Čet, 12. 10.

KLAVIRSKI DUO KRAJNC LUŽNIK

Ina Krajnc, Klara Lužnik – klavirski duo

Pianistki Ina Krajnc in Klara Lužnik sta se spoznali leta 2016 na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer sta obe uspešno zaključili srednjo šolo, Ina v razredu prof. Andreje Kepeski in Klara v razredu prof. Planinke Atić. Po uspešno opravljenih sprejemnih preizkusih svojo glasbeno pot od oktobra 2020 nadaljujeta na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec, Klara pod mentorstvom prof. Zuzane Niederdorfer in Ina pod mentorstvom prof. Ayami Ikeba. Obe redno koncertirata tako doma kot v tujini in sta nagrajenki večih državnih in mednarodnih tekmovanj. Tekom prvega leta šolanja na univerzi se je rodila ideja za klavirski duo – tako od oktobra 2021 delujeta kot duo v razredu klavirskega dua Silver-Garburg, ki ga tvorita Sivan Silver in Gil Garburg. Do zdaj sta izvedli že nekaj recitalov po Sloveniji (Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec), marca 2023 pa sta na Državnem tekmovanju TEMSIG osvojili absolutno prvo nagrado in posebno nagrado za interpretacijo skladbe. Septembra letošnjega leta sta v sklopu festivala in mojstrskega tečaja nastopili v Iserlohnu (Nemčija). V prihajajoči sezoni 2023/2024 bosta nastopili na Festivalu Arsana, Festivalu Ljubljana, Klavirskih dnevih v Trstu, ter izpeljali koncerte po Sloveniji in Avstriji, prav tako pa se bosta udeležili večih mednarodnih tekmovanj.

Več informacij na 05/99-55-041 ali info@arsana.si
Organizatorja: Festival Arsana, PMPO
Partner: Ministrstvo za kulturo​

Več

Čet, 16. 11.

TRIO DIVERTIMENTO, GODALNI TRIO OB ZORI

Trio divetimento

Zasedba: Ana Krošl – violina, Ema Kramer – violina in Anamarija Prepadnik – violina

Trio divertimento so učenke violine na Glasbeni šoli Celje, v razredu profesorice Alenke Firšt, v Triu Divertimento pa delujejo od leta 2022. Članice tria se redno udeležujejo seminarjev in poletnih tečajev iz violine in komorne igre pri uglednih koncertantih in pedagogih (Anđelko Krpan, Monika Skalar, Milan Čunko, Janez Podlesek, Zoran Bičanin…).  Kot solistke in članice komornih skupin so na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji in Italiji osvojile več nagrad in priznanj, kot članice Tria Divertimento pa so na letošnjem Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije dosegle 100 točk, osvojile zlato plaketo in 1. nagrado ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Prejele so tudi posebno nagrado Goslarstva Demšar ter nagrado Narodnega doma Maribor – koncert na Festivalu Lent.

Ana, Ema in Anamarija so članice Mladinskega simfoničnega orkestra GŠ Celje, Malega godalnega orkestra GŠ Celje in Celjskega godalnega orkestra.

Godalni trio OB ZORI

Zasedba: Elza Premrl – violina, Jakob Paskal Berce – violina, Lucija Ivan – viola

Komorna zasedba Ob zori pod vodstvom prof. Zorana Bičanina deluje drugo leto.  Sprva je bila zasnovana kot kvartet, letos deluje kot godalni trio. Zavezani so k poustvarjanju raznolike komorne glasbe iz različnih  glasbenih obdobij. Za svoje delo so bili letos nagrajeni s prvo nagrado državnega tekmovanja Temsig.

Več

Pet, 14. 7.

PLURALNO – SAŠO HRIBAR & RENATO VINDIŠ

Nastopata: Sašo Hribar, Renato Vindiš

Sašo Hribar in Renato Vindiš v družbeno-politični satirični komediji Pluralno, prvič na Ptuju. V demonstraciji bizarnosti, ki je skoraj resnična, humorja, ki je mestoma tragičen in objektivnosti, ki je za marsikoga pristranska. Malo za šalo, malo za res, malo v besedi, malo v glasbi. S številnimi osebnostmi iz političnega in javnega življenja. 

Generalni pokrovitelj: Reseda

Več

Sob, 15. 7.

