Sob, 15. 4.

KOMORNI ZBOR KGBL: ORIENT – OCCIDENT / VZHOD – ZAHOD

Nastopajo: Matej Grahek (flavta), Matej Šarc (oboa), Jože Kotar (klarinet), Zoran Mitev (fagot), Miha Rogina (saksofon), Jože Rošer (rog)

Dirigent in umetniški vodja: Ambrož Čopi

Na križpotju kultur, verstev in narodnosti Slovenija tvori most med vzhodom in zahodom (orient-occident). Projekt združuje dve religiji, katoliško in pravoslavno, s pogansko zapuščino pesmi o soncu. Skladbe uveljavljenih slovenskih skladateljev in skladateljev najmlajše generacije, ki so po večini nastale v zadnjem obdobju prav za komorni zbor KGBL, skozi različne zvočne svetove povezujejo preteklost s sedanjostjo in iščejo, kaj razsvetli našo notranjost in spodbuja upanje.

Komorni zbor KGBL bo pod vodstvom Ambroža Čopija predstavil izbrana dela naslednjih slovenskih skladateljev: Ambrož Čopi, Tadeja Vulc, Andrej Makor, Tine Bec, Matej Kastelic, Klara Mlakar, Jan Triler.

Več

Čet, 25. 5.

FED HORSES & ČEDAHUČI

Nastopajo: Blaž Učakar (vokal, kitara), Urša Mihevc (vokal), Danijel Bogataj (violina), Jure Mihevc (kitara), Romana Prosenc (vokal, tolkala)

Dva slovenska indie glasbena kolektiva, en skupni koncert. Fed Horses in Čedahuči ustvarjajo na presečišču folk rocka, americane, indieja, countryja in popa, pri čemer vsak po svoje ohranja avtohton izraz. Na skupnih večerih igrivo glasbeno izzivajo drug drugega in izmenjujoče igrajo skladbe obeh zasedb ter delijo zgodbe o nastajanju besedil in pesmi.

Fed Horses z odlično pevko Uršo Mihevc na čelu je velika in pomembna osvežitev slovenske glasbene scene, znana po ustvarjanju kakovostne popularne glasbe in besedil s težo. Širša javnost jih je spoznala leta 2018 na Izštekanih 25, k njihovi prepoznavnosti pa je pripomogel tudi začetek ustvarjanja besedil v slovenščini, predvsem skladbi Spremembe in Ti ne poznaš konjev. Slednjo je zasedba predstavila na EMI 2019. Fed Horses že od samih začetkov vzbujajo pozornost glasbenih urednikov različnih radijskih frekvenc, zlasti Vala 202 in Radia Si.

Čedahuči, ki so jim glasbeni uredniki RTV Slovenije nadeli naziv vodilnih slovenskih “folksterjev”, domačo glasbeno sceno s svojimi unikatnimi pesmimi in koncerti bogatijo približno desetletje. Njihovi albumi so prejeli odlične odzive tako glasbenih kritikov kot tudi širše javnosti. Sodelovali in ustvarjali so z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki, kot so Rudi Bučar, Matevž Šalehar Hamo, Fed Horses, Severa Gjurin, Gal Gjurin in drugi.

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

Več

Pet, 30. 6.

OPERNA NOČ NA PANORAMI

Nastopajo: Simfonični orkester Opere SNG Maribor, Zbor Opere SNG Maribor

Solisti: Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Petya Ivanova, Valentina Čuden, Irena Petkova, Martin Sušnik, Jaki Jurgec

Dirigent: Simon Krečič

Operna noč na Panorami je postala nepogrešljiv del poletnega festivalskega dogajanja, ki privablja vse generacije poslušalcev od blizu in daleč. Posebnost dogodka ni le čudovito in atraktivno prizorišče za izvajanje klasičnih del, temveč ima Operna noč na Panorami prav posebno poslanstvo, saj nagovarja tudi tiste, ki so sicer naklonjeni drugačnim žanrom glasbe, s čimer skrbi za izobraževanje občinstva in dvig kulturne zavesti.

