VLADO KRESLIN, MALI BOGOVI & BELTINŠKA BANDA

Ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 18€, 20€, 25€

Nastopajo: Vlado Kreslin – vokal, kitara, Mali bogovi: Iztok Cergol – violina, Mileta Grujić – klaviature, Tonč Feinig – klaviature, Matej Sušnik – kitara, Luka Jerončič – bas kitara, kontrabas, Luka Ovsec – tolkala, Gašper Peršl – bobni

Nastopi Vlada Kreslina v različnih zasedbah in s široko paleto gostujočih glasbenikov so na Festivalu Arsana dobrodošla stalnica, ki vedno znova navduši. Letos bo nastopil v družbi Malih bogov in godcev iz rojstnih Beltincev, Beltinške bande, s katero je poskrbel za preboj slovenske ljudske/etno glasbe in prekmurskega narečja ter ju z osebno noto približal vsem generacijam. Le kdo se ne spomni njegove prve največje uspešnice »Od višine se zvrti« in ne pozna njegove legendarne pesmi »Tista črna kitara«, s katerima predaja brezčasna sporočila z življenjskimi modrostmi.

BALKAN FEVER (MAK, SRB, BUL): VLATKO STEFANOVSKI, MIROSLAV TADIĆ & THEODOSSI SPASSOV

Ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 18€, 20€, 25€

Nastopajo: Vlatko Stefanovski – kitara, Miroslav Tadič – kitara, Theodossi Spassov – kaval

Projekt BALKAN FEVER je sodelovanje treh virtuozov svetovnega slovesa. Makedonski kitarist Vlatko Stefanovski, srbski kitarist Miroslav Tadić in bolgarski kavalist Teodosij Spasov so s privlačnim glasbenim prepletom, ki združuje elemente jazza, rocka, klasične in ljudske glasbe, nastopali na najprestižnejših svetovnih odrih, med drugim v Royal Albert Hall v Londonu, Musikverein na Dunaju in na Kongresnem trgu v Ljubljani. Koncert bo slavnostno otvoril 14. mednarodni glasbeni festival Arsana.

 

BIG BAND RTV SLOVENIJA S SOLISTI: EVA HREN, AMAYA, KLEMEN SLAKONJA, LADO LESKOVAR, TINKARA KOVAČ, EMMA SARTOR

Ob 21.00, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 20€, 25€

Nastopajo: Big Band RTV Slovenija, Solisti: Klemen Slakonja, Maja Keuc, Eva Hren, Lado Leskovar, Tinkara Kovač, Emma Sartor dirigent: Lojze Krajnčan

Big Band RTV Slovenija je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Nepretrgano deluje od leta 1945. S prvim obdobjem je najbolj povezan Bojan Adamič, ki ga je pod imenom Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL) vodil do začetka 60. let 20. stoletja. 

Nasledil ga je Jože Privšek, ki je zasedbo povzdignil v najvišji kakovostni razred in utrdil njeno slavo na območju nekdanje Jugoslavije ter širše. Po Privšku so Big Band RTV Slovenija vodili Lojze Krajnčan, Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk, Tadej Tomšič, Patrik Greblo in drugi. V poletno noč, prežeto s slovensko popevko in svetovnimi uspešnicami soula ter jazza, nas bodo pod vodstvom Lojzeta Krajnčana popeljali izvrstni interpreti vseh generacij: Eva Hren, Maja Keuc, Tinkara Kovač, Klemen Slakonja, legenda slovenske popevke – Lado Leskovar in Emma Sartor – letošnja finalistka prestižnega festivala mladih pevcev San Remo Junior.

