Elena Denisova – violina & Alexei Kornienko – klavir 

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana ptujskega gradu Cena: 15 €, 20 €

Vstopnice le na sedežu Društva Arsana (Jadranska ulica 4)

Letošnje leto predstavlja zelo pomembno kulturno meddržavno izmenjavo sosedskega dialoga med Avstrijo in Slovenijo. Kulturna izmenjava v sklopu koncerta se prične z Mozartom, ki je eden največjih simbolov Avstrije. Ob sonati se prične porajati vprašanje kako lahko nekdo sprejme in nadaljuje glasbeno tradicijo, hkrati pa se izogne povratku v glasbeno preteklost? Ta očitna nezdružljivost in uspešna rešitev problema je vzorčni primer tega dela Maximiliana Kreuza. Nadaljevanje predstavlja violinska sonata št. 9, op.47 v A-duru, Ludwiga van Beethovna, ki je sonata za violino in klavir ter je znana po svoji tehnični težavnosti, nenavadni dolžini in čustvenem značaju.

Elena Denisova je kot ambasadorka čarobnega zvoka ena najbolj karizmatičnih osebnosti mednarodne violinistične elite. Kjerkoli nastopa, mediji potrjujejo njeno glasbeno zrelost, popolno individualno interpretacijo in vrhunsko virtuoznost.

Alexei Kornienko, izjemen glasbenik, za katerega je značilna brezpogojna in radostna pozornost do besedila kot tudi drznost pri interpretacijah. To navidezno protislovje postavlja dirigenta Kornienka v sam svetovni vrh.

Marko Črnčec – klavir

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana ptujskega gradu, Cena: 12 €, 15€

Vstopnice le na sedežu Društva Arsana (Jadranska ulica 4)

Marko Črnčec je en izmed najbolj priznanih sodobnih slovenskih glasbenikov, ki trenutno živi in deluje v New Yorku. Na mednarodnem prizorišču je znan kot multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer ter producent, zlasti v jazzu ter popularni glasbi. Izdal je že 5 avtorskih zgoščenk z odmevnimi kritikami, kar ga uvršča med enega najbolj ustvarjalnih in produktivnih glasbenikov slovenske jazzovske glasbe. Njegov album “Devotion” (2014, Whirlwind Recordings) je največja jazz publikacija All About Jazz uvrstila med enega izmed 20 najboljših jazz albumov na svetu leta 2014. S tem se je Črnčec znašel v družbi jazzovske smetane, kot so Brian Blade, Tigran Hamasyan, Ambrose Akinmusire, Jason Moran in drugi. Marko Črnčec je nastopal ter snemal z naslednjimi velikimi imeni glasbenega sveta: Billy Hart, Seamus Blake, Jonathan Kreisberg, Rez Abbasi, Joe Locke, Mike Moreno, John Ellis, Luis Bonilla, Melissa Aldana, Damion Reid, Mark Shim, Justin Brown, Marcus Gilmore, Rudy Royston, Suresh Talwalkar, Jonathan Powell, Joe Sanders, Gwen Hughes, Stefan Milenkovich in še bi lahko naštevali.

Tatjana Ognjanovič – klavir; Beethovnove sonate

Ob 19.00 uri, Slavnostna dvorana ptujskega gradu, Cena: 15 €, 20€

Vstopnice le na sedežu Društva Arsana (Jadranska ulica 4)

Repertoar Tatjane Ognjanovič sega od baroka do najsodobnejše glasbe, tudi krstnih izvedb del slovenskih skladateljev. Koncertna pot jo je vodila po Evropi, od Portugalske do Rusije, Daljnem vzhodu in ZDA. Poleg samostojnih recitalov je z različnimi orkestri ter dirigenti izvajala klavirske koncerte Mozarta, Beethovna, Mendelssohna, Schumanna, Rahmaninova, Skrjabina, Prokofjeva, Gershwina in Štuheca. Je nagrajenka klavirskih tekmovanj na Dunaju, Zagrebu, Portu, Valenciji, Atenah in Jaenu, trikrat je dobila tudi posebno nagrado za najboljšo interpretacijo Beethovnove sonate. Gostovala je na številnih mednarodnih festivalih: v Ljubljani (Poletni festival), Zagrebu (Bienale), Osojah (Koroško poletje), Pragi (Praški junij), Kuala Lumpurju (Piano festival) in drugih. Poleg tega je bila skoraj dve desetletij članica klavirskega tria Amael, s katerim je koncertirala po Evropi in v ZDA. Od leta 1993 predaja svoje znanje študentom klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot članica strokovnih žirij sodeluje na mednarodnih tekmovanjih, med drugim l. 2005 na Beethovnovem tekmovanju na Dunaju, vodi pa tudi mednarodne klavirske tečaje.