Spored bo obsegal priljubljene odlomke znanih opernih del, ki vedno znova očarajo s svojo brezčasnostjo in izjemnostjo, poslušanje glasbe pod zvezdami pa obeta nepozabno doživetje.

V primeru slabega vremena bo dogodek v četrtek, 29. junija 2023.

Generalni pokrovitelj dogodka: Zavarovalnica Triglav

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

Zahvaljujemo se: Javnim službam Ptuj, podjetju Vargasal in Gostilni Ribič

Generalni pokrovitelj 15. festivala Arsana: NLB

Več

Pet, 14. 7.

PLURALNO – SAŠO HRIBAR & RENATO VINDIŠ

Nastopata: Sašo Hribar, Renato Vindiš

Sašo Hribar in Renato Vindiš v odrski analogiji koščka kultne radijske družbeno-politične satirične oddaje Radio GA-GA. V demonstraciji bizarnosti, ki je skoraj resnična, humorja, ki je mestoma tragičen in objektivnosti, ki je za marsikoga pristranska. Malo za šalo, malo za res, malo v besedi, malo v glasbi. S številnimi osebnostmi iz političnega in javnega življenja.

Generalni pokrovitelj: Reseda

Več

Sob, 15. 7.

POLETNA NOČ NA PTUJU

Nastopajo: Simfonični orkester RTV Slovenija, Big Band RTV Slovenija

Solisti

Dirigent: Patrik Greblo

Poletna noč® je vsakoletni gala koncert, posvečen slovenski popevki in drugim izjemnim skladbam iz bogate zakladnice slovenske zabavne glasbe. Vsak koncert ima drugo temo, pesmi pa izvajajo uveljavljeni slovenski pevci ob živi spremljavi velikega orkestra, ki ga sestavljata Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija.

Poletna noč® bo letos prvič gostovala tudi na Ptuju in obljublja nepozabno popotovanje med vrhunci slovenske popularne glasbe, s posebnim poudarkom na štajerskem doprinosu v zakladnico domače glasbe. Uvod v festivalsko poletje bo posnela in kasneje predvajala RTV Slovenija.

V primeru slabega vremena bo dogodek v nedeljo, 16. 7. 2023.

Generalna pokrovitelja: Zavarovalnica Triglav, Žiher hiše

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

Več

Čet, 20. 7.

JOVEN ORQUESTA DE JAEN (ESP)

Nastopajo: Simfonični orkester Joven Orquesta de Jaén

Dirigent: Rafael de Torres

Španski mladinski simfonični orkester Joven Orquesta de Jaén je sprva deloval pod vodstvom Sarai Pintado in Maríe del Mar Varón kot godalni orkester. Leta 2016 je pod vodstvom Francisca Bernala postal simfonični orkester, od leta 2021 pa ga vodi dirigent Rafael de Torres. Orkester sestavlja 60 mladih glasbenikov iz različnih delov province Jaén, ki študirajo na poklicnih konservatorijih v Jaénu, Úbedi in Linaresu ter na višjih konservatorijih v Madridu, Salamanci, Zaragozi in Jaénu. Bistvo delovanja orkestra je spoznavanje raznih orkestralnih repertoarjev, spodbujanje druženja, spoštovanja in ljubezni do glasbe in s tem prispevanje k rasti mladih glasbenikov. V sezoni 2018/19 je orkester sodeloval na mednarodnem glasbenem festivalu Baezafest in na provansalskem festivalu mladinskih orkestrov v Franciji, v 2022 pa so bili povabljeni na festival mladih v Firencah in festival mladinskih orkestrov na Dunaju.

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

Več

Pet, 21. 7.

KONCERT POLETNE VOKALNE ŠOLE

Nastopajo: udeleženci Poletne vokalne šole

Celotedensko ustvarjanje in delo vokalistov Poletne vokalne šole, ki jo organizira Vokalna šola Arsana, bo zaokroženo z zaključnim koncertom. V raznolikih zasedbah bomo slišali znane hite zvrsti popa, rocka, jazza, bluesa in drugih žanrov. Mladi pevci se bodo predstavili v solističnih točkah in skupinskih pesmih, v katerih se bodo izkazali z večglasnim petjem. Pričakujemo večer dobre glasbe in mladostne energije.

