenkovičem, je nastopil na največjih odrih v Sloveniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini, in imel zelo uspešno turnejo v ZDA. 

Tokrat se vrača v prenovljeni zasedbi z virtuozom na harmoniki, Borutom Zagoranskim, izvrstnim violinistom Matijo Krečičem, legendarnim kontrabasistom Žigo Golobom, multiinstrumentalistom Markom Korošcem ter pianistom in umetniškim vodjem Mladenom Delinom. V zgodbi o tangu plešeta svetovna prvaka v tangu, Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj. Mednarodno uveljavljeni glasbeniki vas bodo na večeru, polnem virtuoznosti in strasti, popeljali od starega Tanga Vieha iz gostiln in bordela do Tanga Nueva – klasičnega modernega tanga. Pevska gostja bo mednarodno znana diva, Irena Yebuah Tiran.

 

 

VOLTURE FOREST (HRK/SLO)

 OB 19.00. URI, HOTEL MITRA    5 €

Nastopajoči: Kristoffer Vejslev – kitara, James Mclure – trobenta, Luka Benčič – kontrabas, Love Ekenberg – bobni

Kontrabasist Luka Benčič, študent jazza na akademiji v Amsterdamu, s svojo mednarodno zasedbo predstavlja avtorski projekt Volture Forest, ki se nahaja na meji med blaženim in melanholičnim, mirnim in nemirnim. To odmeva v istoimenskem albumu Volture Forest – oda gozdu, ki je obenem referenca neizogibnosti stresnemu življenju tega stoletja. Sestavljena je iz meditativne kitarske melodije ob agresivni spremljavi trobente, kontrabasa in bobnov.

GLASBENE PRAVLJICE PIHALA IN TROBILA 

 OB 17.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  3 €

Lahko trobimo tiho in milo? Hamelinski pisani piskač.

Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina.
Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA LONČARJENJE

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Zavod Marianum Veržej – Center DUO, www.marianum.si

Naj glina začara tudi vas! Glina, ki izpod spretnih prstov, na vrtečem se vretenu, dobiva obliko bidre, lonca ali šalčke, bo pri prvem stiku nudila občutek ugodja, ustvarjalnosti in brezmejnega uživanja. Za piko na i boste vaš izdelek pobarvali še z engobo! Pustite svoj pečat za prihodnje generacije arheologov!

 

NIKOLINA KOVAČ J. – FLAVTA, LOVORKA NEMEŠ DULAR KLAVIR, ROBERT PETRIČ – ROG (HRK, SLO)

TRIO FLAVTA-ROG-KLAVIR 

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  10 €

Nastopajoči: Nikolina Kovač J. – flavta, Lovorka Nemeš Dular – klavir, Robert Petrič – rog

Flavtistka Nikolina Kovač Juvan, pianistka Lovorka Nemeš Dular in hornist Robert Petrič so spodbudili mlade slovenske skladatelje, med njimi Črta Sojarja Voglarja, Igorja Krivokapiča, Andreja Makorja in Tineta Beca, k ustvarjanju novih kompozicij za to nenavadno zasedbo. Robert Petrič poudarja, da glasba ne sme postati muzejska umetnost, ampak da morajo nastajati nova dela. Projekt so prijavili tudi na Kickstarterju in verjamejo, da bo spodbudil tudi druge ansamble, da se odločijo za kaj podobnega, prav tako se bo z njim slovenskim skladateljem morda odprla pot na koncertne odre po svetu. »Želeli smo profesionalizirati vse člene v produkciji glasbe, od komponista prek izvajalca do producenta,« je povedal Petrič. Njihovo glavno vodilo pa je bilo pridobiti izvirne skladbe za flavto, trio in klavir. Ker slovenski predstavniki, kot je pojasnil, na platformo nimajo neposrednega dostopa, jim je to omogočil posrednik iz ZDA, od tam pa so tudi že dobili ponudbo dveh skladateljev, da jim napišeta skladbo.

 

TADEJ TOŠ – STAND UP SHOW (SLO)

 OB 20.30. URI, HOTEL MITRA   15 €

Tadej Toš, zdaj že zvesti prijatelj festivala Arsana, nas vsako leto preseneti z novimi izvirnimi zgodbami, ki se večkrat rodijo prav na odru pod sojem žarometov. Vemo, da je naš. Vemo, da govori hitro in veliko. Vemo, da se zmeraj nagovori do mokrega in da njegov dolg jezik ne prizanaša nikomur − niti njemu samemu ne. V svojih šovih se Toš posmehuje in norčuje tudi iz najbolj resnih situacij v življenju − to je po njegovem mnenju eden od načinov, s katerim se je moč ubraniti pred avtomatizacijo in brezčutno robotizacijo življenja. Tudi letošnje poletje bo tako. Komaj čaka, da stopi na oder.

 

MARKO ČRNČEC TRIO (SLO, ZDA, ITA) 

 OB 20.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  8 €

Nastopajoči: Marko Črnčec – klavir, Fender Rhodes. Myles Sloniker – kontrabas, Francesco Ciniglio – bobni

Marko Črnčec je eden najbolj priznanih sodobnih glasbenikov ter slovenskih izvozov. Na mednarodnem prizorišču je znan kot fenomenalen multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer in producent, ki enostavno deluje po žanrih, zlasti v jazz in popularni glasbi. Izdal je že 4 avtorske zgoščenke z odmevnimi kritikami, kar ga uvršča med enega najbolj ustvarjalnih in produktivnih glasbenikov slovenske jazzovske scene. Trenutno živi in ustvarja v New Yorku. Na festivalu Arsana se nam bo predstavil s svojim najnovejšim triom, v katerem sodeluje z izjemnima glasbenikoma: Američanom Mylesom Slonikerjem ter Italijanom Francescom Cinigliom. Oba spadata med najperspektivnejše ter najbolj klicane jazz glasbenike newyorške jazzovske scene. Predstavili bodo kompozicije izpod peres vseh treh glasbenikov. Pridite in doživite newjorški glasbeni duh!

 

 

BARBARA VAUDA

 OB 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Barbara Vauda je mlada pevka iz Ptuja, ki zadnja tri leta posveča študiju popularne glasbe v Freiburgu, kjer se izobražuje pri profesorju Norbertu Gottschalku. V zadnjem letu poučuje petje na eni izmed privatnih glasbenih šol v Nemčiji. Na festivalu Arsana se bo predstavila skupaj s pianistom Tinetom Brglezom, slišali pa bomo lahko širok repertoar popularne in jazz glasbe.

 

 

GLASBENE PRAVLJICE / BALET

 OB 17.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  3 €

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Lahko slišimo balet? Plešoče koruzne deklice.

Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina.
Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA POSLIKAVA OBRAZA

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Tjaša Čuš

S poslikavo obraza se lahko preobrazite v nekoga drugega!

Poslikave obraza so navdihujoče. Osebe, ki jim na obraz naslikamo podobo, postanejo več kot ljudje z barvo na obrazih: prav zares se preobrazijo v princeso ali tigra …

 

KOMORNI ZBOR KGBL – SACRED & PROFANE (SLO)

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Repertoar Komornega zbora KGBL, ki ga vodi Ambrož Čopi ter asistenta dirigenta Tine Bec in Evgen Bibianko, je sestavljen žanrsko in stilno raznoliko, od renesanse do sodobne glasbe. Posebna pozornost pri sestavi programov je posvečena glasbi sodobnih slovenskih skladateljev. V zadnjih treh letih je zbor naročil skladbe eminentnim skladateljem, kot so Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Damijan Močnik, Črt Sojar-Voglar, Peter Šavli, Andrej Makor ter spodbudil najmlajšo generacijo skladateljev Tineta Beca in Mateja Kastelica, katerih skladbe zbor z velikimi uspehi promovira na koncertnih in tekmovalnih odrih v Sloveniji in tujini. Na koncertu bodo izvedena dela slovenskih skladateljev, ki so po večini nastajala v zadnjem desetletju. Nekatera so nastala prav za Komorni zbor KGBL, ki jih je tudi prvič izvedel. Raznovrstnost glasbenih pripovedi, ne glede na sakralno ali posvetno vsebino, vedno znova preseneča z zvočnimi podobami, dramatiko in poetiko.