NEW YORK VOICES feat VOX ARSANA

Ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 18€, 20€, 25€

Nastopajo: NEW YORK VOICES: Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmon Meader, Peter Eldrige, VOX ARSANA: Barbara Grabar, Ana Delin, Samo Ivačič, Mladen Delin

New York Voices, z dvema grammyjema nagrajen vokalni kvartet, slovi po svoji odličnosti v jazzu in umetnosti večglasnega petja. Z albumom »Reminiscing In Tempo« so obeležili že 30. obletnico delovanja.»Brezhibne vokale priredbe upravičujejo sloves najbolj vznemirljive vokalne zasedbe na planetu.Zbrati tako edinstvene glasove v eni skupini je izjemna redkost, njihovo mojstrsko prepletanje barv pa edinstveno …« je zapisal BOSTON HERALD. Od njihove ustanovitve do danes so izdali kar 14 albumov in nastopali na najbolj prestižnih svetovnih odrih, kot so Carnegie Hall, Lincoln center, Kennedy center in znameniti The Blue Note.

Sodelovali so z velikimi imeni iz sveta glasbe: Manhattan Transfer, Ivan Lins, George Benson, Count Basie Orchestra, Paquito d’Rivera, WDR Big Band ipd.  So ambasadorji festivala Arsana in veliki prijatelji Ptuja, s katerim so povezani od leta 2014, ko so naše starodavno mesto prvič obiskali in ga zapisali na svetovni glasbeni zemljevid.Tokrat se jim bo na odru pridružila skupina VOX ARSANA, s katero bodo predstavili nove priredbe, napisane prav za to priložnost. Vabljeni na vokalni vrhunec poletja 2022.

TADEJ TOŠ – Stand up Show

Ob 20.30, Dvorišče ptujskega gradu, cena: 18€

Tadej Toš, ambasador festivala, Ptuja in dobre volje, je postal nepogrešljivi del ptujskega poletnega festivalskega dogajanja. Smeh, zabava in druženje so po njegovem prepričanju ključni dejavniki okrevanja in normalizacije stanja družbe. V svojih predstavah se igralec in »stand-up« komik Tadej Toš posmehuje resnosti človeške resničnosti, kar je eden od načinov, kako se ubraniti pred brezčutno avtomatizacijo in robotizacijo življenja.

 

JAN KUS & SLAVO RICAN ASSEMBLY feat VESNA PISAROVIĆ (SLO, HR, CUB, PR)

Ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 15€, 18€

Nastopajo: Vesna Pisarović – vokal; Jan Kus – glasbeno vodstvo, skladatelj/aranžer, tenor saksofon, sopran saksofon; Gabriel Vicéns – električna kitara; Arsenije Krstić – klavir, klaviature; Dan Martínez – električni bas, akustični bas; Fernando García – tolkala; Žan Tetičkovič – bobni

Glavna vizija zasedbe Slavo Rican Assembly je raziskovanje podobnosti in razlik med glasbo portoričanske in južnoslovanske tradicije ter njuno združevanje v koheziven, edinstven in privlačen zvok. Skupina želi opozoriti na univerzalnost človeškega življenja onkraj nacionalnih, političnih in kulturnih meja, s tem pa osvetliti možnost ustvarjanja novih »plemenskih« povezav, ki pa tokrat ne temeljijo na krvnem, temveč prej na duhovnem sorodstvu. Zasedbi se bo na poletni evropski turneji prvič pridružila slovita hrvaška vokalistka Vesna Pisarović. Vesna in Jan sta se spoznala na študiju jazz glasbe v Hagu na Nizozemskem, kjer je Vesna študirala jazz, se urila v improvizaciji in igranju etno glasbe. Priznana pop-vokalistka svojo ljubezen do bolj ustvarjalnih glasbenih zvrsti aktivno razvija že več kot 10 let, njen zadnji album z naslovom Petit Standard pa je izšel leta 2019 pri nemški založbi Jazzwerkstatt.

PRIFARSKI MUZIKANTI z gostji: Nuška Drašček & Anja Bukovec

Ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 12€, 15€, 18€

Nastopajo: Prifarski muzikanti: Martin Marinč, Mitja Ferenc, Valentin Južnič, Tonči Obranovič, Uroš Obranovič, Jernej Pečak in Dejan Šuštar, Nuška Drašček – mezzosopran, Anja Bukovec – violina

PRIFARSKI MUZIKANTI prihajajo iz Fare in na odrih nastopajo že 34 let. Sedemčlanska skupina je glasbeno pot začela kot poustvarjalka ljudskih viž iz Kostela in okolice, danes pa jim ni več tuja nobena glasbena zvrst več. Igrajo vse od ljudske glasbe, zimzelenih melodij, popevk do številnih pesmi drugih narodov. Prifarce vodi Martin Marinč, najbolj poznano ime pa je kitarist in pevec Mitja Ferenc.