Več

ESTUDIANTINA ENSEMBLE (KUB)

Nastopajo: Ricardo Bekema (vokal, ak. kitara), Carlos Francinet (vokal, tolkala), Eric Wijngaarde (tolkala, spremljevalni vokal), Ernesto Paz Rivero (el. kontrabas), Heiko Ebner (trobenta), Jan Boers (tres, spremljevalni vokal), Leo Martis (tres, spremljevalni vokal), Marcos Betancourt (pavke), Gerardo Rosales Rondon (tolkala), Gabino Jardines Cisneros (ak. kitara)

Kubanska zasedba Estudiantina Ensemble spada med peščico tistih, ki še ohranjajo tradicijo “estudiantina” študentskih glasbenih skupin, ki so bile na Kubi v začetku prejšnjega stoletja izjemno priljubljene. Pevec in kitarist Ricardo Aristides Bekema jo je ustanovil z namenom ohranitve pristnih kubanskih stilov, kot so danzon, guaracha, bolero in son. Za razliko od klasičnih afro-kubanskih zasedb, ki temeljijo na trobilih, v estudiantini prevladujejo strunska glasbila, ki jih spremljajo trobente in tolkala, vključno z značilnimi pavkami. Estudiantina Ensemble s svojo plesno glasbo, neke vrste prednico sodobne salse, že več kot dve desetletji privabljajo in navdušujejo številne obiskovalce. Izkušeni umetniki so tekom svoje kariere preigravali na mnogih domačih in tujih odrih, med drugim na prestižnem kubanskem dogodku Festival de la Trova Pepe Sánchez.

Več

PLESNI VEČER SALSE

Več

Sob, 22. 7.

ODPRTA KUHNA
Organizatorja: Zavod za turizem Ptuj, Odprta kuhna 

Mestni trg bo tudi letos na sobotni poletni dan zadišal po dobrotah iz različnih slovenskih regij in svetovnih kuhinj. Odprto kuhno zaznamuje druženje, sprehajanje med stojnicami in pokušanje specialitet in raznovrstnih okusov. Odlične jedi in mednarodne kulinarične kreacije bo spremljal nabor dobrega vina, craft piva in drugih okusnih pijač.

Več

VLADO KRESLIN, MALI BOGOVI & TEO COLLORI IN MOMENTO CIGANO

Nastopajo: Vlado Kreslin (vokal, kitara), Mali bogovi: Iztok Cergol (violina, harmonika, saksofon, trobenta, kitara), Mileta Grujić (klaviature), Tonč Feinig (klaviature), Matej Sušnik (kitara), Luka Jerončič (bas kitara, kontrabas), Luka Ovsec (tolkala), Gašper Peršl (bobni)

Teo Collori in Momento Cigano: Teo Collori (kitara), Metod Banko (kitara), Matija Krečič (violina), Matej Kužel (klarinet), Jošt Lampret (bas)

Super festivalska sobota bo skupaj z organizatorjema Zavod za turizem Ptuj in Odprta kuhna gostila Odprto kuhno in dnevno kulinarično dogajanje na Mestnem trgu, zvečer pa se bosta na glavnem odru mestne tržnice zvrstila dva izjemna koncerta, legendarni Vlado Kreslin v družbi Malih bogov in vroča zasedba Teo Collori in Momento Cigano.

Vlado Kreslin, eden najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov, se je začel z glasbo ukvarjati v začetku sedemdesetih let. Kaj kmalu je v osemdesetih z zasedbo Martin Krpan posnel dve odmevni plošči. Otvoril je koncerte svetovno znanih izvajalcev, kot so na primer R.E.M., Bob Dylan in Michael Chapman. Ko je začel ustvarjati z Beltinško bando, je povzročil preporod etno glasbe pri nas in se tako zapisal v zgodovino slovenske glasbe. Ljudsko glasbo in prekmursko narečje je približal še tako mladim generacijam, mnoge njegove skladbe pa so postale navdih za romane, filme in druga umetniška dela. Trubadur prekmurskih ravnic, kot mu radi rečemo, je tekom svoje kariere izdal že trideset avtorskih plošč, več pesniških zbirk in sodeloval z vrsto uglednih domačih ter tujih glasbenikov.