 

CHORUS: PLESNI ORGANIZEM, KI VZNIKA IZ PRAZNINE (SLO)

GLASBENO PLESNA PREDSTAVA

 OB 21.00. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  10 €

V plesni predstavi Chorus so avtorji Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek in Jan Krmelj prepletli ideje disfunkcionalnega zbora, »molčečega chorusa«, vprašanje možnosti obstoja skupnosti ter plesno raziskovanje komunikacije in povezovanja. Predstava zabriše meje med sodobnim plesom in hip hopom. Vse to je ena in ista stvar, le principi so druga ni. Za plesno delovanje je nasploh značilno prehajanje, ali še bolj nepriznavanje mej med različnimi plesnimi jeziki. K predstavi Chorus sta povabila prijatelje, plesalce z različnih področij. Kristijan Krajnčan se plesalcem pridružuje z bobni in s čelom. Dve različni glasbeni situaciji ustrezata tudi prelivanju različnih plesnih slogov; hip hop temelji na ritmu in groovu, bolj melodični čelo bi lahko primerjali s sodobnim plesom.

 

SHARP 6 (SLO)

 OB 20.30. URI, HOTEL MITRA  8 €

Nastopajoči: Lenart Krečič – saksofon, Tomaz Gajšt – trobenta, Jaka Kopač – saksofon, Gregor Ftičar – klavir, Miha Koren – kontrabas, Janez Gabrič – bobni

Glasba seksteta Sharp 6 združuje elemente klasičnega jazza, jazz-rocka, funka, M-basea in sodobnega jazza. Vsi člani zasedbe sodelujejo tudi kot avtorji glasbe in aranžmajev, kar prispeva k raznolikosti in raznovrstnosti glasbe, kljub temu pa ohranjajo izrazito skupno noto. Na prvi pogled dokaj standardna jazz zasedba izvaja avtorsko glasbo, stilsko dostopno marsikomu, tudi tistim, ki morda jazza ne poslušajo vsak dan.

 

 

NINA IN NAJA FRIDL

 OB 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Sestri Fridl sta pripravili zanimiv poletni program, ki vas bo popeljal v romantično poletno noč. Naja Fridl je letošnja zmagovalka Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, Nina pa je ptujsko občinstvo navdušila s solistično vlogo v muzikalu Metuljev efekt. Sestri, najboljši prijateljici, partnerki v “kriminalu” zase pravita da, brez nič ni nič”, zato pridite in preverite njun karizmatičen nastop ob spremljavi kitare.

GLASBENE PRAVLJICE GODALA

 OB 17.00  URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  3 €

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Lahko godala ustvarijo hrup? Trije godci. Zlata orehova vejica.

Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina.
Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA SPOZNAJMO OPREMO RIMSKEGA POVELJNIKA IN VOJAKA

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Terme Ptuj & Grand hotel Primus

Mali in veliki bomo spoznali, kakšno opremo so nosili rimski poveljniki in njegovi vojaki 2000 let nazaj. Za spomin pa si boste sami izdelali rimski meč.

 

MILENA ARSOVSKA – SOPRAN, PHILIPE SPIEGEL – BARITON, PAVEL SINGER – KLAVIR (MK, AUT)

Ljubezenska glasba dunajskih skladateljev 

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Koncert bo posvečen najbolj znanim dunajskim skladateljem in njihovi glasbi, vse od Mozarta do Strausa. Slišali bomo duete in arije iz priljubljenih Mozartovih dunajskih operet Die Zauberföte, Don Giovanni, Le nozze di Figaro in druge opere, v katerih je Mozart opisal svojo ljubezen in strast. Dunajska opera je pomembno obdobje glasbene kulture na Dunaju. Tako bomo skozi glamurozne valčke Die Fledermaus, Wiener Blut, Zigeunerbaron in številne druge operete uživali ob nežnih ljubezenskih izpovedih.

 

 

KLEMEN SLAKONJA & ALL STARS ORCHESTRA

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  15 €

Izvrsten dramski igralec, pevec, televizijski voditelj ter imitator Klemen Slakonja bo skupaj z zasedbo vrhunskih slovenskih glasbenikov uprizoril predstavo glasbenih presenečenj. Pod umetniškim vodstvom Lojzeta Krajnčana, ki je tudi idejni vodja projekta in avtor vseh priredb za orkester, bomo prisluhnili nekaterim največjim uspešnicam, kot so Ruf mich Angela, The Perverted Dance in Putin, Putout, s katerimi Klemen na svojem youtube kanalu dosega milijonske oglede. Kot eden najbolj glasbeno nadarjenih slovenskih igralcev bo zablestel tudi v pevsko zahtevnejših vlogah, na primer v operni ariji Torna A Surriento, v lanski zmagovalni skladbi na Izboru za Pesem Evrovizije Amar Pelos Dois ter vlogi Jana Plestenjaka … Koncert bo kot vedno začinjen s Klemnovim humorjem in teatrskim pristopom.

 

 

EVELINA SORŠAK “CROSS OVER”

 OB 21.30. URI, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Evelina Soršak je mlada vokalistka, ki se je občinstvu prvič predstavila s solistično vlogo v mladinskem muzikalu Metuljev efekt. Udeležuje se različnih dejavnosti povezanih s glasbo. Tako je med drugim sodelovala tudi na mednarodnem vokalnem jazz campu s skupino New York Voices kot izbrana štipendistka. Nastopala je tudi na različnih prireditvah, modnih revijah in kulturnih dogodkih. Za nastop na odru mladih je pripravila pester ”CROSS OVER” program, ki vas bo ponesel visoko med zvezde poletne noči.

GLASBENE PRAVLJICE – HARMONIKA IN KLAVIR

 OB 17.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE   3 €

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Lahko harmonika kriči, klavir pa koraka? Pravljična glasba.

Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina.
Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA IZDELAJ SVOJE GLASBILO

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Eva Vilčnik

Mi smo muzikantje, igramo na ves glas, vsi bobenček igramo, poslušajte zdaj nas! Ob glasbeni spremljavi otroških pesmic, boste izdelali svoj bobenček, na katerega bomo zaigrali. Delavnica je primerna predvsem za predšolske otroke in otroke v prvi triadi.

 

VLADIMIR MILOŠEVIĆ – KLAVIR (SRB)

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Program: Bach-Rachmaninov: Transkripcija violinske partite E-dur (Prelude, Gavotta, Gigue), R. Schumann: Papillons op. 12, M. Ravel: Alborada del gracioso, F. Chopin: Ballade br. 4, f-moll, op. 52, F. Liszt: Madjarska rapsodija br. 12

Je eden najpomembnejših srbskih pianistov današnje generacije. Leta 2013 je bil razglašen za zmagovalca koncerta Rising Artist Concerto v New Yorku. Njegove nastope so pohvalili mnogi kritiki, kot so Salle Cortot v Parizu, Steinway Hall v Londonu, Konzerthaus v Berlinu, Teatro Tivoli v Portu, Foerster Hall v Pragi, Teatro Olimpico v Vicenzi, Konzerthaus na Dunaju, Mann Auditorium v Tel Avivu in tudi v Milanu, Rimu, Bari, Benetkah, Rennesu, Nici in Lyonu. Kot zmagovalec natečaja Concerti v vili Vicenzi (Italija) je nastopil v prestižni recitalni dvorani Carnegie v New Yorku. Sodeloval je tudi z glasbeniki, med njimi flavtistom Jánosom Bálintom, violinistom Davidom Castro-Balbijem, Ericom Crambesom, Stefanom Milenkovičem, Draganom Djordjevičem, …

 

10 LET VOX ARSANA IN VLADO KRESLIN (SLO)

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  12 €

Nastopajoči: Vox Arsana: Nina Strnad, Ana Delin, Mladen Delin, Samo Ivačič in gost Vlado Kreslin, Tom Hajšek – klavir, Luka Gaiser – kontrabas, Bruno Domiter – bobni

Vox Arsana, ki je decembra praznovala 10 let obstoja, je nastopila na pomembnih festivalih v Sloveniji, Franciji, Hrvaški, Srbiji in ZDA. Redno sodelujejo s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki ter so stalni gostje Totega Big Banda Maribor, Big Banda RTV SLO in Big Banda HRT. Leta 2015 je skupina v sodelovanju z državnim Big Bandom izdala svoj prvi studijski album ”TURN IT UP”, ki je bil deležen izvrstnih domačih in tujih kritik ter nominiran za ZLATO PIŠČAL. Od leta 2013 sodelujejo z dvakratnimi grammyjevimi nagrajenci New York Voices. Na koncertu se bodo sprehodili skozi večletni repertoar in predstavili nove priredbe večnih uspešnic Vlada Kreslina.

