14. festival Arsana

SVETOVNA GLASBENA DOŽIVETJA

21.– 30. 7. 2022, Ptuj, Slovenija

 

Najstarejše slovensko mesto Ptuj se meseca julija že vrsto let spreminja v svetovni shod glasbenih umetnikov z različnih koncev sveta, pri tem pa koncerte vrhunske klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe nadgrajujejo še Glasba v mestu, Oder mladih, Otroški glasbeni festival, poulično dogajanje, Odprta kuhna in bogat spremljevalni program. Festival Arsana je v dosedanjih trinajstih različicah z več kot 1000 dogodki na številnih prizoriščih mestnega jedra gostil  9.000 mednarodno uveljavljenih umetnikov in privabil več kot 400.000 obiskovalcev s celega sveta. Tokrat bo na Ptuju od 21. do 30. julija 2022 potekal že 14. festival Arsana.

Operni večer na Panorami

Po lanskem rekordnem obisku več kot 5.700 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije in tujine bomo poletje pričakali v objemu zakladnice tisočletij in brezčasnih opernih klasik. Pod taktirko Simona Krečiča bo nastopil SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti.

Vrhunci 14. festivala Arsana

Vlado Kreslin, Malimi bogovi in Beltinška banda

Plod ptujsko prekmurske naveze so raznovrstna sodelovanja in široka paleta gostov, s katerimi Vlado Kreslin vsako leto predstavi pesmi iz svoje obsežne glasbene zakladnice. Letos ga bomo slišali v družbi Malih bogov in godcev iz rojstnih Beltincev – Beltinške bande, s katerimi je poskrbel za preboj slovenske ljudske/etno glasbe in prekmurskega narečja ter jo z osebno noto približal vsem generacijam.

 

Big Band RTV Slovenija s solisti

V poletno noč, prežeto s slovensko popevko in svetovnimi uspešnicami soula ter jazza, nas bodo pod vodstvom Lojzeta Krajnčana popeljali izvrstni interpreti vseh generacij: Eva Hren, Maja Keuc, Klemen Slakonja in legenda slovenske popevke – Lado Leskovar.

Projekt BALKAN FEVER je sodelovanje makedonskega kitarista Vlatka Stefanovskega, srbskega kitarista Miroslava Tadića in bolgarskega kavalista Teodozija Spasova, ki bodo predstavili glasbeno bogastvo Balkana. S privlačno glasbeno mešanico, ki prepleta elemente jazza, rocka, klasične in ljudske glasbe, so že nastopali na nekaterih prestižnih svetovnih odrih, med drugim v Royal Albert Hall v Londonu in Musikverein na Dunaju.

Jan Kus & The Slavo Rican Assembly je mednarodna zasedba, ki raziskuje podrobnosti in razlike med glasbo portoričanske in južnoslovanske tradicije. Na evropski turneji se jim bo prvič pridružila slovita hrvaška vokalistka Vesna Pisarović.

PRIFARSKI MUZIKANTI, Nuška Drašček, Anja Bukovec

PRIFARSKI MUZIKANTI prihajajo iz Fare in na odrih nastopajo že 34. let. Glasbeno pot so začeli kot poustvarjalci ljudskih viž iz Kostela in okolice, danes pa jim ni tuja nobena glasbena zvrst. Igrajo vse od ljudske glasbe, zimzelenih melodij, popevk do številnih pesmi drugih narodov. Tokrat se jim bosta pridružili izjemni umetnici mezzosopranistka Nuška Drašček in violinistka Anja Bukovec.

 

 

OBLIVION je ekskluzivni glasbeni projekt makedonske pevske dive Kaliopi in svetovno priznanega kitarista in lutnjista Edina Karamazova.

New York Voices feat. Vox Arsana

New York Voices, z dvema grammyjema nagrajen vokalni kvartet, slovi po svoji odličnosti v jazzu in umetnosti večglasnega petja. Z albumom »Reminiscing In Tempo« so obeležili že 30. obletnico delovanja. »Brezhibne vokale priredbe upravičujejo sloves najbolj vznemirljive vokalne zasedbe na planetu. Zbrati tako edinstvene glasove v eni skupini je izjemna redkost, njihovo mojstrsko prepletanje barv pa edinstveno …« je zapisal BOSTON HERALD. Gost večera bo vokalna skupina VOX ARSANA.

Zaključek festivala na novem prizorišču Mestne tržnice bo dvojni rock koncert legendarne Siddharte in mladih shaggadelic rocknroll zvezd Joker out, ki so se kot hudournik povzpeli na slovenski glasbeni sceni.

Svoj prostor pod festivalskimi zvezdami bo ponovno zavzel tudi domačin in ambasador festivala Tadej Toš, ki bo nastopil na dvorišču ptujskega gradu.

Glasba v mestu

Glasba v mestu ostaja stalnica utripa festivalskega dogajanja. V objemu čudovitega ambienta Hotela Mitra, Doma kulture Muzikafe in Kavarne Bodi se bo zvrstilo kar 6 žanrsko raznolikih koncertov. Nastopili bodo aktualna zmagovalka slovenske popevke Raiven s svežim projektom elektro – opera, Astrid Kljun in Tomaž Zupančič, vsestranska umetnica in magistra opernega petja ter kitarist skupine MRFY, jazz študentje evropskih glasbenih akademij s projektom Soundsketch, Nocturnal four, P’jays in mladi duo Freekind, ki piše novo poglavje regionalnega neo-soula.

Oder mladih

Na Slovenskem trgu bodo kot že uveljavljeni brezplačni dogodki na prostem Oder mladih zastopali: Bendi in glasbena pripravnica poletne glasbene šole, vokalisti poletne glasbene šole, Fried pies quintet, HGS in Birdland.

Otroški festival

V sklopu dogodkov Otroškega festivala, ki predstavlja jedro glasbenega dogajanja za najmlajše se bodo zvrstile ustvarjalne delavnice, glasbene pravljice, interaktivna gledališka predstava, artistična predstava, kino vrtiček in glasbena joga za otroke.

Glasba v parku

V jesenskih mesecih bodo pod sloganom Glasba v parku nastopili Jazz oddelek GŠ Karol Pahor Ptuj, Wckd nation in MRFY.

Poletna glasbena šola

Vokalna šola Arsana in Glasbena šola Instrumental.ko pripravljata POLETNO GLASBENO ŠOLO, ki je namenjena mladim glasbenikom z osnovnim ali naprednejšim glasbenim znanjem. Letošnja novost je »mala glasbena šola (pripravnica)«, namenjena najmlašim otrokom brez glasbenega predznanja.

 

Za vprašanja in dodatne informacije smo vam na voljo na tel. št. 05 99 55 041 od 9. do 15. ure ali e-pošti info@arsana.si. Vsakodnevne novosti in nagradne igre spremljajte na:

FB: Festival Arsana – Offical site IG: arsanafestival Twitter: Festival Arsana

www.festivalarsana.com

Word     PDF

 

FB: Festival Arsana – Offical site IG: arsanafestival Twitter: Festival Arsana