Zasedba Teo Collori in Momento Cigano preigrava živahno mešanico romske in plesne swing glasbe. Ustanovil jo je kitarist Teo Collori, malo zatem ko je leta 2010 diplomiral iz jazza na državnem konservatoriju v Celovcu. Gre za eno najbolj iskanih instrumentalnih zasedb pri nas, ki sklada iskrive aranžmaje z imenitnimi solističnimi vložki. Teo Collori in Momento Cigano so odigrali že lepo število izjemnih koncertov, tako na domačih kot tujih odrih. Svoj zadnji, četrti album Capitano Della Noche so posneli v dnevni sobi, saj so želeli, da bi bili posnetki čim bolj intimni in iskreni. V njihovih najnovejših kompozicijah je med drugim moč prisluhniti flamenko rumbi, indijski melodiki, afro/gypsy stilu in italo-francoskemu valčku.

Generalna pokrovitelja: Tenzor, Robotika Kogler

Več

Ned, 23. 7.

KINO VRTIČEK: LIL, LIL, KROKODIL

Igrano-animirana glasbena komedija, posneta po priljubljeni otroški slikanici Bernarda Waberja iz leta 1965. Zgodba o pevsko nadarjenem krokodilu, ki živi pri družini Primm v New Yorku, bo nasmejala mlade in stare. Igrajo dobitnik oskarja Javier Bardem, Constance Wu, Shawn Mendes in drugi. Po projekciji filma sledi glasbena joga za otroke.

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: GLASBENA JOGA

Izvajalka: Eva Hrastar

Otroci bodo skozi igrivo in pravljično zastavljeno delavnico razvijali zavedanje lastnega telesa, razvijali pozitivno samopodobo in medvrstniško spoštovanje ter sprejemanje. Naučili se bomo nekaj čarobnih jogijskih tehnik čuječnosti in dihanja, ki jih bomo pospremili z nežnim ustvarjalnim petjem.

Več

JOSIPA LISAC (HR)

Nastopajo: Josipa Lisac (vokal), Borna Šercar (bobni), Davor Črnigoj (bas), Elvis Penava (kitara), Toni Starešinić (klaviature)

Kultna hrvaška ikona Josipa Lisac je svoj unikatni slog začela oblikovati v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s skupinama O’Hara in Zlatni akordi, odločilno pa je bilo tudi poznanstvo z uveljavljenim rock ’n’ roll glasbenikom Karlom Metikošem. S svojo nekonvencionalnostjo in prodornim glasom je kmalu usvojila status dive, ki ga zasluženo nosi še danes. Prav letos mineva 50 let od prve izdaje Dnevnika jedne ljubavi, njenega debitantskega albuma, ki je kmalu po izidu leta 1973 dobil kultni status in še danes velja za enega glasbenih vrhuncev nekdanje Jugoslavije. Josipa že več kot pet desetletij navdušuje z edinstvenimi vokalnimi interpretacijami in izostrenim čutom za odrske nastope. Osupljiva umetniška dela so ji prinesla nagrado vokal godine, diskografsko nagrado porin in mnoge druge.

Generalni pokrovitelj: NLB

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

Več

Pon, 24. 7.

GLASBENA PRAVLJICA: TRI MIŠKE, TRI MUCE, TRI DRUGE REČI

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo: učenci Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj

“Sonce je vstalo in rosa v dobravi cvetkam umiva dremotne oči. Če dobro poslušamo, kmalu čebelica pribrenči. A trije kokoti, lepotci bahavi, pojejo jutru Kirkiriki! In pred hišo odmeva vesel ringaraja, le komu se zdi, da mu jutro nagaja?”