 

 

BLASIUS

 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Blasius je glasbena skupina, ki sta jo konec leta 2017 ustanovila Blaž Vidovič in Dominik Širovnik. Izvajajo klasični rock. V letu 2018 ustvarjajo avtorsko glasbo, ki jo bodo izdali v obliki dveh EP-jev.

GLASBENE PRAVLJICE – KITARA IN TOLKALA

 OB 17.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  3 €

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Lahko boben zaigra nežno melodijo? Se lahko kitarske strune razbesnijo?

Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina.
Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA SKRIVNOSTNA MOČ VODE

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Geomulci, Katarina Fuchs

Na delavnici bomo spoznali kako voda izoblikuje prodnike iz kamnov. Nanje bomo slikali različne motive ali zlepili unikatne izdelke/kipe. Pridite oblečeni v starejša oblačila, saj je ustvarjalna vnema z barvami zagotovljena.

 

MARTIN BELIČ – FLAVTA IVAN FERČIČ – KLAVIR (SLO)

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Program : G. Briccialdi, G. Enescu, T. Böhm, F. Borne, A. Bazzini

Priznani flavtist Martin Belič, ki od leta 2007 živi in ustvarja v Münchnu, sodi med mlajši rod že uveljavljenih slovenskih koncertnih flavtistov. Je član enega najboljših evropskih orkestrov – Münchner Philharmoniker, pod taktirko Valeria Gergieva. Ivan Ferčič se je po študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani udeležil različnih mednarodnih klavirskih šol in že zgodaj pričel z rednimi solističnimi in komornoglasbenimi nastopi. V času šolanja se je udeležil nekaterih mednarodnih in večine državnih tekmovanj. Prejel je nekaj zlatih plaket. Tudi po zaključenem izobraževanju Martin Belič in Ivan Ferčič ohranjata radoveden glasbeni duh, ki ju žene k iskanju novih glasbenih svetov in navdihujočih novih partnerstev. O tem se bomo lahko prepričali na koncertu, ki ga bo zaznamoval žlahtni izbor romantično virtuoznih skladb.

 

 

MAJA KEUC AMAYA – “TRIBUTE TO SOUL” (SLO)

 OB 20.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  10 €

Majo Keuc je širša Slovenija spoznala v oddaji Slovenija ima talent leta 2010, kot mlado nadebudno soul pevko s “črnskim glasom”. Leto kasneje je Slovenijo zastopala na Festivalu Pesmi Evrovizije v Dusseldorfu in dosegla najboljso slovensko uvrstitev, odkar obstajajo polfinalni večeri. V sodelovanju s skupino Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbe PAPIR je izdala prvi album z naslovom Po Viharju, leto kasneje pa svoj solo album Indigo. Lani je z odliko zaključila študij glasbe v Rotterdamu, trenutno pa živi in uspešno ustvarja v skandinavski prestolnici glasbe – Stockholmu. Letos spomladi je Maja v sodelovanju s producentom/glasbenikom Orphee Noahom izdala prvi mednarodni mini album z naslovom Fairytales, pod umetniškim imenom Amaya. Na koncertu “Tribue to Soul” bodo Majo spremljali uveljavljeni glasbeniki Miha Koretič (kitara), Dorian Granda (bobni) in Jernej Kržič (bas). Repertoar je poklon najimenitnejšim imenom soul/blues glasbe zadnjih 60 let v kombinaciji Majinih lastnih skladb. Maja & Band vam obljubljajo večer nabit z dobro energijo in glasbo za dušo.

 

ART DANCE PERFORMANCE (EU)

 OB 20.00. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   5 €

Pod mentorstvom mednarodno priznanih koreografov, kot so Hope (JAR), Giancarlo (ITA), Mimi Marčac (SLO), Ana Vodušek (SLO) bo na Ptuju potekal izobraževalni enotedenski plesni kamp, kjer se bodo plesalci z vsega sveta v stilu jazza, sodobnega in modernega plesa, disco danca in hip hopa predstavili tudi na glavnem odru festivala Arsana.

 

GUITAR TRIBUTE TO ROCK & BLUES

 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

 

Nastopajoči : Luka Gašparič – kitara, vokal, Vid Žirovnik – kitara, Gal Jeza – kitara, Vito Levstik – kitara 

Mladi ptujski glasbeniki, ki se že vrsto let urijo pri priznanem pedagogu ter kitaristu Marku Korošcu, se bodo predstavili z izborom skladb kitarskih velikanov, kot so Jimi Hendrix, Santana, B. B. King in še mnogi drugi.

 

 

 

 

CUBISMO (HRK, CUB)

 OB 21.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  10 €

Cubismo je hrvaška skupina z mednarodno glasbeno zasedbo; njeni člani prihajajo iz Hrvaške, Slovenije, Kube in iz Ekvadorja. Igrajo energično plesno glasbo, ki temelji na afrokubanskih ritmih, v izrazito svojskem in prepoznavnem slogu. Ob prevladujočih ritmih salse in latino jazza je v glasbi Cubisma čutiti še vplive hip-hopa, funka in rocka. Svoje poslušalce redno spravljajo na noge in jih očarajo z zvrhano mero pozitivne energije, ki dobesedno seva z glasbenega odra.

SOZVOČJA SVETA GLASBENA PUSTOLOVŠČINA (SLO)
GLASBENA KULTURNOVZGOJNA UČNA URA

 OB 10.00. URI, DVORIŠČE KNJIŽNICE IVANA POTRČA  Brezplačno!

Izvajalec: Boštjan Gombač & Janez Dovč

Janez Dovč in Boštjan Gombač, vrhunska glasbenika, ki ju poznamo kot solista in člana mnogih slovenskih zasedb (Katalena, Jararaja, Kisha, Terrafolk, Sounds of Slovenia itd.), že vrsto let nastopata tudi kot prav posebna glasbena kombinacija, ki navdušuje z neverjetno pozitivno energijo in igranjem na sila zanimive instrumente. Glasbenika na povsem svojstven način predstavljata znane in manj znane teme iz bogate zakladnice svetovne ljudske glasbe s poudarkom na slovenskem ljudskem izročilu. Njuni koncerti so začinjeni z vrhunskimi improvizacijami in pravo dozo zabave. S svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo privabita k poslušanju še tako nedostopnega poslušalca. Janez in Boštjan sta posebej za otroke pripravila program z naslovom Sozvočja sveta, ki zajema ljudske glasbe sveta s poudarkom na otrokom in mladostnikom zanimivih improvizacijah, na melodijah iz slovenske ljudske dediščine. Glasbeni program tvorita koncert in delavnica, s katero glasbenika na igriv in praktičen način prikazujeta uporabnost različnih instrumentov in možnosti glasbenega ustvarjanja, hkrati pa podajata občutek za raznolikost ljudskih godb kot dela kulturne dediščine sveta. Izvajalca se podajata na raziskovanje zvočnosti raznih uporabnih predmetov in igrač, poslušalcem pa odkrivata tudi številne neznane zmožnosti že znanih instrumentov. S tem glasbenika v otrocih in mladostnikih spodbujata razmišljanje in omogočata drugačen pogled na že videno in slišano.

 

ARTISTIČNA PREDSTAVA CIRKUS ZA OTROKE (SLO)

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: ZUM Kreativa

Artisti so eni izmed tistih, ki se z veseljem odpravijo iz svojega cirkusa in obiščejo otroke. Z veliko željo po zabavanju in nastopanju artisti pripeljejo cirkus kar med njih. Skozi zgodbo jim na komičen način pokažejo kaj vse v cirkusu počno in v svoje vragolije vključijo tudi otroke. Predstava vsebuje akrobatiko, žongliranje, vožnjo z monokolesom, hojo po vrvi, ples in petje ter interakcijo z otroki. Otroci so tako deležni čisto pravega cirkusa, ki jih bo vsekakor dodobra nasmejal in navdušil.

