MLADI GLASBENIKI UKRAJINE: Godalni orkester Music fort the future

Ob 19:30 uri, Slavnostna dvorana ptujskega gradu, Cena 10 € (dijaki, študenti, upokojenci), 15 €

Solistki: Olena Tsymbal – klavir in Ilona Pavlyk – harfa
Dirigentka: Olga Homa

Mladi ukrajinski glasbeniki na begu pred morijo potujejo s tem, kar so lahko vzeli s seboj. Ena torba, telefon in najvrednejša lastnina – instrument. V tem kosu je shranjeno vso njihovo življenje in občutek živosti. Naj z glasbo ostanejo pokončni, močni, neomajni. Naj obdržijo upanje, žar v očeh in sanje. Pomagajmo jim!
Celoten izkupiček od prodaje vstopnic bo namenjen članom Ukrajinskega mladinskega orkestra!

Partnerji: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ptuj in Pokrajinski muzej Ptuj

 

 

ANSAMBEL CAMERATA ACADEMICA LJUBLJANA

Ob 19:30 uri, Slavnostna dvorana ptujskega gradu, Cena 10 € (dijaki, študenti, upokojenci), 15 €

astopajo: Matej Grahek – flavta, Matej Šarc – oboa, Jože Kotar – klarinet, Zoran Mitev – fagot, Miha Rogina – saksofon, Jože Rošer – rog

Ansambel Camerata Academica sestavljajo slovenski glasbeniki, profesorji ljubljanske Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Zasedba ansambla se spreminja glede na programsko zasnovo posameznih projektov. Na koncertih poustvarjajo dela za različne komorne sestave, ki vključujejo godalne in pihalne instrumente ter izvajajo repertoar iz svetovne in slovenske, starejše in najnovejše literature. Prav raznolikost sestavov omogočajo ansamblu izvajanje širokega repertoarja komorne glasbe. Nastopi sestava Camerata Academica so navdušujoči zaradi tehnične dovršenosti in muzikalne odličnosti.

Partnerji: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ptuj in Pokrajinski muzej Ptuj

 

 

JUNGE KAMMERPHILHARMONIE RHEIN-NECKAR (NEMČIJA)

Ob 19.30 uri, Slavnostna dvorana ptujskega gradu, Cena 8€ (dijaki, študenti, upokojenci), 12€

Junge Kammerphilharmonie Rhein-Neckar je večkratni zmagovalec nacionalnih tekmovanj nemških orkestrov. Orkester je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju “Summa cum laude” na Dunaju in lahko ga uvrščamo med najboljše neprofesionalne komorne orkestre v Nemčiji. Njegova zgodovina sega v leto 2002, ko je bil ustanovljen na Heidelberški glasbeni in pevski šoli pod imenom Heidelberg Young Chamber Orchestra. V letu 2008 je orkester začel svojo pot kot Junge Kammerphilharmonie Rhein-Neckar e.V. Sestavljajo ga študenti glasbe in mladi strokovnjaki iz Heidelberga, regije Ren-Neckar in vse Nemčije. Od aprila 2007 orkester vodi Thomas Kalb, nekdanji generalni glasbeni direktor Filharmoničnega orkestra mesta Heidelberg. Člane orkestra združuje ideja, da se poleg šole, študija ali dela posvetijo svojemu hobiju, glasbi. Mladi glasbeniki se združujejo na rednih intenzivnih vajah ob koncu tedna iz različnih delov Nemčije, z namenom, da pripravijo zahteven in zanimiv repertoar. Orkester tega ne predstavlja le doma, ampak tudi zunaj meja Nemčije in Evrope v okviru koncertnih turnej. Poleg nastopov v Franciji in Avstriji je orkester že koncertiral v Kanadi (2010 in 2011), ZDA (2011), Novi Zelandiji (2013), Čilu (2017), Gani (2019) in Južni Afriki (2020).

Partnerji: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož in Imago Slovenia

STABAT MATER: Dolcezza in godalni ansambel ZGŠ v samostanu sv. Petra in Pavla

Ob 20.00 uri, Cerkev sv. Petra in Pavla, Brezplačno

Dirigent: Peter Gojkošek

Pergolesijev Stabat Mater je ena najlepših uglasbitev tega srednjeveškega besedila. Njegova glasba je polna nenavadne svežine, lahkotnosti in melodioznosti. Večino glasbenikov in pevcev predstavljajo učitelji in učenci ZGŠ v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju. Predvsem za slednje predstavlja tovrstno glasbeno poustvarjanje svojevrstne glasbene izkušnje in užitke. Delo je bilo že večkrat izvajano v sklopu bogoslužja ali kot samostojni koncert.

Partnerji: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ptuj in Zasebna glasbena šola v samostanu sv. Petra in Pavla