S pravljico bodo otroci spoznali brenkala.

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: NAREDI SAM – HIŠKE, MAVRICE IN SAMOROGI

Izvajalka: Mojca Grula

Na ustvarjalni delavnici bomo iz kartona izdelali notranjo dekoracijo, s katero bomo lahko okrasili naš dom, sobico ali druge kotičke. Motivi bodo hiške, mavrice in čarobni samorogi, vse pa bomo okrasili s pisanimi, poletnimi barvami.

Več

ČRNČEC / MIČETIĆ / KOSTADINOVIĆ TRIO (SI, HR, SRB)

Nastopajo: Marko Črnčec (el. orgle), Bruno Mičetić (el. kitara), Vladimir Kostadinović (bobni)

Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših sodobnih slovenskih glasbenikov in multiinstrumentalistov, znan zlasti v jazzu in popularni glasbi. Deluje v New Yorku, nasploh pa je na mednarodnem prizorišču navzoč več kot deset let. Sodeloval je z uglednimi glasbeniki, kot so Billy Hart, Bob Mintzer, Mike Moreno, Seamus Blake, Rez Abbasi, Marcus Gilmore, Mark Shim, Alex Sipiagin in Joe Locke. Nastopil je na legendarnih festivalih in odrih – Jazz festival Brosella, Jazz festival Havana, Blue Note Jazz Club NYC in mnogi drugi. Njegove avtorske plošče so prejele odmevne kritike in dosežke, med drugim uvrstitev albuma Devotion (2014) med dvajset najboljših jazz albumov po izboru ene največjih glasbenih publikacij na svetu All About Jazz.

Na poletni turneji bo nastopil z Brunom Mičetićem, vsestranskim hrvaškim kitaristom z izkušnjami v jazzu, bluesu, rocku in metalu, ki je obiskoval jazz akademijo v Celovcu, in bobnarjem Vladimirjem Kostadinovićem, prejemnikom prestižne nagrade “Tusca in Jazz 2008, Jimmy Woode competition”, ki suvereno igra mnogotere glasbene stile v različnih projektih. Trije mednarodno priznani glasbeniki bodo predstavili repertoar lastnih avtorskih skladb in znanih jazz standardov ter originalov.

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

Več

ČRNČEC / MIČETIĆ / KOSTADINOVIĆ TRIO (SI, HR, SRB)

Nastopajo: Marko Črnčec (el. orgle), Bruno Mičetić (el. kitara), Vladimir Kostadinović (bobni)

Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših sodobnih slovenskih glasbenikov in multiinstrumentalistov, znan zlasti v jazzu in popularni glasbi. Deluje v New Yorku, nasploh pa je na mednarodnem prizorišču navzoč več kot deset let. Sodeloval je z uglednimi glasbeniki, kot so Billy Hart, Bob Mintzer, Mike Moreno, Seamus Blake, Rez Abbasi, Marcus Gilmore, Mark Shim, Alex Sipiagin in Joe Locke. Nastopil je na legendarnih festivalih in odrih – Jazz festival Brosella, Jazz festival Havana, Blue Note Jazz Club NYC in mnogi drugi. Njegove avtorske plošče so prejele odmevne kritike in dosežke, med drugim uvrstitev albuma Devotion (2014) med dvajset najboljših jazz albumov po izboru ene največjih glasbenih publikacij na svetu All About Jazz.

Na poletni turneji bo nastopil z Brunom Mičetićem, vsestranskim hrvaškim kitaristom z izkušnjami v jazzu, bluesu, rocku in metalu, ki je obiskoval jazz akademijo v Celovcu, in bobnarjem Vladimirjem Kostadinovićem, prejemnikom prestižne nagrade “Tusca in Jazz 2008, Jimmy Woode competition”, ki suvereno igra mnogotere glasbene stile v različnih projektih. Trije mednarodno priznani glasbeniki bodo predstavili repertoar lastnih avtorskih skladb in znanih jazz standardov ter originalov.

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

Več

Tor, 25. 7.