 

 

ODPRTA KUHNA

 OB 11.00. – 21.00. URI, MESTNI TRG 

Na mestnem trgu bomo letos že drugič gostili Odprto kuhno in tako obiskovalcem festivala omogočili gurmanski sprehod po dobrotah iz različnih slovenskih pokrajin in svetovnih kuhinj. Koncepta sta se domislila Alma in Lior Kochavy pred šestimi leti in iz osnovne ideje je zrasel uspešen projekt, ki redno gosti v Ljubljani, Kopru, Celju in Novi Gorici. V letu 2014 je prejel nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Adria ter nagrado Sejalec za inovativne dosežke v turizmu. Tudi tokrat se bodo držali izvirne vizije projekta, da obiskovalcem na Štajerski ponudijo raznolike, izvirne, sveže in kakovostne jedi, ki jih dopolnjuje bogata ponudba vin, koktajlov, piva in drugih pijač.

 

TRIO SOZVOČJA SLOVENIJE (SLO)

 OB 20.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  10 €

Gregor Volk – vokal, kitare, orglice
Janez Dovč – harmonika, vokal, elektronika
Goran Krmac – tuba, topotalnik

Vrhunski glasbeniki v zanimivi kombinaciji, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih zasedb, nam bodo predstavili slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah. Glasbeniki so razvili poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje. Kot ambasadorji slovenske kulturne in naravne raznolikosti s svojim zanimivim nastopom večkrat prisostvujejo na različnih festivalih in prireditvah v tujini (Kitajska, Indija, Velika Britanija, Izrael, Irska, Italija, Argentina itd).

 

 

 

DIALOG – LIKOVNA RAZSTAVA FENOS ALEKSANDER  in prijatelji

 OB 20.00. URI, HOTEL MITRA 

Po izredno uspešnih lanskih dveh likovnih razstavah, Fenos Aleksander (frizer-umetnik) letos ponovno preseneča, tokrat v iskanju likovnega dialoga z različnimi umetniki in ustvarjalci. Z vsakim od njih bo naredil tri skupna likovna dela, kjer se bo prepletalo delo enega in drugega na istih podlagah. S Sabino Hameršak (modna oblikovalka) bo prepletal likovno delo na platnu z materiali iz njenega Modnega ateljeja in šivanjem, ki so značilni samo zanjo. Z Dejanom Miletičem (grafični oblikovalec) bo združeval grafične pristope na papirju s fluidno risbo. S Srečkom Molkom (oblikovalec nakita) bo povezoval oblikovanje lesa z oljno risbo. S Tjašo Tio Cusch (akademska slikarka) se bo izražal skozi skupne simbolike na oljni sliki. Z Jernejem Gojkovičem (risar) bo risbo spesnil s svojimi ljubimi grafiti spreji. Z Albinom Bezjakom (fotograf-umetnik) bo fotografijo začinil z digitalno risbo. Z Alešom Lubecom (tetover) bo naredil skupni tattoo na rokah iste osebe. In z hčero Darmo Fenos (osnovnošolko) bo iskal, kar imata likovno skupnega.

Razstava že v osnovi izstopa po svojem združevanju-sodelovanju različnih ustvarjalcev, likovnih tehnik in deljenju idej, obenem pa daje Fenosu enkratno priložnost izraziti svojo kreativno dušo z izbranimi.

 

 

APELA

 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Nastopajoči: Špela Brumen – vokal, Aleksander Živko – klavir

Špela in Aleksander sta se lotila akustičnih priredb znanih pop in rock skladb. Svoje ideje črpata iz pop, klasične in jazz glasbe ter tako skladbe predstavita na nov, svež način. S svojim obvladanjem instrumenta in vokala se izvrstno dopolnjujeta. Uživali boste lahko v glasbi Bruna Marsa, Eda Sheerana, poletnih latino ritmov, ne bo pa manjkalo niti nežnih in čutnih balad.

 

 

 

MAGNIFICO (SLO)

 OB 21.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  20 €, 25 €

Magnifico je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo. Dal nam je 24000 poljubov, predstavil Silvijo in razbijal stereotipe, seznanil nas je s čefurji, pedri in ostalimi manjšinami, naučil nas je Marš na Drino ter nam podaril samo ljubezen. Ko je zapel Hir aj kam hir aj go, se mu je zgodil export-import. V svoji karieri je izdal osem avtorskih plošč in tri filmske albume, imel preko 1000 koncertov doma in po svetu.

 

NATURALLY 7 (ZDA)

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  35 €, 39 €

Nastopajoči: Roger Thomas (prvi bariton, rap), Warren Thomas (tolkala, kitara, klarinet, tretji tenor), Rod Eldridge (prvi tenor, praskanje, trobenta), Napoleon „Polo“ Cummings (četrti tenor, kitara), Dwight Stewart (drugi bariton, vokala, trobenta), Garfield Buckley (drugi tenor, harmonika) in Armand „Hops“ Hutton (bas).

Odkar so na treh svetovnih turnejah s kanadskim zvezdnikom Michaelom Bubléjem nastopili v več kot 25-ih državah pred 4 milijoni oboževalcev, so se NATURALLY 7 povzpeli med kralje A-capella glasbe in so ena najpomembnejših vokalnih skupin na svetu. Zvok polnega benda in orkestra, ki ga proizvajajo na odru, prihaja izključno iz njihovih glasov, kjer skozi vokalno igro posnemajo bobne, bas kitaro, trobila in klaviature.

Njihova glasbena partnerstva v živo ali v studiu segajo od Coldplaya, Quincy Jonesa, Herbie Hancocka, Queenov, Xavier Naidooa, Sarah Connor, Helene Fischer, Phil Collinsa, Diane Ross ter Michaela Bubléja, s katerim so tudi posneli štiri duete. Nekateri od njihovih največjih uspehov so pomembne interpretacije svetovnih hitov Phila Collinsa, In The Air Tonight, Coldplayovega epskega hita Fix You in avtorske uspešnice Wall of Sound. 7. studijski album BOTH SIDES NOW je še en izjemen razvoj vokalne skupine Naturally 7, ki z bogatimi harmonijami in izjemnimi glasovi interpretira večne klasike, od Antona Dvoraka, Paula McCartneya, Simona & Gurfunkela, Joni Mitchell, Stinga in Adele.

 

ALL AROUND JAZZY TRIO (SLO)

 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Nastopajoči: Katarina Samobor – vokal, Jure Pišek – kitara, Aljaž Bojnec – kitara

Zasedbo sestavljajo mladi ptujski glasbeniki, ki so se izobraževali tako iz klasične kot iz jazz glasbe pri ptujskih mentorjih, hkrati pa igrajo v različnih glasbenih sestavih, od rocka, popa in mnogih drugih glasbenih žanrov.

S TOLKALI IN PESMIJO OKOLI SVETA

 OB 10.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE   5 €

Izvajalec: Franci Krevh & Marko Brdnik

Je pripravljena avtorska glasbena predstava, katere namen je na zanimiv in poučen način predstaviti tolkala iz različnih delov sveta. V predstavi se bomo podali na domišljijsko potovanje okoli sveta, spoznali navade določenega okolja ter z njimi povezana tolkala ter nato skupaj s harmoniko in otroci zapeli njim že znane pesmi.

 

USTVARJALNA DELAVNICA

 OB 11.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE   Brezplačno!

Izvajalec: Franci Krevh & Marko Brdnik

 

VEGETARIJANSKI BAZAR

 OB 11.00.-15.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE   Brezplačno!

Na dvorišču Doma kulTure muziKafe se bo odvijal že 7. ptujski dobrodelni vegetarijanski bazar. Tudi tokrat ne bo manjkalo okusnih jedi, nad katerimi bodo navdušeni tudi tisti, ki sicer prisegajo na meso. Vsi zbrani prostovoljni prispevki Potujevcev bodo šli v dobrodelne namene. Na tokratnem bazarju bo jedi prispevalo preko 25 različnih društev, posameznikov, gostincev, kar priča o tem, da nam v dobrodelnosti ni težko stopiti skupaj.

 

VEČER NOVE POPEVKE (SLO)

 OB 21.00. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   15 €

Z letom 2010 se je v slovenskem glasbenem prostoru začelo obdobje preporoda slovenske popevke, za katerega je zaslužno gibanje Nova popevka, katerega besedilni in idejni vodja je večplastni umetnik Rok Vilčnik, njegov glavni predstavnik pa ansambel Papir. Gibanje, ki se je začelo v Mariboru, si je zadalo nalogo oživljanja postulatov stare popevke v njeni skoraj nedosegljivi avtorski in izvedbeni moči ter se na izviren, moderen način lotiti ustvarjanja novih zimzelenih melodij. S svojo prvo ploščo »Po viharju«, ki je že po enem mesecu doživela svoj prvi ponatis in bila pospremljena z odličnimi kritikami ter številnimi izvrstnimi singli (Objem, 2010, Srajca, Čudež, Nič mi ni), je ansambel Papir nedvomno dokazal, da vse visokoleteče besede o novi popevki niso zgolj prazne marnje. Medtem se je novopopevkarska družina krepko razširila s skupinami in izvajalci, katerih lik in delo je znano vsakemu konzumentu kvalitetnejše pop glasbe, in ime gibanja se je prelilo v pojem. S Papirjem, Pateticom, Plišem, Bilbi in Severo Gjurin se nam na Ptuju obeta praznik odličnega muziciranja, ki ga festival Arsana v svoji najžlahtnejši maniri uspešno goji že kar nekaj let.