POLETNA NOČ® NA PTUJU

Nastopajo: Simfonični orkester RTV Slovenija, Big Band RTV Slovenija

Solisti: Raiven, Nuška Drašček, Lea Likar, Gregor Ravnik, Alenka Godec, Oto Pestner, Elda Viler, Alfi Nipič, David Matići, Saša Lešnjek

Dirigent: Patrik Greblo

Poletna noč® je vsakoletni gala koncert, posvečen slovenski popevki in drugim izjemnim skladbam iz bogate zakladnice slovenske zabavne glasbe. Vsak koncert postreže z drugačno, novo temo, pesmi pa izvajajo uveljavljeni slovenski pevci ob spremljavi velikega orkestra, ki ga sestavljata Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija. Koncert bo vodil dirigent Patrik Greblo.

Poletna noč® bo letos prvič gostovala na Ptuju in obljublja nepozabne vrhunce slovenske popularne glasbe, s posebnim poudarkom na štajerskem doprinosu v zakladnico domače glasbe. 

V primeru slabega vremena bo dogodek v nedeljo, 16. 7. 2023.

 

Generalna pokrovitelja: Zavarovalnica Triglav, Žiher hiše

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

 

Več

Sre, 19. 7.

DITKA TRIO IN FERI LAINŠČEK, “MED NAMA JE ANGEL”

Nastopajo: Ditka (vokal, ak. kitara), Feri Lainšček (interpretacija poezije), Gorazd Čepin (klaviature), Jan Lužnik (el. kitara, spremljevalni vokal)

Mladosten glas, ki je našel tankočuten glasbeni izraz za liriko priljubljenega pesnika – to je opis glasbene pripovedi, s katero kantavtorica in skladateljica Ditka ter pesnik Feri Lainšček že nekaj let navdušujeta poslušalce po vsej Sloveniji in tudi čez mejo. Intimni literarni večeri so prerasli v glasbeno-literarne koncerte, izjemno priljubljene med poslušalci, ki cenijo lepo slovensko besedo in kakovostno glasbo.

Aktualni projekt Ditke in Ferija Lainščka je poimenovan po Ditkinem zadnjem albumu oz. Lainščkovi zadnji pesniški zbirki Med nama je angel. Ditkin četrti album v svoj svet povabi še poezijo drugih priznanih slovenskih pesnikov. V času, ko bolj kot kadarkoli prej potrebujemo svetlobo, bo koncert uglasbene poezije v srca ljudi vnesel toplino in zavest, da so sanje večne.

Soorganizator: Turistično društvo Ptujska Gora

Več

Čet, 20. 7.

JOVEN ORQUESTA DE JAEN (ESP)

Nastopajo: Simfonični orkester Joven Orquesta de Jaén

Dirigent: Rafael de Torres

Španski mladinski simfonični orkester Joven Orquesta de Jaén je sprva deloval kot godalni orkester. Leta 2016 je pod vodstvom Francisca Bernala postal simfonični orkester, ki ga od leta 2021 vodi dirigent Rafael de Torres. Orkester sestavlja 60 mladih glasbenikov iz različnih delov province Jaén, ki študirajo na poklicnih konservatorijih v Jaénu, Úbedi in Linaresu ter na višjih konservatorijih v Madridu, Salamanci, Zaragozi in Jaénu. Člani mladinskega simfoničnega orkestra spoznavajo in izvajajo raznolik repertoar ter ob svojem umetniškem delovanju poglabljajo ljubezen do glasbe in razširjajo svoje poslanstvo. V sezoni 2018/19 je orkester sodeloval na mednarodnem glasbenem festivalu Baezafest in na provansalskem festivalu mladinskih orkestrov v Franciji, v 2022 pa so muzicirali na Festivalu mladih v Firencah in festivalu mladinskih orkestrov na Dunaju.

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

 

Več

Pet, 21. 7.

KONCERT POLETNE VOKALNE ŠOLE

Nastopajo: udeleženci Poletne vokalne šole

Celotedensko ustvarjanje in delo vokalistov Poletne vokalne šole, ki jo organizira in izvaja Vokalna šola Arsana, bo zaokroženo z zaključnim koncertom. V raznolikih zasedbah bodo na sporedu znani hiti popa, rocka, jazza, bluesa in drugih žanrov. Mladi pevci se bodo predstavili v solističnih točkah in skupinskih pesmih, v katerih se bodo izkazali z večglasnim petjem. Pričakujemo večer dobre glasbe in mladostne energije.