GLASBENA PRAVLJICA: TRI POSLUŠNE, TRI HUDOMUŠNE

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo: učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj

“Nekoč so na svetu rastli gradovi. Vsi iz kamna, vsi mogočni. V jezeru bistrem se grad zrcali, o lej ga, lej, stoji narobe, na glavi, o lej ga, lej, na vodi stoji in ostane suh, o lej ga, o lej ga, le lej, v belem snu med lokvanji. Potem so prišli na grad godci …”

S pravljico bodo otroci spoznali tolkala, tipkala in balet.

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: GLASBENA TRŽNICA GLASBIL

Izvajalka: Eva Vilčnik

Že deset let izdelujemo različne glasbene instrumente, na katere lahko zaigrate. Letos bomo naredili razstavo vseh do sedaj izdelanih instrumentov in vam ponudili možnost, da se sami odločite, katero glasbilo želite izdelati. Delavnica je prilagojena predšolskim otrokom in otrokom prve triade. Pridite in ustvarjajte z nami.

Več

OD5 KVARTET

Nastopajo: Pia Krajnc (vokal), Neža Angel (vokal), Zaja Postružnik (vokal), Neja Gajzer (vokal)

Vokalni kvartet OD5 KVARTET sestavljajo štiri odlične pevke, ki želijo s svojo izvirnostjo in duhovitostjo popestriti mladinsko glasbeno sceno. Neja Gajzer, Pia Krajnc, Neža Angel in Zaja Postružnik, zmagovalke mednarodnih pevskih tekmovanj, na svoj mladostniški način interpretirajo znane popularne skladbe in ustvarjajo avtorsko glasbo.

Več

TADEJ TOŠ

Nastopa: Tadej Toš

Tadej Toš, igralec in stand up komik, s svojim odkritim in duhovitim pristopom navdušuje občinstvo po vsej Sloveniji. Njegove predstave so polne iskrenih in zabavnih zgodb, ki se dotikajo različnih tem, kot so odnosi, družina, kultura in politika. Njegova sposobnost, da na izviren način opiše vsakdanje situacije, je prava paša za ušesa. Tadej je znan po svoji neposrednosti in sposobnosti, da s svojim humorjem doseže široko občinstvo. Njegove predstave so odlična priložnost za sprostitev in smeh, ki ju ne gre zamuditi.

Generalni pokrovitelj: Dorssen

Več

Sre, 26. 7.

GLASBENA PRAVLJICA: TRIJE RAZBOJNIKI

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo: učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj

“Trara, trari, pravijo, da so vse dobre stvari tri. A ni vedno tako, kot se na prvi pogled zdi. Nekoč so živeli trije strašni razbojniki s širokimi črnimi plašči in visokimi črnimi klobuki. Dekleta so široko razprla oči, saj vsak se razbojnikov boji. In vreščala so z glaski visokimi, ko so se razbojniki pogovarjali z glasovi raskavimi in globokimi.”

S pravljico bodo otroci spoznali trobila.

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: PRAVLJIČNO TOLKALO

Izvajalka: Eva Hrastar

Iz instrumentov lahko izvabimo tone različne višine in jakosti. Na ustvarjalni delavnici si bodo otroci izdelali pravljična tolkala in z igranjem na glasbilo raziskovali različne vrste zvoka.

Več

HAMO & RUDI BUČAR

Nastopata: Matevž Šalehar Hamo (vokal, kitara), Rudi Bučar (vokal, kitara)

Matevž Šalehar Hamo in Rudi Bučar, dvojec izvrstnih glasbenikov, ki že približno dve desetletji bogatita slovensko glasbeno sceno. Na skupnih akustičnih večerih s petjem, preigravanjem, pripovedovanjem in izjemno medsebojno energijo ustvarjata nepozabno, srčno vzdušje.

