SVETOVNA GLASBENA DOŽIVETJA
11. FESTIVAL ARSANA
8. junij – 27. julij 2019, Ptuj, Slovenija

Najstarejše slovensko mesto se vsako poletje spremeni v svetovno stičišče glasbenih umetnikov s celega sveta, kjer koncerte vrhunske klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe dopolnjujejo še mednarodni glasbeni kampi, poulično dogajanje, oder mladih, otroški festival, okrogle mize, umetniške razstave, kulinarični dogodki in gledališke predstave.

Festival Arsana je v svojih desetih edicijah privabil že več kot 300.000 obiskovalcev iz vsega sveta. Letos bo na Ptuju med 8. junijem in 27. julijem 2019 potekal že 11. Festival Arsana, ki bo z več kot 80 dogodki na številnih prizoriščih mestnega jedra gostil preko 300 renomiranih umetnikov iz Slovenije in tujine.

Festival Arsana raste iz leta v leto, z njim pa tudi kvaliteta in raznovrstnost nastopajočih. Letos traja skoraj dva meseca, kar pomeni dva meseca možnosti, da ujamete svoj poletni trenutek na Ptuju. Operni večer, Big Band RTV, muzikal in vrhunske gledališke predstave so le za (sladek) uvod – nekaj predfestivalskih vrhuncev lahko vidite spodaj.

PREDFESTIVALSKI VRHUNCI:

Operni večer na Panorami – Opera SNG Maribor z orkestrom, zborom in solisti (8. junij 2019)  Slavnostni koncert pod zvezdami v objemu prekrasne vedute Ptuja je največji koncert na prostem namenjen vsem generacijam in okusom. Slišali bomo priljubljene odlomke znanih opernih del, ki s svojo brezčasnostjo in izjemnostjo vedno znova očarajo, poslušanje glasbe pod zvezdami pa zagotovo obeta nepozabno doživetje. VSTOP PROST!

1xNIH 10 & Big Band RTV SLO (15. junij 2019)

Ekskluzivni glasbeni večer v družbi prvega jazz orkestra in zvezd slovenske glasbene ter gledališke scene bo pod dirigentsko palico Patrika Grebla. Na odru se bodo Big Bandu RTV Slovenija pridružili Klemen Slakonja, Lado Bizovičar, Jure Ivanušič, Vesna Zornik, Romana Krajnčan, Janez Bončina Benč in drugi ter obljubljajo imeniten večer, ki ga ne smete zamuditi.

I ♥ Njofra, Cucki, Đurologija ter Art (20.-23. junij 2019)

Štiri dni zapored bomo lahko uživali v izjemnih predstavah, ki so že prepričale množice po Sloveniji in svetu.

Stefan Milenkovich & Vladimir Milošević (20. julij 2019)

Stefan Milenkovich je bil čudežni otrok, ki se je razvil v enega izmed najboljših violinistov svoje generacije in danes polni koncertne dvorane po celem svetu. Milenković igra na Stradivarijevi violini Lyall iz leta 1702. Na Festivalu Arsana bo nastopil skupaj s klavirskim virtuozom Vladimirjem Miloševičem. Slavnostni koncert dveh svetovnih virtuozov klasične glasbe bomo doživeli na glavnem prizorišču festivala, dvorišču Minoritskega samostana.

Osrednji dogodki v zadnji tretjini julija ponujajo nekaj za vsak okus in vse generacije. Vrhunci festivala se bodo zvrstili na glavnem prizorišču festivala, dvorišču Minoritskega samostana. Slavnostna dvorana Ptujskega gradu bo gostila klasične mojstre, že uveljavljene in tudi vzhajajoče zvezde klasične glasbe. Trije monumentalni kotički ptujskega mestnega jedra – Hotel Mitra, Dom kulture Muzikafe in Kavarna Bodi, bodo dom Glasbi v mestu – različnim jazz, etno in world zasedbam, katere druži neverjetna glasbena ustvarjalnost. V sklopu festivala bo tudi Oder mladih na Slovenskem trgu, ki je lani doživel premiero in veliko zanimanje. Kot pove že samo ime, boste vsak dan lahko priča nastopom mladih glasbenikov iz Ptuja in okolice, za čim večjo podporo mladim talentom bodo ti dogodki brezplačni.

VRHUNCI 11. FESTIVALA ARSANA (21. – 27. julij 2019):

Take 6 (ZDA) (21. julij 2019) – vokalni vrhunec poletja! Take 6, najboljši vokalni mački na planetu, dobitniki kar 10 Grammy nagrad, se vračajo v najstarejše slovensko mesto. Šest angelskih in prefinjenih glasov, združenih v kristalno čisto harmonijo, bo nas s sinkopiranimi ritmi in funky groovi popeljalo v čudoviti svet gospela, jazza, R&B -a in popa.

Tadej Toš (22. julij 2019) – zvesti prijatelj festivala bo postregel z novimi zabavnimi zgodbami.

Domišljije iz Harmonije – muzikal (24. julij 2019) – klasična pravljica s pravo mešanico odlične avtorske glasbe, igre, plesa, humorja in ljubezni. Nastopajo učitelji in učenci glasbene šole Karol Pahor Ptuj, solisti, orkester in komorne skupine, ki se sprehajajo od klasične manire orkestrske glasbe do jazza in ljudskih motivov.