 

VID JAMNIK & URGENT DETERGENT (SLO, ZDA, HRK)

 OB 20.00. URI, HOTEL MITRA  5 €

Nastopajoči: Vid Jamnik – vibrafon, Mátyás Bartha (HU) – klavir, Vasilis Koutsonanos (GR) – bas, Oleg Markov (UA) – bobni 

Urgent Detergent je mednarodni kvartet vibrafonista Vida Jamnika, nastal leta 2014 na Berklee College of Music v Bostonu, kjer so se njegovi člani spoznali med študijem. Zasedba je med drugim predstavljala Berklee na turneji po Franciji, snemala za kompilacijsko zgoščenko šolske založbe Jazz Revelation Records, ki predstavlja najboljše študentske kompozicije in skupine, in se uvrstila v finale EBU European Jazz Competition na Nizozemskem. Spremembam v postavi navkljub ostaja zvesta instrumentaciji vibrafon-klavir-bas-bobni in preigravanju avtorske glasbe.

 

QUATRO SWING

 21.30-23.00, SLOVENKSI TRG  Brezplačno!

Quatro Swing je skupina domačinov iz Ptuja. Sestavljajo jo Mojca Ljubša (vokal), Vid Ciglar (kitara), Rok Ciglar (cajon) in Tilen Vidovič (električna kitara). Glasbeno pot sta začela Mojca in Vid kot duo, ki je nastopal na lokalnih prireditvah in porokah. Kasneje se jima je pridružil še Rok, ki je dodal svoj pogled. V decembru 2017 pa se je pridružil še Tilen Vidovič s svojim značilnim zvokom na električni kitari.

KINO VRTIČEK – ZAPOJ

 OB 10.00. URI, MESTNI KINO PTUJ   3 €

(Sing, Garth Jennings, ZDA, 2016, 110 min, sinhronizirano v slovenščino)
Izvajalec: Mestni kino Ptuj

Koala želi rešiti gledališče, ki se utaplja v rdečih številkah. Organizira pevsko tekmovanje, na katerega se prijavi nepregledna množica živali … Animirana komedija o pevskih talentih živalskega kraljestva, v kateri bomo prisluhnili kar 85 glasbenim uspešnicam, je filmsko-glasbena poslastica za vso družino.

Projekciji filma bo sledila mini pevska delavnica pod vodstvom vokalne pedagoginje Ane Delin.

 

TANGO STORY IN IRENA YEBUAH TIRAN Z GOSTOMA: ANDREJA PODLOGAR & BLAŽ BERTONCELJ (SLO)

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   15 €

Gosta: Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj

Borut Zagoranski – harmonika, Matija Krečič – violina, Mladen Delin – klavir, Marko Korošec – kitara, Žiga Golob – kontrabas, Andreja Podlogar & Blaž Bertoncelj – ples, Irena Yebuah Tiran – mezosopran

TANGO STORY je projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Ptuj. Skupaj s svetovno znanim violinistom, Stefanom Milenkovičem, je nastopil na največjih odrih v Sloveniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini, in imel zelo uspešno turnejo v ZDA. 

Tokrat se vrača v prenovljeni zasedbi z virtuozom na harmoniki, Borutom Zagoranskim, izvrstnim violinistom Matijo Krečičem, legendarnim kontrabasistom Žigo Golobom, multiinstrumentalistom Markom Korošcem ter pianistom in umetniškim vodjem Mladenom Delinom. V zgodbi o tangu plešeta svetovna prvaka v tangu, Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj. Mednarodno uveljavljeni glasbeniki vas bodo na večeru, polnem virtuoznosti in strasti, popeljali od starega Tanga Vieha iz gostiln in bordela do Tanga Nueva – klasičnega modernega tanga. Pevska gostja bo mednarodno znana diva, Irena Yebuah Tiran.

 

VOLTURE FOREST (HRK/SLO)

 OB 19.00. URI, HOTEL MITRA    5 €

Nastopajoči: Kristoffer Vejslev – kitara, James Mclure – trobenta, Luka Benčič – kontrabas, Love Ekenberg – bobni

Kontrabasist Luka Benčič, študent jazza na akademiji v Amsterdamu, s svojo mednarodno zasedbo predstavlja avtorski projekt Volture Forest, ki se nahaja na meji med blaženim in melanholičnim, mirnim in nemirnim. To odmeva v istoimenskem albumu Volture Forest – oda gozdu, ki je obenem referenca neizogibnosti stresnemu življenju tega stoletja. Sestavljena je iz meditativne kitarske melodije ob agresivni spremljavi trobente, kontrabasa in bobnov.

GLASBENE PRAVLJICE PIHALA IN TROBILA 

 OB 17.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  3 €

Lahko trobimo tiho in milo? Hamelinski pisani piskač.

Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina.
Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA LONČARJENJE

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Zavod Marianum Veržej – Center DUO, www.marianum.si

Naj glina začara tudi vas! Glina, ki izpod spretnih prstov, na vrtečem se vretenu, dobiva obliko bidre, lonca ali šalčke, bo pri prvem stiku nudila občutek ugodja, ustvarjalnosti in brezmejnega uživanja. Za piko na i boste vaš izdelek pobarvali še z engobo! Pustite svoj pečat za prihodnje generacije arheologov!

 

NIKOLINA KOVAČ J. – FLAVTA, LOVORKA NEMEŠ DULAR KLAVIR, ROBERT PETRIČ – ROG (HRK, SLO)

TRIO FLAVTA-ROG-KLAVIR 

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  10 €

Nastopajoči: Nikolina Kovač J. – flavta, Lovorka Nemeš Dular – klavir, Robert Petrič – rog

Flavtistka Nikolina Kovač Juvan, pianistka Lovorka Nemeš Dular in hornist Robert Petrič so spodbudili mlade slovenske skladatelje, med njimi Črta Sojarja Voglarja, Igorja Krivokapiča, Andreja Makorja in Tineta Beca, k ustvarjanju novih kompozicij za to nenavadno zasedbo. Robert Petrič poudarja, da glasba ne sme postati muzejska umetnost, ampak da morajo nastajati nova dela. Projekt so prijavili tudi na Kickstarterju in verjamejo, da bo spodbudil tudi druge ansamble, da se odločijo za kaj podobnega, prav tako se bo z njim slovenskim skladateljem morda odprla pot na koncertne odre po svetu. »Želeli smo profesionalizirati vse člene v produkciji glasbe, od komponista prek izvajalca do producenta,« je povedal Petrič. Njihovo glavno vodilo pa je bilo pridobiti izvirne skladbe za flavto, trio in klavir. Ker slovenski predstavniki, kot je pojasnil, na platformo nimajo neposrednega dostopa, jim je to omogočil posrednik iz ZDA, od tam pa so tudi že dobili ponudbo dveh skladateljev, da jim napišeta skladbo.

 

TADEJ TOŠ – STAND UP SHOW (SLO)

 OB 20.30. URI, HOTEL MITRA   15 €

Tadej Toš, zdaj že zvesti prijatelj festivala Arsana, nas vsako leto preseneti z novimi izvirnimi zgodbami, ki se večkrat rodijo prav na odru pod sojem žarometov. Vemo, da je naš. Vemo, da govori hitro in veliko. Vemo, da se zmeraj nagovori do mokrega in da njegov dolg jezik ne prizanaša nikomur − niti njemu samemu ne. V svojih šovih se Toš posmehuje in norčuje tudi iz najbolj resnih situacij v življenju − to je po njegovem mnenju eden od načinov, s katerim se je moč ubraniti pred avtomatizacijo in brezčutno robotizacijo življenja. Tudi letošnje poletje bo tako. Komaj čaka, da stopi na oder.