Rudi Bučar, vsestranski glasbenik in istrski kantavtor, je svojo glasbeno pot začel že v osnovnošolskih letih. V 2012 je končal študij jazz petja in aranžiranja na glasbeni akademiji v Trstu. S svojim glasom, imenitnimi interpretacijami in poetiko je dosegel odlične uvrstitve na številnih slovenskih glasbenih festivalih, kot so Ema, Slovenska popevka in Melodije morja in sonca.

Matevž Šalehar Hamo je javnosti znan predvsem kot frontman blues rock zasedbe Hamo & Tribute 2 Love in velja za enega boljših vokalistov tega žanra pri nas. Na slovensko glasbeno sceno je stopil konec devetdesetih let in od tedaj do danes nastopil na uveljavljenih domačih festivalih (Ema, Slovenska popevka, Dnevi slovenske zabavne glasbe) ter ustvarjal s priznanimi glasbeniki (Vlado Kreslin, Trkaj, Gušti, Marko Zaletelj, Ditka, Escape String Quartet, Jernej Zoran, Gal Gjurin in drugi).

Več

Čet, 27. 7.

CARMINA BURANA: STEFAN MILENKOVIĆ & CAMERATA NOVI SAD (SRB)

Nastopajo: Stefan Milenković (violina), Komorni orkester Camerata Novi Sad

Program: G. Tartini, G. Gershwin, Queen, A. Piazzolla, C. Orff

Srbski violinski virtuoz Stefan Milenković, ki je bil leta 2002 v Srbiji razglašen za umetnika stoletja, je zaslovel že v osemdesetih kot čudežni otrok. Še pred svojim 14. letom je igral za pomembne osebnosti, kot so takratni ameriški predsednik Reagan, voditelj Sovjetske zveze Gorbačov in papež Janez Pavel II. Do svojega 17. leta je osvojil številne nagrade na prestižnih mednarodnih tekmovanjih in odigral več kot tisoč koncertov. Kasneje je študiral na Akademiji za glasbo v Beogradu in Juilliard School v New Yorku ter postal eden najbolj iskanih violinistov svoje generacije. Nastopa z vrhunskimi orkestri in priznanimi dirigenti, kot so Sir Neville Marriner, Lorin Maazel, Vladimir Fedosejev, Daniel Oren in En Shao. Milenković deluje tudi na akademskem področju – poučeval je na Juilliard School in na Univerzi v Illinoisu. Trenutno je umetniški vodja nove koncertne dvorane v Novem Sadu in izredni profesor violine na tamkajšnji univerzi.

Komorni orkester Camerata Academica, kot se je sprva imenoval, je bil ustanovljen pod okriljem Akademije umetnosti v Novem Sadu. V prvem obdobju delovanja je bil njegov vodja Istvan Varga in v tem času je orkester koncertiral na mnogih prestižnih dogodkih in glasbenih festivalih, med drugim v nekdanji Jugoslaviji (Bemus, Nomis, Ohridsko poletje). Orkester je po vmesnem obdobju nedelovanja leta 2007 ponovno obudil violončelist Marko Miletić. Camerata Novi Sad danes združuje najboljše profesorje in študente Akademije umetnosti ter sodeluje s priznanimi srbskimi glasbeniki in dirigenti. Orkester je bil eden ključnih akterjev v projektu Evropska prestolnica kulture 2022, danes pa velja tudi za uradni komorni orkester mesta Novi Sad.

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

Več

FAT BUTLERS

Nastopajo: Liza Zavrl (vokal), Tilen Jan (kitara), Robert Glač (kitara), Klemen Berglez (bas), Robert Buh (bobni)

Fat Butlers, zmagovalci vrste glasbenih tekmovanj za mlade zasedbe (Šourock, Bitka bandov, Ritem mladosti – Cockta natečaj), so pričeli delovati leta 2017, sprva z instrumentalno progresivno glasbo, ki so ji kasneje s pridružitvijo pevke Lize dodali elemente punk rocka. Zmaga na omenjenih natečajih je bila njihova vstopnica za snemanje prvega EP-ja The Dawn ter nastope na velikih odrih in festivalih po vsej Sloveniji (Stožice, Gora Rocka, Lampiončki, Festival Lent, Castle Festival). Danes sodelujejo s priznanim producentom Dejanom Radičevićem in založbo NIKA records, pri kateri bodo v kratkem izdali novi album.