 

Več

ESTUDIANTINA ENSEMBLE (KUB)

Nastopajo: Ricardo Bekema (vokal, ak. kitara), Carlos Francinet (vokal, tolkala), Eric Wijngaarde (tolkala, spremljevalni vokal), Ernesto Paz Rivero (el. kontrabas), Heiko Ebner (trobenta), Jan Boers (tres, spremljevalni vokal), Leo Martis (tres, spremljevalni vokal), Marcos Betancourt (pavke), Gerardo Rosales Rondon (tolkala), Gabino Jardines Cisneros (ak. kitara)

Kubanska zasedba Estudiantina Ensemble spada med peščico tistih, ki še ohranjajo tradicijo “estudiantina” študentskih glasbenih skupin, priljubljenih na začetku prejšnjega stoletja. Pevec in kitarist Ricardo Aristides Bekema je zasedbo ustanovil z namenom ohranjanja pristnih kubanskih stilov, kot so danzon, guaracha, bolero in son. Za razliko od klasičnih afro-kubanskih skupin, ki temeljijo na trobilih, v estudiantini prevladujejo strunska glasbila, ki jih spremljajo trobente in tolkala, vključno z značilnimi pavkami. Estudiantina Ensemble s svojo plesno glasbo, svojevrstno prednico sodobne salse, že več kot dve desetletji privabljajo in navdušujejo številne obiskovalce. Izkušeni umetniki so tekom svoje kariere nastopali na mnogih domačih in tujih odrih, med drugim na prestižnem kubanskem dogodku Festival de la Trova Pepe Sánchez.

Generalni pokrovitelj: Salon kopalnic MCK d.o.o. 

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

 

Več

PLESNI VEČER SALSE

Kubanski ritmi se bodo po koncertu zasedbe Estudiantina Ensemble nadaljevali na živahnem plesnem večeru salse v Kavarni Bodi. Dobrodošli bolj in manj izkušeni plesni pari pa tudi posamezniki.

Dogodek bo vodil Goran Marić, ki v okviru GM Studia vodi plesne tečaje, individualne ure salse, bachate, latinsko-ameriških in standardnih plesov ter pripravlja koreografije za razne plesne dogodke. S svojim plesnim talentom je že v najstniškem obdobju dosegel najvišje uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih. Odkar je leta 2007 diplomiral na Pedagoški fakulteti v Mariboru, se glasbeno in plesno nenehno izpopolnjuje, še posebej na področju salse v paru.

Več

Sob, 22. 7.

VLADO KRESLIN, MALI BOGOVI & TEO COLLORI IN MOMENTO CIGANO

Nastopajo: Vlado Kreslin (vokal, kitara), Mali bogovi: Iztok Cergol (violina, harmonika, saksofon, trobenta, kitara), Mileta Grujić (klaviature), Tonč Feinig (klaviature), Matej Sušnik (kitara), Luka Jerončič (bas kitara, kontrabas), Luka Ovsec (tolkala), Gašper Peršl (bobni)

Teo Collori in Momento Cigano: Teo Collori (kitara), Metod Banko (kitara), Matija Krečič (violina), Matej Kužel (klarinet), Jošt Lampret (bas)

Super festivalska sobota bo skupaj z organizatorjema Zavod za turizem Ptuj in Odprta kuhna gostila Odprto kuhno in dnevno kulinarično dogajanje na Mestnem trgu, zvečer pa se bosta na glavnem odru mestne tržnice zvrstila dva izjemna koncerta, legendarni Vlado Kreslin v družbi Malih bogov in vroča zasedba Teo Collori in Momento Cigano.

Vlado Kreslin, eden najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov, se je začel z glasbo ukvarjati v začetku sedemdesetih let. Že v osemdesetih je z zasedbo Martin Krpan posnel dve odmevni plošči. Na slovenski glasbeni sceni je otvoril številne koncerte svetovno znanih izvajalcev, kot so na primer R.E.M., Bob Dylan in Michael Chapman. Ko je začel ustvarjati z Beltinško bando, je s tem sprožil preporod etno glasbe pri nas in se zapisal v zgodovino slovenske glasbe. Napeve ljudske glasbe in prekmursko narečje je s to zasedbo približal tudi mladim generacijam, mnoge njegove skladbe pa so postale navdih za romane, filme in druga umetniška dela. Trubadur prekmurskih ravnic, kot mu radi rečemo, je tekom svoje kariere izdal že trideset avtorskih plošč, več pesniških zbirk ter sodeloval z vrsto uglednih domačih in tujih glasbenikov.

