NIKOLINA KOVAČ J. – FLAVTA, LOVORKA NEMEŠ DULAR KLAVIR, ROBERT PETRIČ – ROG (HRK, SLO)

TRIO FLAVTA-ROG-KLAVIR 

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  10 €

Nastopajoči: Nikolina Kovač J. – flavta, Lovorka Nemeš Dular – klavir, Robert Petrič – rog 

Flavtistka Nikolina Kovač Juvan, pianistka Lovorka Nemeš Dular in hornist Robert Petrič so spodbudili mlade slovenske skladatelje, med njimi Črta Sojarja Voglarja, Igorja Krivokapiča, Andreja Makorja in Tineta Beca, k ustvarjanju novih kompozicij za to nenavadno zasedbo. Robert Petrič poudarja, da glasba ne sme postati muzejska umetnost, ampak da morajo nastajati nova dela. Projekt so prijavili tudi na Kickstarterju in verjamejo, da bo spodbudil tudi druge ansamble, da se odločijo za kaj podobnega, prav tako se bo z njim slovenskim skladateljem morda odprla pot na koncertne odre po svetu. »Želeli smo profesionalizirati vse člene v produkciji glasbe, od komponista prek izvajalca do producenta,« je povedal Petrič. Njihovo glavno vodilo pa je bilo pridobiti izvirne skladbe za flavto, trio in klavir. Ker slovenski predstavniki, kot je pojasnil, na platformo nimajo neposrednega dostopa, jim je to omogočil posrednik iz ZDA, od tam pa so tudi že dobili ponudbo dveh skladateljev, da jim napišeta skladbo.

KOMORNI ZBOR KGBL – SACRED & PROFANE (SLO)

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Repertoar Komornega zbora KGBL, ki ga vodi Ambrož Čopi ter asistenta dirigenta Tine Bec in Evgen Bibianko, je sestavljen žanrsko in stilno raznoliko, od renesanse do sodobne glasbe. Posebna pozornost pri sestavi programov je posvečena glasbi sodobnih slovenskih skladateljev. V zadnjih treh letih je zbor naročil skladbe eminentnim skladateljem, kot so Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Damijan Močnik, Črt Sojar-Voglar, Peter Šavli, Andrej Makor ter spodbudil najmlajšo generacijo skladateljev Tineta Beca in Mateja Kastelica, katerih skladbe zbor z velikimi uspehi promovira na koncertnih in tekmovalnih odrih v Sloveniji in tujini. Na koncertu bodo izvedena dela slovenskih skladateljev, ki so po večini nastajala v zadnjem desetletju. Nekatera so nastala prav za Komorni zbor KGBL, ki jih je tudi prvič izvedel. Raznovrstnost glasbenih pripovedi, ne glede na sakralno ali posvetno vsebino, vedno znova preseneča z zvočnimi podobami, dramatiko in poetiko.

MILENA ARSOVSKA – SOPRAN, PHILIPE SPIEGEL – BARITON, PAVEL SINGER – KLAVIR (MK, AUT)

LJUBEZENSKA GLASBA DUNAJSKIH SKLADATELJEV

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Koncert bo posvečen najbolj znanim dunajskim skladateljem in njihovi glasbi, vse od Mozarta do Strausa. Slišali bomo duete in arije iz priljubljenih Mozartovih dunajskih operet Die Zauberföte, Don Giovanni, Le nozze di Figaro in druge opere, v katerih je Mozart opisal svojo ljubezen in strast. Dunajska opera je pomembno obdobje glasbene kulture na Dunaju. Tako bomo skozi glamurozne valčke Die Fledermaus, Wiener Blut, Zigeunerbaron in številne druge operete uživali ob nežnih ljubezenskih izpovedih.

VLADIMIR MILOŠEVIĆ – KLAVIR (SRB)

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Program : Bach-Rachmaninov: Transkripcija violinske partite E-dur (Prelude, Gavotta, Gigue), R. Schumann: Papillons op. 12, M. Ravel: Alborada del gracioso, F. Chopin: Ballade br. 4, f-moll, op. 52, F. Liszt: Madjarska rapsodija br. 12

Je eden najpomembnejših srbskih pianistov današnje generacije. Leta 2013 je bil razglašen za zmagovalca koncerta Rising Artist Concerto v New Yorku. Njegove nastope so pohvalili mnogi kritiki, kot so Salle Cortot v Parizu, Steinway Hall v Londonu, Konzerthaus v Berlinu, Teatro Tivoli v Portu, Foerster Hall v Pragi, Teatro Olimpico v Vicenzi, Konzerthaus na Dunaju, Mann Auditorium v Tel Avivu in tudi v Milanu, Rimu, Bari, Benetkah, Rennesu, Nici in Lyonu. Kot zmagovalec natečaja Concerti v vili Vicenzi (Italija) je nastopil v prestižni recitalni dvorani Carnegie v New Yorku. Sodeloval je tudi z glasbeniki, med njimi flavtistom Jánosom Bálintom, violinistom Davidom Castro-Balbijem, Ericom Crambesom, Stefanom Milenkovičem, Draganom Djordjevičem.

MARTIN BELIČ – FLAVTA IVAN FERČIČ – KLAVIR (SLO)

 OB 19.00. URI, SLAVNOSTNA DVORANA PTUJSKEGA GRADU  12 €

Program : G. Briccialdi, G. Enescu, T. Böhm, F. Borne, A. Bazzini

Priznani flavtist Martin Belič, ki od leta 2007 živi in ustvarja v Münchnu, sodi med mlajši rod že uveljavljenih slovenskih koncertnih flavtistov. Je član enega najboljših evropskih orkestrov – Münchner Philharmoniker, pod taktirko Valeria Gergieva. Ivan Ferčič se je po študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani udeležil različnih mednarodnih klavirskih šol in že zgodaj pričel z rednimi solističnimi in komornoglasbenimi nastopi. V času šolanja se je udeležil nekaterih mednarodnih in večine državnih tekmovanj. Prejel je nekaj zlatih plaket. Tudi po zaključenem izobraževanju Martin Belič in Ivan Ferčič ohranjata radoveden glasbeni duh, ki ju žene k iskanju novih glasbenih svetov in navdihujočih novih partnerstev. O tem se bomo lahko prepričali na koncertu, ki ga bo zaznamoval žlahtni izbor romantično virtuoznih skladb.