 

 

 

 

 

MARKO ČRNČEC TRIO (SLO, ZDA, ITA) 

 OB 20.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  8 €

Nastopajoči: Marko Črnčec – klavir, Fender Rhodes. Myles Sloniker – kontrabas, Francesco Ciniglio – bobni

Marko Črnčec je eden najbolj priznanih sodobnih glasbenikov ter slovenskih izvozov. Na mednarodnem prizorišču je znan kot fenomenalen multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer in producent, ki enostavno deluje po žanrih, zlasti v jazz in popularni glasbi. Izdal je že 4 avtorske zgoščenke z odmevnimi kritikami, kar ga uvršča med enega najbolj ustvarjalnih in produktivnih glasbenikov slovenske jazzovske scene. Trenutno živi in ustvarja v New Yorku. Na festivalu Arsana se nam bo predstavil s svojim najnovejšim triom, v katerem sodeluje z izjemnima glasbenikoma: Američanom Mylesom Slonikerjem ter Italijanom Francescom Cinigliom. Oba spadata med najperspektivnejše ter najbolj klicane jazz glasbenike newyorške jazzovske scene. Predstavili bodo kompozicije izpod peres vseh treh glasbenikov. Pridite in doživite newjorški glasbeni duh!

 

 

 

 

 

BARBARA VAUDA

 OB 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Barbara Vauda je mlada pevka iz Ptuja, ki zadnja tri leta posveča študiju popularne glasbe v Freiburgu, kjer se izobražuje pri profesorju Norbertu Gottschalku. V zadnjem letu poučuje petje na eni izmed privatnih glasbenih šol v Nemčiji. Na festivalu Arsana se bo predstavila skupaj s pianistom Tinetom Brglezom, slišali pa bomo lahko širok repertoar popularne in jazz glasbe.

GLASBENE PRAVLJICE / BALET

 OB 17.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  3 €

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Lahko slišimo balet? Plešoče koruzne deklice.

Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina.
Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA POSLIKAVA OBRAZA

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Tjaša Čuš

S poslikavo obraza se lahko preobrazite v nekoga drugega!

Poslikave obraza so navdihujoče. Osebe, ki jim na obraz naslikamo podobo, postanejo več kot ljudje z barvo na obrazih: prav zares se preobrazijo v princeso ali tigra …

 

KOMORNI ZBOR KGBL – SACRED & PROFANE (SLO)

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Repertoar Komornega zbora KGBL, ki ga vodi Ambrož Čopi ter asistenta dirigenta Tine Bec in Evgen Bibianko, je sestavljen žanrsko in stilno raznoliko, od renesanse do sodobne glasbe. Posebna pozornost pri sestavi programov je posvečena glasbi sodobnih slovenskih skladateljev. V zadnjih treh letih je zbor naročil skladbe eminentnim skladateljem, kot so Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Damijan Močnik, Črt Sojar-Voglar, Peter Šavli, Andrej Makor ter spodbudil najmlajšo generacijo skladateljev Tineta Beca in Mateja Kastelica, katerih skladbe zbor z velikimi uspehi promovira na koncertnih in tekmovalnih odrih v Sloveniji in tujini. Na koncertu bodo izvedena dela slovenskih skladateljev, ki so po večini nastajala v zadnjem desetletju. Nekatera so nastala prav za Komorni zbor KGBL, ki jih je tudi prvič izvedel. Raznovrstnost glasbenih pripovedi, ne glede na sakralno ali posvetno vsebino, vedno znova preseneča z zvočnimi podobami, dramatiko in poetiko.

 

CHORUS: PLESNI ORGANIZEM, KI VZNIKA IZ PRAZNINE (SLO)

GLASBENO PLESNA PREDSTAVA

 OB 21.00. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  10 €

V plesni predstavi Chorus so avtorji Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek in Jan Krmelj prepletli ideje disfunkcionalnega zbora, »molčečega chorusa«, vprašanje možnosti obstoja skupnosti ter plesno raziskovanje komunikacije in povezovanja. Predstava zabriše meje med sodobnim plesom in hip hopom. Vse to je ena in ista stvar, le principi so druga ni. Za plesno delovanje je nasploh značilno prehajanje, ali še bolj nepriznavanje mej med različnimi plesnimi jeziki. K predstavi Chorus sta povabila prijatelje, plesalce z različnih področij. Kristijan Krajnčan se plesalcem pridružuje z bobni in s čelom. Dve različni glasbeni situaciji ustrezata tudi prelivanju različnih plesnih slogov; hip hop temelji na ritmu in groovu, bolj melodični čelo bi lahko primerjali s sodobnim plesom.

 

SHARP 6 (SLO)

 OB 20.30. URI, HOTEL MITRA  8 €

Nastopajoči: Lenart Krečič – saksofon, Tomaz Gajšt – trobenta, Jaka Kopač – saksofon, Gregor Ftičar – klavir, Miha Koren – kontrabas, Janez Gabrič – bobni

Glasba seksteta Sharp 6 združuje elemente klasičnega jazza, jazz-rocka, funka, M-basea in sodobnega jazza. Vsi člani zasedbe sodelujejo tudi kot avtorji glasbe in aranžmajev, kar prispeva k raznolikosti in raznovrstnosti glasbe, kljub temu pa ohranjajo izrazito skupno noto. Na prvi pogled dokaj standardna jazz zasedba izvaja avtorsko glasbo, stilsko dostopno marsikomu, tudi tistim, ki morda jazza ne poslušajo vsak dan.

 

NINA IN NAJA FRIDL

 OB 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Sestri Fridl sta pripravili zanimiv poletni program, ki vas bo popeljal v romantično poletno noč. Naja Fridl je letošnja zmagovalka Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, Nina pa je ptujsko občinstvo navdušila s solistično vlogo v muzikalu Metuljev efekt. Sestri, najboljši prijateljici, partnerki v “kriminalu” zase pravita da, brez nič ni nič”, zato pridite in preverite njun karizmatičen nastop ob spremljavi kitare.

GLASBENE PRAVLJICE GODALA

 OB 17.00  URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  3 €

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Lahko godala ustvarijo hrup? Trije godci. Zlata orehova vejica.

Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina.
Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA SPOZNAJMO OPREMO RIMSKEGA POVELJNIKA IN VOJAKA

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Terme Ptuj & Grand hotel Primus

Mali in veliki bomo spoznali, kakšno opremo so nosili rimski poveljniki in njegovi vojaki 2000 let nazaj. Za spomin pa si boste sami izdelali rimski meč.

 

MILENA ARSOVSKA – SOPRAN, PHILIPE SPIEGEL – BARITON, PAVEL SINGER – KLAVIR (MK, AUT)

Ljubezenska glasba dunajskih skladateljev 

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Koncert bo posvečen najbolj znanim dunajskim skladateljem in njihovi glasbi, vse od Mozarta do Strausa. Slišali bomo duete in arije iz priljubljenih Mozartovih dunajskih operet Die Zauberföte, Don Giovanni, Le nozze di Figaro in druge opere, v katerih je Mozart opisal svojo ljubezen in strast. Dunajska opera je pomembno obdobje glasbene kulture na Dunaju. Tako bomo skozi glamurozne valčke Die Fledermaus, Wiener Blut, Zigeunerbaron in številne druge operete uživali ob nežnih ljubezenskih izpovedih.

 

KLEMEN SLAKONJA & ALL STARS ORCHESTRA

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  15 €

Izvrsten dramski igralec, pevec, televizijski voditelj ter imitator Klemen Slakonja bo skupaj z zasedbo vrhunskih slovenskih glasbenikov uprizoril predstavo glasbenih presenečenj. Pod umetniškim vodstvom Lojzeta Krajnčana, ki je tudi idejni vodja projekta in avtor vseh priredb za orkester, bomo prisluhnili nekaterim največjim uspešnicam, kot so Ruf mich Angela, The Perverted Dance in Putin, Putout, s katerimi Klemen na svojem youtube kanalu dosega milijonske oglede. Kot eden najbolj glasbeno nadarjenih slovenskih igralcev bo zablestel tudi v pevsko zahtevnejših vlogah, na primer v operni ariji Torna A Surriento, v lanski zmagovalni skladbi na Izboru za Pesem Evrovizije Amar Pelos Dois ter vlogi Jana Plestenjaka … Koncert bo kot vedno začinjen s Klemnovim humorjem in teatrskim pristopom.