Zasedba Teo Collori in Momento Cigano preigrava živahno mešanico romske in plesne swing glasbe. Ustanovil jo je kitarist Teo Collori, malo zatem ko je leta 2010 diplomiral iz jazza na državnem konservatoriju v Celovcu. Gre za eno najbolj iskanih instrumentalnih zasedb pri nas, ki sklada iskrive aranžmaje z imenitnimi solističnimi vložki. Teo Collori in Momento Cigano so odigrali že lepo število izjemnih koncertov, tako na domačih kot tujih odrih. Svoj zadnji, četrti album z naslovom Capitano Della Noche so posneli v dnevni sobi, saj so želeli, da bi bili posnetki čim bolj intimni in iskreni. V njihovih najnovejših kompozicijah je med drugim moč prisluhniti flamenko rumbi, indijski melodiki, afro-romskemu stilu in italo-francoskemu valčku.

 

Generalna pokrovitelja: Tenzor, Robotika Kogler

 

Več

Ned, 23. 7.

KINO VRTIČEK: LIL, LIL, KROKODIL

Igrano-animirana glasbena komedija, posneta po priljubljeni otroški slikanici Bernarda Waberja iz leta 1965. Zgodba o pevsko nadarjenem krokodilu, ki živi pri družini Primm v New Yorku, bo nasmejala mlade in stare. Igrajo dobitnik oskarja Javier Bardem, Constance Wu, Shawn Mendes in drugi. Po projekciji filma sledi glasbena joga za otroke.

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: GLASBENA JOGA

Izvajalka: Eva Hrastar

Otroci bodo skozi igrivo in pravljično zastavljeno delavnico razvijali zavedanje lastnega telesa, razvijali pozitivno samopodobo in medvrstniško spoštovanje ter sprejemanje. Naučili se bodo nekaj čarobnih jogijskih tehnik čuječnosti in dihanja, pospremljenih z nežnim ustvarjalnim petjem.

 

Več

JOSIPA LISAC (HR)

Nastopajo: Josipa Lisac (vokal), Borna Šercar (bobni), Davor Črnigoj (bas), Elvis Penava (kitara), Toni Starešinić (klaviature) 

Hrvaška glasbena ikona Josipa Lisac je svoj unikatni slog začela oblikovati v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s skupinama O’Hara in Zlatni akordi, odločilno pa je bilo tudi sodelovanje z uveljavljenim rock ’n’ roll glasbenikom Karlom Metikošem. S svojo nekonvencionalnostjo in izjemnim glasom je kmalu osvojila številno publiko in si prislužila status dive, ki ga zasluženo nosi še danes. Prav letos mineva 50 let od prve izdaje njenega debitantskega albuma Dnevnik jedne ljubavi, ki je kmalu po izidu leta 1973 dobil kultni status in še danes velja za enega glasbenih vrhuncev nekdanje skupne države Jugoslavije. Josipa Lisac že več kot pet desetletij navdušuje z edinstvenimi vokalnimi interpretacijami in izostrenim čutom za odrske nastope. Osupljiva umetniška dela so ji prinesla nagrado vokal godine, diskografsko nagrado porin in mnoge druge. 

 

Generalni pokrovitelj: NLB

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

 

Več

Pon, 24. 7.

GLASBENA PRAVLJICA: TRI MIŠKE, TRI MUCE, TRI DRUGE REČI

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo: učenci Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj

“Sonce je vstalo in rosa v dobravi cvetkam umiva dremotne oči. Če dobro poslušamo, kmalu čebelica pribrenči. A trije kokoti, lepotci bahavi, pojejo jutru Kirkiriki! In pred hišo odmeva vesel ringaraja, le komu se zdi, da mu jutro nagaja?”

S pravljico bodo otroci spoznali brenkala.

 

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: NAREDI SAM – HIŠKE, MAVRICE IN SAMOROGI

Izvajalka: Mojca Grula

Na ustvarjalni delavnici bodo otroci iz kartona izdelali notranjo dekoracijo, s katero bodo lahko okrasili svoj dom, sobico ali druge kotičke. Motivi bodo hiške, mavrice in čarobni samorogi, vse pa bo okrašeno s pisanimi, poletnimi barvami. 

