NATURALLY 7 (ZDA)

 

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   35 €, 39 €

 

Roger Thomas (prvi bariton), Warren Thomas (tolkala, kitara, klarinet, tretji tenor), Rod Eldridge (prvi tenor, praskanje, trobenta), Napoleon „Polo“ Cummings (četrti tenor, kitara), Dwight Stewart (drugi bariton, vokala, trobenta), Garfield Buckley (drugi tenor, harmonika) in / and Armand „Hops“ Hutton (bas).

Odkar so na treh svetovnih turnejah s kanadskim zvezdnikom Michaelom Bubléjem nastopili v več kot 25-ih državah pred 4 milijoni oboževalcev, so se NATURALLY 7 povzpeli med kralje A-capella glasbe in so ena najpomembnejših vokalnih skupin na svetu.

Zvok polnega benda in orkestra, ki ga proizvajajo na odru, prihaja izključno iz njihovih glasov, kjer skozi vokalno igro posnemajo bobne, bas kitaro, trobila in klaviature. Njihova glasbena partnerstva v živo ali v studiu segajo od Coldplaya, Quincy Jonesa, Herbie Hancocka, Queenov, Xavier Naidooa, Sarah Connor, Helene Fischer, Phil Collinsa, Diane Ross ter Michaela Bubléja, s katerim so tudi posneli štiri duete. Nekateri od njihovih največjih uspehov so pomembne interpretacije svetovnih hitov Phila Collinsa, In The Air Tonight, Coldplayovega epskega hita Fix You in avtorske uspešnice Wall of Sound. 7. studijski album BOTH SIDES NOW je še en izjemen razvoj vokalne skupine Naturally 7, ki z bogatimi harmonijami in izjemnimi glasovi interpretira večne klasike, od Antona Dvoraka, Paula McCartneya, Simona & Gurfunkela, Joni Mitchell, Stinga in Adele.

 

 

VEČER NOVE POPEVKE (SLO)

 OB 21.00. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   15 €

Z letom 2010 se je v slovenskem glasbenem prostoru začelo obdobje preporoda slovenske popevke, za katerega je zaslužno gibanje Nova popevka, katerega besedilni in idejni vodja je večplastni umetnik Rok Vilčnik, njegov glavni predstavnik pa ansambel Papir. Gibanje, ki se je začelo v Mariboru, si je zadalo nalogo oživljanja postulatov stare popevke v njeni skoraj nedosegljivi avtorski in izvedbeni moči ter se na izviren, moderen način lotiti ustvarjanja novih zimzelenih melodij. S svojo prvo ploščo »Po viharju«, ki je že po enem mesecu doživela svoj prvi ponatis in bila pospremljena z odličnimi kritikami ter številnimi izvrstnimi singli (Objem, 2010, Srajca, Čudež, Nič mi ni), je ansambel Papir nedvomno dokazal, da vse visokoleteče besede o novi popevki niso zgolj prazne marnje. Medtem se je novopopevkarska družina krepko razširila s skupinami in izvajalci, katerih lik in delo je znano vsakemu konzumentu kvalitetnejše pop glasbe, in ime gibanja se je prelilo v pojem. S Papirjem, Pateticom, Plišem, Bilbi in Severo Gjurin se nam na Ptuju obeta praznik odličnega muziciranja, ki ga festival Arsana v svoji najžlahtnejši maniri uspešno goji že kar nekaj let.

TANGO STORY IN IN IRENA YEBUAH TIRAN Z GOSTOMA: ANDREJA PODLOGAR & BLAŽ BERTONCELJ (SLO

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   15 €

 

Gosta: Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj

Borut Zagoranski – harmonika, Matija Krečič – violina, Mladen Delin – klavir,  Marko Korošec – kitara, Žiga Golob – kontrabas, Andreja Podlogar & Blaž Bertoncelj – ples, Irena Yebuah Tiran – mezosopran

TANGO STORY je projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Ptuj. Skupaj s svetovno znanim violinistom, Stefanom Milenkovičem, je nastopil na največjih odrih v Sloveniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini, in imel zelo uspešno turnejo v ZDA. 

Tokrat se vrača v prenovljeni zasedbi z virtuozom na harmoniki, Borutom Zagoranskim, izvrstnim violinistom Matijo Krečičem, legendarnim kontrabasistom Žigo Golobom, multiinstrumentalistom Markom Korošcem ter pianistom in umetniškim vodjem Mladenom Delinom. V zgodbi o tangu plešeta svetovna prvaka v tangu, Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj. Mednarodno uveljavljeni glasbeniki vas bodo na večeru, polnem virtuoznosti in strasti, popeljali od starega Tanga Vieha iz gostiln in bordela do Tanga Nueva – klasičnega modernega tanga. Pevska gostja bo mednarodno znana diva, Irena Yebuah Tiran.

 

TADEJ TOŠ – STAND UP SHOW (SLO)

 OB 20.30. URI, HOTEL MITRA  15 €

Tadej Toš, zdaj že zvesti prijatelj festivala Arsana, nas vsako leto preseneti z novimi izvirnimi zgodbami, ki se večkrat rodijo prav na odru pod sojem žarometov. Vemo, da je naš. Vemo, da govori hitro in veliko. Vemo, da se zmeraj nagovori do mokrega in da njegov dolg jezik ne prizanaša nikomur − niti njemu samemu ne. V svojih šovih se Toš posmehuje in norčuje tudi iz najbolj resnih situacij v življenju − to je po njegovem mnenju eden od načinov, s katerim se je moč ubraniti pred avtomatizacijo in brezčutno robotizacijo življenja. Tudi letošnje poletje bo tako. Komaj čaka, da stopi na oder.