 

EVELINA SORŠAK “CROSS OVER”

 OB 21.30. URI, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Evelina Soršak je mlada vokalistka, ki se je občinstvu prvič predstavila s solistično vlogo v mladinskem muzikalu Metuljev efekt. Udeležuje se različnih dejavnosti povezanih s glasbo. Tako je med drugim sodelovala tudi na mednarodnem vokalnem jazz campu s skupino New York Voices kot izbrana štipendistka. Nastopala je tudi na različnih prireditvah, modnih revijah in kulturnih dogodkih. Za nastop na odru mladih je pripravila pester ”CROSS OVER” program, ki vas bo ponesel visoko med zvezde poletne noči.

GLASBENE PRAVLJICE – HARMONIKA IN KLAVIR

 OB 17.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE   3 €

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Lahko harmonika kriči, klavir pa koraka? Pravljična glasba.Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina. Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA IZDELAJ SVOJE GLASBILO

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Eva Vilčnik

Mi smo muzikantje, igramo na ves glas, vsi bobenček igramo, poslušajte zdaj nas! Ob glasbeni spremljavi otroških pesmic, boste izdelali svoj bobenček, na katerega bomo zaigrali. Delavnica je primerna predvsem za predšolske otroke in otroke v prvi triadi.

 

VLADIMIR MILOŠEVIĆ – KLAVIR (SRB)

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Program: Bach-Rachmaninov: Transkripcija violinske partite E-dur (Prelude, Gavotta, Gigue), R. Schumann: Papillons op. 12, M. Ravel: Alborada del gracioso, F. Chopin: Ballade br. 4, f-moll, op. 52, F. Liszt: Madjarska rapsodija br. 12

Je eden najpomembnejših srbskih pianistov današnje generacije. Leta 2013 je bil razglašen za zmagovalca koncerta Rising Artist Concerto v New Yorku. Njegove nastope so pohvalili mnogi kritiki, kot so Salle Cortot v Parizu, Steinway Hall v Londonu, Konzerthaus v Berlinu, Teatro Tivoli v Portu, Foerster Hall v Pragi, Teatro Olimpico v Vicenzi, Konzerthaus na Dunaju, Mann Auditorium v Tel Avivu in tudi v Milanu, Rimu, Bari, Benetkah, Rennesu, Nici in Lyonu. Kot zmagovalec natečaja Concerti v vili Vicenzi (Italija) je nastopil v prestižni recitalni dvorani Carnegie v New Yorku. Sodeloval je tudi z glasbeniki, med njimi flavtistom Jánosom Bálintom, violinistom Davidom Castro-Balbijem, Ericom Crambesom, Stefanom Milenkovičem, Draganom Djordjevičem, …

 

 

 

 

 

10 LET VOX ARSANA IN VLADO KRESLIN (SLO)

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  12 €

Nastopajoči: Vox Arsana: Nina Strnad, Ana Delin, Mladen Delin, Samo Ivačič in gost Vlado Kreslin, Tom Hajšek – klavir, Luka Gaiser – kontrabas, Bruno Domiter – bobni

Vox Arsana, ki je decembra praznovala 10 let obstoja, je nastopila na pomembnih festivalih v Sloveniji, Franciji, Hrvaški, Srbiji in ZDA. Redno sodelujejo s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki ter so stalni gostje Totega Big Banda Maribor, Big Banda RTV SLO in Big Banda HRT. Leta 2015 je skupina v sodelovanju z državnim Big Bandom izdala svoj prvi studijski album ”TURN IT UP”, ki je bil deležen izvrstnih domačih in tujih kritik ter nominiran za ZLATO PIŠČAL. Od leta 2013 sodelujejo z dvakratnimi grammyjevimi nagrajenci New York Voices. Na koncertu se bodo sprehodili skozi večletni repertoar in predstavili nove priredbe večnih uspešnic Vlada Kreslina.

 

BLASIUS

 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Blasius je glasbena skupina, ki sta jo konec leta 2017 ustanovila Blaž Vidovič in Dominik Širovnik. Izvajajo klasični rock. V letu 2018 ustvarjajo avtorsko glasbo, ki jo bodo izdali v obliki dveh EP-jev.

GLASBENE PRAVLJICE – KITARA IN TOLKALA

 OB 17.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  3 €

Izvajalec: Liljana Klemenčič in učenci GŠ Karol Pahor

Lahko boben zaigra nežno melodijo? Se lahko kitarske strune razbesnijo?

Poslušanje je in ni enostavno, lahko je zabavno, osnova vsega pa je tišina.
Poslušati glasbo in slišati posamezne instrumente in druge zvoke v prostoru, k temu pa prisloniti še zgodbo – to je osnovno glasbeno dejanje.

Pridite: spoznavali bomo pravljice, instrumente in mlade glasbenike ter odgovarjali na zanimiva vprašanja. In se učili sproščanja in osredotočanja ter pravilne drže.

 

USTVARJALNA DELAVNICA SKRIVNOSTNA MOČ VODE

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: Geomulci, Katarina Fuchs

Na delavnici bomo spoznali kako voda izoblikuje prodnike iz kamnov. Nanje bomo slikali različne motive ali zlepili unikatne izdelke/kipe. Pridite oblečeni v starejša oblačila, saj je ustvarjalna vnema z barvami zagotovljena.

 

MARTIN BELIČ – FLAVTA IVAN FERČIČ – KLAVIR (SLO)

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Program : G. Briccialdi, G. Enescu, T. Böhm, F. Borne, A. Bazzini

Priznani flavtist Martin Belič, ki od leta 2007 živi in ustvarja v Münchnu, sodi med mlajši rod že uveljavljenih slovenskih koncertnih flavtistov. Je član enega najboljših evropskih orkestrov – Münchner Philharmoniker, pod taktirko Valeria Gergieva. Ivan Ferčič se je po študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani udeležil različnih mednarodnih klavirskih šol in že zgodaj pričel z rednimi solističnimi in komornoglasbenimi nastopi. V času šolanja se je udeležil nekaterih mednarodnih in večine državnih tekmovanj. Prejel je nekaj zlatih plaket. Tudi po zaključenem izobraževanju Martin Belič in Ivan Ferčič ohranjata radoveden glasbeni duh, ki ju žene k iskanju novih glasbenih svetov in navdihujočih novih partnerstev. O tem se bomo lahko prepričali na koncertu, ki ga bo zaznamoval žlahtni izbor romantično virtuoznih skladb.

 

MAJA KEUC AMAYA – “TRIBUTE TO SOUL” (SLO)

 OB 20.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  10 €

Majo Keuc je širša Slovenija spoznala v oddaji Slovenija ima talent leta 2010, kot mlado nadebudno soul pevko s “črnskim glasom”. Leto kasneje je Slovenijo zastopala na Festivalu Pesmi Evrovizije v Dusseldorfu in dosegla najboljso slovensko uvrstitev, odkar obstajajo polfinalni večeri. V sodelovanju s skupino Družinski ansambel za prosperiranje poezije in glasbe PAPIR je izdala prvi album z naslovom Po Viharju, leto kasneje pa svoj solo album Indigo. Lani je z odliko zaključila študij glasbe v Rotterdamu, trenutno pa živi in uspešno ustvarja v skandinavski prestolnici glasbe – Stockholmu. Letos spomladi je Maja v sodelovanju s producentom/glasbenikom Orphee Noahom izdala prvi mednarodni mini album z naslovom Fairytales, pod umetniškim imenom Amaya. Na koncertu “Tribue to Soul” bodo Majo spremljali uveljavljeni glasbeniki Miha Koretič (kitara), Dorian Granda (bobni) in Jernej Kržič (bas). Repertoar je poklon najimenitnejšim imenom soul/blues glasbe zadnjih 60 let v kombinaciji Majinih lastnih skladb. Maja & Band vam obljubljajo večer nabit z dobro energijo in glasbo za dušo.

 

ART DANCE PERFORMANCE (EU)

 OB 20.00. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   5 €

Pod mentorstvom mednarodno priznanih koreografov, kot so Hope (JAR), Giancarlo (ITA), Mimi Marčac (SLO), Ana Vodušek (SLO) bo na Ptuju potekal izobraževalni enotedenski plesni kamp, kjer se bodo plesalci z vsega sveta v stilu jazza, sodobnega in modernega plesa, disco danca in hip hopa predstavili tudi na glavnem odru festivala Arsana.