 

Več

ČRNČEC / MIČETIĆ / KOSTADINOVIĆ TRIO (SI, HR, SRB)

Nastopajo: Marko Črnčec (el. orgle), Bruno Mičetić (el. kitara), Vladimir Kostadinović (bobni)

Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših sodobnih slovenskih glasbenikov in multiinstrumentalistov, znan zlasti v jazzu in popularni glasbi. Več let je deloval v New Yorku, v zadnjem času živi v Sloveniji, vendar še naprej nastopa na mednarodnih odrih. Sodeloval je z uglednimi glasbeniki, kot so Billy Hart, Bob Mintzer, Mike Moreno, Seamus Blake, Rez Abbasi, Marcus Gilmore, Mark Shim, Alex Sipiagin in Joe Locke. Nastopil je na legendarnih festivalih in odrih – Jazz festival Brosella, Jazz festival Havana, Blue Note Jazz Club NYC in mnogi drugi. Njegove avtorske plošče so prejele odmevne kritike in dosežke, kot je uvrstitev albuma Devotion (2014) med dvajset najboljših jazz albumov po izboru ene največjih glasbenih publikacij na svetu All About Jazz.

Na poletni turneji bo nastopil z Brunom Mičetićem, vsestranskim hrvaškim kitaristom z izkušnjami v jazzu, bluesu, rocku in metalu, ki je obiskoval jazz akademijo v Celovcu, in bobnarjem Vladimirjem Kostadinovićem, prejemnikom prestižne nagrade “Tusca in Jazz 2008, Jimmy Woode competition”, ki suvereno igra mnogotere glasbene stile v različnih projektih. Trije mednarodno priznani glasbeniki bodo predstavili repertoar lastnih avtorskih skladb in znanih jazz standardov ter originalov. 

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj​

 

Več

THE TREE MAN BAND

Nastopajo: Nejc Simčič (vokal, kitara), Samo Cholewa Cizl (kitara), Rok Kaltnekar (trobenta), Dunja Rutar (bas), Leon Benko (bobni)

Mlada posoška zasedba the tree man band se pridružuje valu nove indie rock glasbe, ki je v zadnjih letih preplavila tudi slovensko glasbeno sceno. Peterica članov z raznolikimi glasbenimi ozadji prispeva k samosvojemu slogu benda, ki temelji na zvokih trobente, udarnosti dveh kitar in vedno uigranemu ritmu bobna in basa. Aktualni podprvaki dijaškega tekmovanja Špil Liga stremijo k napredku, ubranim nastopom in kreativni avtorski glasbi.

 

Več

Tor, 25. 7.

GLASBENA PRAVLJICA: TRI POSLUŠNE, TRI HUDOMUŠNE

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo: učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj

“Nekoč so na svetu rastli gradovi. Vsi iz kamna, vsi mogočni. V jezeru bistrem se grad zrcali, o lej ga, lej, stoji narobe, na glavi, o lej ga, lej, na vodi stoji in ostane suh, o lej ga, o lej ga, le lej, v belem snu med lokvanji. Potem so prišli na grad godci …”

S pravljico bodo otroci spoznali tolkala, instrumente s tipkami in balet.

 

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: GLASBENA TRŽNICA GLASBIL

Izvajalka: Eva Vilčnik

V naši delavnici že več let izdelujemo različne glasbene instrumente, na katere lahko zaigrate. Letos bomo naredili razstavo vseh do sedaj izdelanih instrumentov in vam ponudili možnost, da se sami odločite, katero glasbilo želite izdelati. Delavnica je prilagojena predšolskim otrokom in otrokom prve triade. Pridite in ustvarjajte z nami!

 

Več

OD5 KVARTET

Nastopajo: Pia Krajnc (vokal), Neža Angel (vokal), Zaja Postružnik (vokal), Neja Gajzer (vokal)

Vokalni kvartet OD5 KVARTET sestavljajo štiri odlične pevke, ki želijo s svojo izvirnostjo in duhovitostjo popestriti mladinsko glasbeno sceno. Neja Gajzer, Pia Krajnc, Neža Angel in Zaja Postružnik, zmagovalke mednarodnih pevskih tekmovanj, na svoj mladostniški način interpretirajo znane popularne skladbe in ustvarjajo avtorsko glasbo.