Več

Pet, 28. 7.

NINA PUŠLAR

Nastopajo: Nina Pušlar (vokal), Dorian Granda (bobni), Goran Moskovski (tolkala), Miha Gorše (klaviature, kitara, vokal), Jani Šepetavec (saksofon, kitara, vokal), Aleš Marjetič (el. kitara), Jernej Kržič (bas), Mitja Bobič (trobenta, spremljevalni vokal), Katja Sever Kržič (spremljevalni vokal)

Nina Pušlar, ena najbolj priljubljenih in predvajanih slovenskih izvajalk, znana po svoji pristni energiji, ki zlahka pritegne občinstvo. Širši javnosti je postala znana z zmago na Bitki talentov leta 2005. Od takrat je prehodila dolgo, pestro pot in postala priljubljena ikona domače glasbene scene, ki danes redno zaseda vrhove glasbenih lestvic in polni dvorane. Napolnila je že skoraj vsa slovenska prizorišča, dvakrat razprodala Križanke, nastopila v legendarni dvorani Tivoli, posnela sedem studijskih albumov in ogromno uspešnic. Njeni nastopi, na katerih skladbe izvaja s priznanimi slovenskimi instrumentalisti, so glasbeno in pevsko dovršeni ter jih odlikujeta iskrenost in rahločutnost. Nina s svojo očarljivo prezenco in posluhom za občinstvo na odru izžareva pozitivno energijo, skozi pesmi pa izraža sočutje, ljubezen in veselje do življenja, s čimer navdihne slehernega poslušalca.

Generalni pokrovitelj: Cestno podjetje Ptuj

Več

Sob, 29. 7.

SREDNJEVEŠKA DOMIŠLJIJSKA PREDSTAVA: ČAROBNA KRONA

Izvajalec: Cirkus Arbadakarba (Tina Vrdjuka, Matjaž Kekec)

“Obstaja mit o zmaju, ki je nosil krono. Zmaja sicer že dolgo ni med nami, krona pa je dobila čarobno moč v trenutku, ko sta se z zmajem poslovila …”

Predstava, v kateri nastopata dva zabavna lika, vsebuje čarovniške trike, iluzije in elemente cirkusa. Skupaj se bomo na zabaven in inovativen način nasmejali dvornemu norčku Kekcu, ki nas bo navdušil s svojimi veščinami in nas na humorističen način popeljal v srednji vek.

Več

JOKER OUT & DAN D
Nastopajo: Joker Out: Bojan Cvjetićanin (vokal), Jure Maček (bobni), Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas)

Dan D: Tomislav Jovanović Tokac (vokal, kitara), Dušan Obradinović Obra (bobni), Marko Turk Tučo (kitara), Nikola Sekulović (bas), Boštjan Grubar (klaviature)

Poletno festivalsko dogajanje bomo sklenili v medgeneracijskem vzdušju, z dvojnim koncertom glasbenih velikanov Dan D in Joker Out.

Dan D, ena najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenih skupin, nas s svojim ustvarjanjem navdihuje in preseneča že več kot 25 let. Pečat je slovenski sceni pustila s skladbami, kot so Voda, Čas, Plešeš, Tiho in mnogimi drugimi. Glasbeno evolucijo jemljejo kot izziv in vsak izdelek je svojevrsten unikat, ki ne podlega trendom.

Joker Out, predstavniki mlajše rock generacije, nadaljujejo svoj osvajalni pohod z neustavljivo mladostno energijo in dovršeno vizualno podobo. Po lanski izdaji drugega albuma Demoni so v razprodanih Križankah opravili zrelostni izpit, nadgradili svoj shagadelic rock’n’roll in pokazali, kaj zmorejo. Njihov krog oboževalcev raste iz nastopa v nastop, pred njimi so številni veliki odri, tudi evrovizijski.

Generalni pokrovitelja: Perutnina Ptuj, NLB

Več