 

GUITAR TRIBUTE TO ROCK & BLUES

 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Nastopajoči : Luka Gašparič – kitara, vokal, Vid Žirovnik – kitara, Gal Jeza – kitara, Vito Levstik – kitara 

Mladi ptujski glasbeniki, ki se že vrsto let urijo pri priznanem pedagogu ter kitaristu Marku Korošcu, se bodo predstavili z izborom skladb kitarskih velikanov, kot so Jimi Hendrix, Santana, B. B. King in še mnogi drugi.

 

CUBISMO (HRK, CUB)

 OB 21.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   10 €

Cubismo je hrvaška skupina z mednarodno glasbeno zasedbo; njeni člani prihajajo iz Hrvaške, Slovenije, Kube in iz Ekvadorja. Igrajo energično plesno glasbo, ki temelji na afrokubanskih ritmih, v izrazito svojskem in prepoznavnem slogu. Ob prevladujočih ritmih salse in latino jazza je v glasbi Cubisma čutiti še vplive hip-hopa, funka in rocka. Svoje poslušalce redno spravljajo na noge in jih očarajo z zvrhano mero pozitivne energije, ki dobesedno seva z glasbenega odra.

SOZVOČJA SVETA GLASBENA PUSTOLOVŠČINA (SLO)
GLASBENA KULTURNOVZGOJNA UČNA URA

 OB 10.00. URI, DVORIŠČE KNJIŽNICE IVANA POTRČA  Brezplačno!

Izvajalec: Boštjan Gombač & Janez Dovč

Janez Dovč in Boštjan Gombač, vrhunska glasbenika, ki ju poznamo kot solista in člana mnogih slovenskih zasedb (Katalena, Jararaja, Kisha, Terrafolk, Sounds of Slovenia itd.), že vrsto let nastopata tudi kot prav posebna glasbena kombinacija, ki navdušuje z neverjetno pozitivno energijo in igranjem na sila zanimive instrumente. Glasbenika na povsem svojstven način predstavljata znane in manj znane teme iz bogate zakladnice svetovne ljudske glasbe s poudarkom na slovenskem ljudskem izročilu. Njuni koncerti so začinjeni z vrhunskimi improvizacijami in pravo dozo zabave. S svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo privabita k poslušanju še tako nedostopnega poslušalca. Janez in Boštjan sta posebej za otroke pripravila program z naslovom Sozvočja sveta, ki zajema ljudske glasbe sveta s poudarkom na otrokom in mladostnikom zanimivih improvizacijah, na melodijah iz slovenske ljudske dediščine. Glasbeni program tvorita koncert in delavnica, s katero glasbenika na igriv in praktičen način prikazujeta uporabnost različnih instrumentov in možnosti glasbenega ustvarjanja, hkrati pa podajata občutek za raznolikost ljudskih godb kot dela kulturne dediščine sveta. Izvajalca se podajata na raziskovanje zvočnosti raznih uporabnih predmetov in igrač, poslušalcem pa odkrivata tudi številne neznane zmožnosti že znanih instrumentov. S tem glasbenika v otrocih in mladostnikih spodbujata razmišljanje in omogočata drugačen pogled na že videno in slišano.

 

 

 

 

ARTISTIČNA PREDSTAVA CIRKUS ZA OTROKE (SLO)

 OB 18.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  Brezplačno!

Izvajalec: ZUM Kreativa

Artisti so eni izmed tistih, ki se z veseljem odpravijo iz svojega cirkusa in obiščejo otroke. Z veliko željo po zabavanju in nastopanju artisti pripeljejo cirkus kar med njih. Skozi zgodbo jim na komičen način pokažejo kaj vse v cirkusu počno in v svoje vragolije vključijo tudi otroke. Predstava vsebuje akrobatiko, žongliranje, vožnjo z monokolesom, hojo po vrvi, ples in petje ter interakcijo z otroki. Otroci so tako deležni čisto pravega cirkusa, ki jih bo vsekakor dodobra nasmejal in navdušil.

 

ODPRTA KUHNA

 OB 11.00. – 21.00. URI, MESTNI TRG 

Na mestnem trgu bomo letos že drugič gostili Odprto kuhno in tako obiskovalcem festivala omogočili gurmanski sprehod po dobrotah iz različnih slovenskih pokrajin in svetovnih kuhinj. Koncepta sta se domislila Alma in Lior Kochavy pred šestimi leti in iz osnovne ideje je zrasel uspešen projekt, ki redno gosti v Ljubljani, Kopru, Celju in Novi Gorici. V letu 2014 je prejel nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Adria ter nagrado Sejalec za inovativne dosežke v turizmu. Tudi tokrat se bodo držali izvirne vizije projekta, da obiskovalcem na Štajerski ponudijo raznolike, izvirne, sveže in kakovostne jedi, ki jih dopolnjuje bogata ponudba vin, koktajlov, piva in drugih pijač.

 

TRIO SOZVOČJA SLOVENIJE (SLO)

 OB 20.00. URI, DOM KULTURE MUZIKAFE  10 €

Gregor Volk – vokal, kitare, orglice
Janez Dovč – harmonika, vokal, elektronika
Goran Krmac – tuba, topotalnik

Vrhunski glasbeniki v zanimivi kombinaciji, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih zasedb, nam bodo predstavili slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah. Glasbeniki so razvili poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje. Kot ambasadorji slovenske kulturne in naravne raznolikosti s svojim zanimivim nastopom večkrat prisostvujejo na različnih festivalih in prireditvah v tujini (Kitajska, Indija, Velika Britanija, Izrael, Irska, Italija, Argentina itd).

 

DIALOG – LIKOVNA RAZSTAVA FENOS ALEKSANDER  in prijatelji

 OB 20.00. URI, HOTEL MITRA 

Po izredno uspešnih lanskih dveh likovnih razstavah, Fenos Aleksander (frizer-umetnik) letos ponovno preseneča, tokrat v iskanju likovnega dialoga z različnimi umetniki in ustvarjalci. Z vsakim od njih bo naredil tri skupna likovna dela, kjer se bo prepletalo delo enega in drugega na istih podlagah. S Sabino Hameršak (modna oblikovalka) bo prepletal likovno delo na platnu z materiali iz njenega Modnega ateljeja in šivanjem, ki so značilni samo zanjo. Z Dejanom Miletičem (grafični oblikovalec) bo združeval grafične pristope na papirju s fluidno risbo. S Srečkom Molkom (oblikovalec nakita) bo povezoval oblikovanje lesa z oljno risbo. S Tjašo Tio Cusch (akademska slikarka) se bo izražal skozi skupne simbolike na oljni sliki. Z Jernejem Gojkovičem (risar) bo risbo spesnil s svojimi ljubimi grafiti spreji. Z Albinom Bezjakom (fotograf-umetnik) bo fotografijo začinil z digitalno risbo. Z Alešom Lubecom (tetover) bo naredil skupni tattoo na rokah iste osebe. In z hčero Darmo Fenos (osnovnošolko) bo iskal, kar imata likovno skupnega.

Razstava že v osnovi izstopa po svojem združevanju-sodelovanju različnih ustvarjalcev, likovnih tehnik in deljenju idej, obenem pa daje Fenosu enkratno priložnost izraziti svojo kreativno dušo z izbranimi.

 

APELA

 21.30-23.00, SLOVENSKI TRG  Brezplačno!

Nastopajoči: Špela Brumen – vokal, Aleksander Živko – klavir

Špela in Aleksander sta se lotila akustičnih priredb znanih pop in rock skladb. Svoje ideje črpata iz pop, klasične in jazz glasbe ter tako skladbe predstavita na nov, svež način. S svojim obvladanjem instrumenta in vokala se izvrstno dopolnjujeta. Uživali boste lahko v glasbi Bruna Marsa, Eda Sheerana, poletnih latino ritmov, ne bo pa manjkalo niti nežnih in čutnih balad.

 

MAGNIFICO (SLO)

 OB 21.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  20 €, 25 €

Magnifico je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo. Dal nam je 24000 poljubov, predstavil Silvijo in razbijal stereotipe, seznanil nas je s čefurji, pedri in ostalimi manjšinami, naučil nas je Marš na Drino ter nam podaril samo ljubezen. Ko je zapel Hir aj kam hir aj go, se mu je zgodil export-import. V svoji karieri je izdal osem avtorskih plošč in tri filmske albume, imel preko 1000 koncertov doma in po svetu.