Free songs
Jadranska ulica 4, 2250 Ptuj+386 (0)59 955 041info@arsana.si9-18 ure

O FESTIVALU   SPONZORJI   PODPRITE ORGANIZACIJO

ZA MEDIJE

9. GLASBENI FESTIVAL ARSANA – ART PTUJ 2017, 21. 7.–29. 7. 2017

Največje festivalsko dogajanje na Ptuju privablja iz leta v leto več obiskovalcev in zvenečih imen z vseh koncev sveta in postaja pomembna promocija mesta in vrelec ustvarjanja v evropskem in svetovnem merilu. Festival ARSANA 2017 bo v 9 dneh na vseh zunanjih in notranjih prizoriščih mesta ponudil več kot 50 dogodkov, kjer bo ustvarjalo in nastopilo preko 250 glasbenih umetnikov s področja klasične, jazz, world, vokalne in instrumentalne glasbe.

Omenili bi le pomembnejše izvajalce 9. poletnega festivala Arsana: The Swingles (ANG), Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor (HR), Vlado Kreslin & Beltinška banda, MI2 akustik, Sabina Cvilak, Miloš Mihajlović (SRB), Mak Grgič, Klapa Iskon, Port of life, Tadej Toš, Večer flamenka, Jazz ladies, in mnogi drugi.

Ob glasbenem festivalskem dogajanju bo letošnje leto potekal že drugi evropski mednarodni vokalni jazz kamp s skupino New York Voices, dobitnco dveh Grammyjev. Vodili bodo pestro celodnevno dogajanje kateremu bodo sledili večernimi koncerti in jam sessioni …  Poleg omenjenega kampa bo potekal tudi drugi Art dance kamp, otroški festival, poulično dogajanje, seminarji, plesne predstave, predavanja, okrogle mize, kulinarično dogajanje, nastopi mladih glasbenikov, delavnice in še in še …

VRHUNCI FESTIVALA

 

THE SWINGLES (VB)

The Swingles, dobitniki 5. grammyjev, že več kot pol stoletja spreminjajo meje vokalne glasbe. Skupino a cappella glasbe sestavlja sedem mladih pevcev, mojstrov svoje obrti. Nastopali so že na številnih svetovnih odrih ter se pojavljali v mnogih filmskih in televizijskih zapisih, kot so Seks v mestu, Talenti v belem, Glee …

Njihov repertoar obsega priredbe pop izvajalcev, kot so Björk, Annie Lennox in The Beatles, priredbe klasične glasbe (Bacha, Mozarta) ter sodobne glasbe (Luciana Beria, Pascala Zavaria in Azia Corghia). Njihov repertoar je prežet z različnimi stili in harmonijami jazza.

RADE ŠERBEDŽIJA & ZAPADNI KOLODVOR (HR)

Rade Šerbedžija s svojo nadarjenostjo in izjemno igralsko tehniko vse od začetka svoje kariere navdušuje režiserje in kritike ter gledališko, filmsko in televizijsko občinstvo. Za svoje igralske stvaritve je prejel številne prestižne nagrade, njegova sijajna igra pa je vzbudila zanimanje tudi med tujimi režiserji in tako se je na velikem platnu že večkrat znašel v družbi svetovno znanih igralskih imen, kot so Vanessa Redgrave, Tom Cruise in Clint Eastwood. Leta 2000 je ustanovil znamenito gledališče Ulysses na hrvaških Brionih. Ob številnih filmskih, gledaliških in televizijskih vlogah je posnel tudi šest odmevnih glasbenih albumov. Šerbedžijevo interpretacijo bi lahko označili kot šanson, s skladbo Ne daj se Ines pa se je za vedno vtisnil v srca vseh generacij. Velikega poeta in glasbenika bo na odru spremljala skupina Zapadni kolodvor, ki z njim sodeluje vse od leta 2011.

VLADO KRESLIN IN BELTINŠKA BANDA & MALI BOGOVI (SLO)

Vlado Kreslin, veliki umetnik, ima za seboj že dolgo glasbeno kariero in več kot deset izdanih albumov. Le kdo se ne spomni njegove prve največje uspešnice »Od višine se zvrti« ter ne pozna njegove legendarne pesmi »Tista črna kitara«? Leta 1991 se je pričel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinško Bando. Posvetil se je ljudski glasbi in povzročil pravi preporod slovenske etno glasbe. Približal jo je mlajšim generacijam, demarginaliziral in rehabilitiral je prekmursko narečje. Z bandoma Mali Bogovi in Beltinško bando je pričel združevati včeraj in danes, lokalno in globalno. V Beltinški bandi delujeta sedaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov. Najstarejši je Kreslinov oče, Milan Kreslin (rojen 1928).

LJUDSKA Z´GODBA (SLO)

Predstavljamo vam projekt, pri katerem so se izvajalci poklonili bogati kulturni dediščini slovenskega naroda, iz katere so črpali tudi ideje pri snovanju samega projekta. Mlada nadarjena slovenska skladatelja, Aleksander Čonč in Anže Rozman, sta napisala skladbe, v katerih se na imeniten način združita izvirna ljudska ter sodobna umetna glasba, ki nas popeljeta na vrtiljak čustev veselja, mladostne razigranosti, hudomušnosti, romantike in ljubezni. Ustvarjalce je pri snovanju projekta vodilo prepričanje, da ljudska glasba ni stvar preteklosti, ampak da jo je možno predstaviti poslušalcem na zanimiv način preko glasbenih zgodb in modernih orkestracij. Pihalnemu orkestru Jesenice – Kranjska gora se pod umetniškim vodstvom dirigenta Dejana Rihtariča pri izvedbi skladb pridružijo še pevski zbor, mezzosopranistaka Monika Bohinec, tenorist Klemen Torkar ter igralec Andrej Rozman − Roza.