Boštjan Gombač & All stars orchestra (25. julij 2019) – multiinstrumentalist Boštjan Gombač, skladatelj za gledališče, film in televizijo, je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na domačih koncertnih odrih.

Queen Real Tribute band (SRB, HR) (26. julij 2019) – znameniti uvod v We will rock you, hipnotično večglasje v Bohemian Rhapsody in zanosa poln refren skladbe We are the champions bodo zaznamovali petkov festivalski večer.

Tabu Akustik (27. julij 2019) – ena najbolj priljubljenih slovenskih zasedb, ki je v preteklem letu praznovala dvajseto obletnico delovanja, že od prvega albuma podira vse rekorde na naši glasbeni sceni. Tokrat se bodo predstavili z novejšim, akustičnim projektom Izštekani.

Jure Pukl & Melissa Aldana quartet (ZDA, SLO, CHL) (23. julij 2019) – evolucijo jazza bosta predstavila svetovno priznan slovenski saksofonist in vzhajajoča zvezda Jure Pukl s svetovno uveljavljeno jazz saksofonistko Melisso Aldano v Domu Kulture Muzikafe.

Denise Dantas Quartet (BRA, ITA, SLO) (26. julij 2019) – čudoviti ambient atrija Hotela Mitra bo popestrila brazilska pevka in igralka polna eksotičnih ritmov in čustvene energije.

Nika Gorič (SLO, FRA) (27. julij 2019) – sopranistka, ki je končala študij na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, zaključila umetniški doktorat ter prejela kraljičino nagrado kot študentka leta, bo nas s svojim petjem prevzela v slavnostni dvorani Ptujskega gradu.

Med klasičnimi mojstri bomo poslušali tudi mlada slovenska tolkalca Duo Dendrocopos, mednarodno komorno zasedbo Ensemble Illyrica, Zagrebški komorni orkester s solisti ter slovensko-kolumbijsko navezo Solent Duo.

Na odrih »glasbe v mestu« bodo nastopili še: navdihujoče glasbenice Jazz Ladies, Majcen Quintet – mednarodna zasedba trobentača Borisa Majcena, tolkalska senzacija Stick Control, novomeška elektro-akustična zasedba Generator, mednarodni kvartet Marktl/Kopač/Korošec/Dajčar Concinnity Quartet in zasedba GML Trio, ki jazz združuje s hiphopom.

Oder mladih bodo zavzeli Golden Frets, Brotherhood&Ironic, Duo Apela, Jazz oddelek GŠ, pevci Vokalne šole Arsana, Nuša Bezjak, B&B – Blaž Vidovič in Blaž Hameršak, udeleženci poletnega glasbenega kampa in Sinatrofili.

Poleg vsega dogajanja nismo pozabili na najmlajše – poskrbeli smo za Otroški glasbeni festival. Otroci bodo lahko uživali v ustvarjalnih delavnicah, glasbenih pravljicah in lutkovnih, gledaliških in artističnih predstavah. Za njih se bodo trudili Lutkovno gledališče Pupilla, Mestni kino Ptuj, Vokalna šola Arsana, Gledališki studio za otroke, DPD Svoboda Ptuj, znana ptujska pravljičarka Liljana Klemenčič, Lončarski center Maribor, Terme Ptuj in Grand hotel Primus, Vesna Kamenšek, Eva Barbara Vilčnik, Geomulci in Katarina Fucks, domačini ZUM Kreativa in multiinstrumentalist Boštjan Gombač.

Ob vsem tem se boste lahko udeležili tudi razstav domačih umetnikov, uživali v kulinaričnih dogodkih in svoje dodali na okrogli mizi o kulturnem turizmu.

Za vprašanja in dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki +386 (0)59 955 041 od 9. do 15. ure ali e-pošti info@arsana.si. Spremljajte novosti na:

FB: Festival Arsana – Offical site

IG: arsanafestival

Twitter: Festival Arsana

SLAVNOSTNA OTVORITEV FESTIVALA: TAKE 6 (ZDA)

Ameriška a-capella skupina Take 6 velja za skupino z največ Grammy nominacijami v zgodovini. Gre za edinstveno zasedbo šestih izjemnih in prefinjenih glasov, združenih v kristalno harmonijo, ki nas s svojo čistostjo, sinkopiranimi ritmi in funky groovi popelje v čudoviti svet gospela, R&B-ja, jazza in popa.

Take 6 je v  svoji več kot 30-letni zgodovini  zbrala 10 grammyjev, 10 nagrad Dove, 2 nagradi NAACP Image in nagrado Soul Train. Zadnji album Iconic je v 2018 dosegel prvo mesto na ameriški lestvici sodobnega jazza. Nastopali so z glasbenim velikani, kot so Stevie Wonder, Ben E. King, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Marcus Miller, Whitney Houston in drugi. O njihovi veličini priča tudi dejstvo, da so bili izbrani za prvo zasedbo, ki je nastopila na Kubi po otoplitvi odnosov z ZDA. Od leta 2014 so tudi častni člani Glasbene dvorane slavnih gospela.

Festival Arsana so popestrili že leta 2015, letos nas bodo navdušili na slavnostnem odprtju festivala 21.julija 2019 na dvorišču Minoritskega samostana.