NUŠKA DRAŠČEK je solistka SNG Opera in balet Ljubljane, ki pa poleg opernega in koncertnega klasičnega repertoarja uživa tudi v drugačnih žanrih. Na koncertih izvaja slovenske popevke in ljudske skladbe, gospele, skladbe iz muzikalov in francoske šansone.

ANJA BUKOVEC je mednarodno priznana in najuspešnejša klasična violinistka v Sloveniji. Nastopa kot solistka v najrazličnejših žanrih in navdušuje občinstvo po vsem svetu. Anja Bukovec igra na violino Katharine Abbuehl.

KALIOPI & EDIN KARAMAZOV : OBLIVION (MAK, HR) 

Ob 20.30, Dvorišče Minoritskega samostana, cena: 18 €, 20€, 25€

Nastopajo: Kaliopi – vokal, Edin Karamazov – kitara, lutnja, Damjan Stanišić – kitara

OBLIVION je ekskluzivni glasbeni projekt balkanske dive Kaliopi ter enega najboljših svetovnih lutnjistov in kitaristov Edina Karamazova. Največja makedonska pop-rock zvezda Kaliopi in Edin Karamazov, ki je sodeloval med drugim z legendarnim Stingom, Andreasom Schollom in Stefanom Milenkovićem, bosta zaigrala glasbo različnih obdobij, kultur in tradicij. Pravita, da je Oblivion glasbeni projekt, v katerem lahko sanjaš z odprtimi očmi. Ob tej posebni priložnosti se jima bo na odru pridružil slavni kitarist Damjan Stanišić.

SIDDHARTA akustika & JOKER OUT

Ob 20.30, Mestna tržnica, cena: 25€, 30€, 35€

Legendarna Siddharta, ki že več kot četrt stoletja kraljuje na glasbenih odrih, in mlada glasbena skupina Joker out bosta pričarali epski zaključek poletnega dogajanja na novem prizorišču Mestne tržnice.
Siddharta ima po več kot petindvajsetih letih glasbenega ustvarjanja položaj ene vodilnih in najbolj priljubljenih glasbenih skupin v Sloveniji in Evropi. Bogat repertoar njihovih največjih uspešnic bo izveden nekoliko bolj intimno, v akustični preobleki.

Joker Out s svojo ustvarjalnostjo, udarnim shagadelic rock & rollom in estetsko prefinjenimi videospoti podirajo mejnike v svetu bendovske glasbe in veljajo za trenutno najbolj vročo glasbeno zasedbo. Po letu in pol čakanja so oktobra lani kar dva večera zapored odigrali koncert v ljubljanski Cvetličarni in predstavili težko pričakovan prvenec Umazane misli.

Neža Buh z ustvarjalnim imenom Neisha je pevka, komponistka, pianistka in predstavlja steber slovenske pop scene. Glasbena umetnica bo nastopila z legendarnim kitaristom Zoranom Čalićem (ex Majke, BFM) čigavi neskončni blues filling naredijo nastop zares vrhunski. Sprehodila se bosta čez Neishin repertoar, slišali pa bomo pa tudi kakšno zanimivo priredbo.

JOKER OUT

Ob 21.00, Sončni park Ptuj, 15 €

Joker Out so trenutno najbolj vroča slovenska glasbena zasedba. Po letu in pol čakanja so konec oktobra 2021 kar dva večera zapored odigrali koncert v ljubljanski Cvetličarni in predstavili težko pričakovan prvenec Umazane misli. S svojo kreativnostjo, udarnim shagadelic rock n’rollom in estetsko prefinjenimi videospoti podirajo mejnike v svetu bendovske glasbe in se predstavljajo skupaj z največjimi slovenskimi in balkanskimi izvajalci (Big foot mama, Siddharta, Hamo & Tribute 2 Love, S.A.R.S itn.)