TADEJ TOŠ STAND UP SHOW (SLO)

Tadej Toš postaja zvesti prijatelj festivala Arsana, saj nas vsako leto preseneti z novimi izvirnimi zgodbami, ki se večkrat rodijo prav na odru pod sojem žarometov. Vemo, da je naš. Vemo, da govori hitro in veliko. Vemo, da se zmeraj nagovori do mokrega in da njegov dolg jezik ne prizanaša nikomur − niti njemu samemu ne. V svojih šovih se Toš posmehuje in norčuje tudi iz najbolj resnih situacij v življenju − to je po njegovem mnenju eden od načinov, s katerim se je moč ubraniti pred avtomatizacijo in brezčutno robotizacijo življenja. Tudi letošnje poletje bo tako. Komaj čaka, da stopi na oder.

VITO MARENČE FLAMENCO GROUP feat. FRAN VILCHEZ (SPA, SLO)

Mednarodni glasbeno-plesni projekt predstavlja glasbo kitarista Vita Marenčeta, ki je zasnovana na tradicionalnih ritmih, primarnih in unikatnih elementih flamenka: kitara, ples (baile), ploskanje (palmas) z influencami jazza (improvizacije), včasih indijske klasične ritmike (tala), balkanskega in arabskega melosa in hkrati latino ameriškega vpliva (rumba, tumbao …), ki skozi flamenko in njegovo lastno interpretacijo vedno objame tragične, vesele, v obeh primerih pa strastne in temperamentne občutke, ki so primarni in izhajajo iz flamenko tradicije.

KLAPA ISKON (HR)

Klapa Iskon je bila ustanovljena leta 2000 v Splitu. Za njimi je že več kot 1000 nastopov, ki so se vrstili po vsej Evropi, največkrat pa v Franciji, Italiji, Nemčiji, na Nizozemskem in v Izraelu. Konstantno sodelujejo z uglednimi predstavniki lokalne glasbene scene, kot so Gibonni, Luky, Neno Belan, Tedi Spalato in drugi. Vse od svoje ustanovitve so na različnih festivalih prejeli številne nagrade, vezane na najboljšo interpretacijo, aranžma, strokovno vodstvo in nagrade občinstva.

PORT OF LIFE (SLO, ZDA)

»The Port of Life« oziroma »Pristanišče življenj« je edinstveno zvočno-vizualno doživetje, ustvarjeno na podlagi osebne in resnične zgodbe ptujskega bobnarja Žana Tetičkoviča, ki živi in ustvarja v New Yorku. V 80 minutah glasbenega potovanja poslušalec stopi na pot imigranta, ki si poskuša v vrtincu čustev in psiholoških stanj izboriti svoj obstoj v novi kulturi. Je presunljiva zgodba o imigraciji in akulturaciji. Edinstveni umetniški dogodek je zvočno, vizualno in taktilno doživetje, ki ga z izčrpnimi kompozicijami v slogu jazza in klasične glasbe z 11-člansko zasedbo homogeno dopolnjujejo tudi izjemne fotografije Andreja Lamuta.

ZAKLJUČNA PLESNA PREDSTAVA ART DANCE KAMPA (EU)

Po izredni prvi predstavi plesnega kampa Arsana 2016, ki so jo mladi plesalci iz cele Evrope odplesali na glavnem odru festivala, se nam letos obeta še večji in številčnejši odrski spektakel. Vabljeni na ogled mednarodne plesne poslastice v stilu jazza, sodobnega in modernega plesa, disco danca in hip hopa, pod mentorstvom mednarodno priznanih koreografov, kot so Hope (JAR), Giancarlo (ITA), Mimi Marčac (SLO) in Ana Vodišek (SLO).

TOWEL OF SHOWER (SLO)

Towel of Shower je desetčlanska zasedba, sestavljena iz zvenečih imen slovenske jazz ter pop glasbene scene; verjamemo, da ste imena zasledili že v marsikateri slovenski in tudi tuji zasedbi. Projekt je nastal izključno z namenom zabave za glasbenike, člane zasedbe in predvsem za zabavo občinstva ob močni skupni igri pihalne sekcije, mičnem ritmu, dovršenih aranžmajih in energičnem pevcu. S svojimi nastopi po Sloveniji in tujini so navdušili že precejšnje število poslušalcev in glasbenih kritikov.

MI2 AKUSTIK (SLO)

Legendarni MI2 so svojo pot kot majhna lokalna skupina pričeli leta 1995 v Rogatcu, prehodili pot uveljavljanja z menjavami članov in ustvarjanjem prepoznavnega sloga. Najvišje glasbene lestvice so prvič zasedli s pesmijo Pojdi z menoj v toplice, ki pa ni zasenčila ostalih glasbenih izdelkov in prihajajočih albumov – Črtica (1997), Čudo tehnike (1998), Album leta (2000), Dečki s Sotle (2002), Dobrodošli na dvor (2006), Rokenrol (2010), Decibeli (2012) in Čista jeba (2014). Po lanskem praznovanju 20. obletnice ustvarjanja so MI2 glasnejši kot še nikoli prej! 

Menu