CHORUS: PLESNI ORGANIZEM, KI VZNIKA IZ PRAZNINE (SLO)

GLASBENO PLESNA PREDSTAVA

 OB 21.00. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  10 €

V plesni predstavi Chorus so avtorji Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek in Jan Krmelj prepletli ideje disfunkcionalnega zbora, »molčečega chorusa«, vprašanje možnosti obstoja skupnosti ter plesno raziskovanje komunikacije in povezovanja. Predstava zabriše meje med sodobnim plesom in hip hopom. Vse to je ena in ista stvar, le principi so druga ni. Za plesno delovanje je nasploh značilno prehajanje, ali še bolj nepriznavanje mej med različnimi plesnimi jeziki. K predstavi Chorus sta povabila prijatelje, plesalce z različnih področij. Kristijan Krajnčan se plesalcem pridružuje z bobni in s čelom. Dve različni glasbeni situaciji ustrezata tudi prelivanju različnih plesnih slogov; hip hop temelji na ritmu in groovu, bolj melodični čelo bi lahko primerjali s sodobnim plesom.

KLEMEN SLAKONJA & ALL STARS ORCHESTRA

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  15 €

Izvrsten dramski igralec, pevec, televizijski voditelj ter imitator Klemen Slakonja bo skupaj z zasedbo vrhunskih slovenskih glasbenikov uprizoril predstavo glasbenih presenečenj. Pod umetniškim vodstvom Lojzeta Krajnčana, ki je tudi idejni vodja projekta in avtor vseh priredb za orkester, bomo prisluhnili nekaterim največjim uspešnicam, kot so Ruf mich Angela, The Perverted Dance in Putin, Putout, s katerimi Klemen na svojem youtube kanalu dosega milijonske oglede. Kot eden najbolj glasbeno nadarjenih slovenskih igralcev bo zablestel tudi v pevsko zahtevnejših vlogah, na primer v operni ariji Torna A Surriento, v lanski zmagovalni skladbi na Izboru za Pesem Evrovizije Amar Pelos Dois ter vlogi Jana Plestenjaka … Koncert bo kot vedno začinjen s Klemnovim humorjem in teatrskim pristopom.

 

10 LET VOX ARSANA & VLADO KRESLIN (SLO)

 OB 20.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  12 €

Vox Arsana: Nina Strnad, Ana Delin, Mladen Delin, Samo Ivačič in gost Vlado Kreslin Tom Hajšek – klavir, Luka Gaiser – kontrabas, Bruno Domiter – bobni 

Vox Arsana, ki je decembra praznovala 10 let obstoja, je nastopila na pomembnih festivalih v Sloveniji, Franciji, Hrvaški, Srbiji in ZDA. Redno sodelujejo s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki ter so stalni gostje Totega Big Banda Maribor, Big Banda RTV SLO in Big Banda HRT. Leta 2015 je skupina v sodelovanju z državnim Big Bandom izdala svoj prvi studijski album ”TURN IT UP”, ki je bil deležen izvrstnih domačih in tujih kritik ter nominiran za ZLATO PIŠČAL. Od leta 2013 sodelujejo z dvakratnimi grammyjevimi nagrajenci New York Voices. Na koncertu se bodo sprehodili skozi večletni repertoar in predstavili nove priredbe večnih uspešnic Vlada Kreslina.

ART DANCE PERFORMANCE (EU)

 OB 20.00. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   5 €

Pod mentorstvom mednarodno priznanih koreografov, kot so Hope (JAR), Giancarlo (ITA), Mimi Marčac (SLO), Ana Vodušek (SLO) bo na Ptuju potekal izobraževalni enotedenski plesni kamp, kjer se bodo plesalci z vsega sveta v stilu jazza, sodobnega in modernega plesa, disco danca in hip hopa predstavili tudi na glavnem odru festivala Arsana.

 

CUBISMO (HRK, CUB)

 OB 21.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA   10 €

Cubismo je hrvaška skupina z mednarodno glasbeno zasedbo; njeni člani prihajajo iz Hrvaške, Slovenije, Kube in iz Ekvadorja. Igrajo energično plesno glasbo, ki temelji na afrokubanskih ritmih, v izrazito svojskem in prepoznavnem slogu. Ob prevladujočih ritmih salse in latino jazza je v glasbi Cubisma čutiti še vplive hip-hopa, funka in rocka. Svoje poslušalce redno spravljajo na noge in jih očarajo z zvrhano mero pozitivne energije, ki dobesedno seva z glasbenega odra.

MAGNIFICO (SLO)

 OB 21.30. URI, DVORIŠČE MINORITSKEGA SAMOSTANA  20 €, 25 €

Magnifico je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo. Dal nam je 24000 poljubov, predstavil Silvijo in razbijal stereotipe, seznanil nas je s čefurji, pedri in ostalimi manjšinami, naučil nas je Marš na Drino ter nam podaril samo ljubezen. Ko je zapel Hir aj kam hir aj go, se mu je zgodil export-import. V svoji karieri je izdal osem avtorskih plošč in tri filmske albume, imel preko 1000 koncertov doma in po svetu.