 

Več

TADEJ TOŠ

Nastopa: Tadej Toš

Tadej Toš, igralec in stand up komik, s svojim odkritim in duhovitim pristopom navdušuje občinstvo po vsej Sloveniji. Njegove predstave so polne iskrenih in zabavnih zgodb, ki se dotikajo različnih aktualnih tem, kot so medsebojni odnosi, družina, kultura in politika. Njegova sposobnost, da na izviren način opiše vsakdanje situacije, je prava poslastica za ušesa in duha. Tadej Toš je znan po svoji neposrednosti in sposobnosti, da s svojim humorjem doseže široko in tudi najzahtevnejše občinstvo. Njegove predstave so odlična priložnost za sprostitev in smeh, ki ju ne gre zamuditi.

 

Generalni pokrovitelj: Dorssen

 

Več

Sre, 26. 7.

GLASBENA PRAVLJICA: TRIJE RAZBOJNIKI

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo: učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj

“Trara, trari, pravijo, da so vse dobre stvari tri. A ni vedno tako, kot se na prvi pogled zdi. Nekoč so živeli trije strašni razbojniki s širokimi črnimi plašči in visokimi črnimi klobuki. Dekleta so široko razprla oči, saj vsak se razbojnikov boji. In vreščala so z glaski visokimi, ko so se razbojniki pogovarjali z glasovi raskavimi in globokimi.”

S pravljico bodo otroci spoznali trobila.

 

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: PRAVLJIČNO TOLKALO

Izvajalka: Eva Hrastar

Iz instrumentov lahko izvabimo tone različne višine in jakosti. Na ustvarjalni delavnici si bodo otroci izdelali pravljična tolkala in z igranjem na glasbilo raziskovali različne vrste zvoka.

 

Več

HAMO & RUDI BUČAR

Nastopata: Matevž Šalehar Hamo (vokal, kitara), Rudi Bučar (vokal, kitara)

Matevž Šalehar Hamo in Rudi Bučar predstavljata dvojec izvrstnih glasbenikov in že več kot dve desetletji bogatita slovensko glasbeno sceno. Na skupnih akustičnih večerih s petjem, preigravanjem, pripovedovanjem in izjemno medsebojno energijo ustvarjata nepozabno, srčno vzdušje. 

Rudi Bučar, vsestranski glasbenik in istrski kantavtor, je svojo glasbeno pot začel že v osnovnošolskih letih. V 2012 je končal študij jazz petja in aranžiranja na konservatoriju v Trstu. S svojim glasom, imenitnimi interpretacijami in poetiko je dosegel odlične uvrstitve na številnih slovenskih glasbenih festivalih, kot so Ema, Slovenska popevka in Melodije morja in sonca.

Matevž Šalehar Hamo je javnosti znan predvsem kot frontman blues rock zasedbe Hamo & Tribute 2 Love in velja za enega izvirnejših vokalistov tega žanra pri nas. Na slovensko glasbeno sceno je stopil konec devetdesetih let in do danes nastopa na uveljavljenih domačih festivalih (Ema, Slovenska popevka, Dnevi slovenske zabavne glasbe) ter ustvarja s priznanimi glasbeniki (Vlado Kreslin, Trkaj, Gušti, Ditka, Escape String Quartet, Neisha, Gal Gjurin in drugi).

 

Več

AFTERPARTY: NEW EX

Sredina festivalska noč bo podaljšana z ansamblom New Ex in izbranimi skladbami iz sveta rokenrola, s katerimi bomo obujali spomine na ikonična 50., 60. in 70. leta prejšnjega stoletja. Zasedba prekaljenih ptujskih rokerjev z gosti.

 

Več

Čet, 27. 7.

CARMINA BURANA: STEFAN MILENKOVIĆ & CAMERATA NOVI SAD (SRB)

Nastopajo: Stefan Milenković (violina), Komorni orkester Camerata Novi Sad

Program: G. Tartini, G. Gershwin, Queen, A. Piazzolla, C. Orff

Violinski virtuoz srbskega rodu Stefan Milenković, ki je bil leta 2002 v Srbiji razglašen za umetnika stoletja, je v osemdesetih letih zaslovel kot čudežni otrok. Še pred 14. letom je igral za pomembne osebnosti, kot so takratni ameriški predsednik Ronald Reagan, voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov in papež Janez Pavel II. Do 17. leta je osvojil številne nagrade na prestižnih mednarodnih tekmovanjih in odigral več kot tisoč koncertov. Kasneje je študiral na Akademiji za glasbo v Beogradu in Juilliard School v New Yorku ter postal eden najbolj iskanih violinistov svoje generacije. Nastopa z vrhunskimi orkestri in priznanimi dirigenti, kot so Sir Neville Marriner, Lorin Maazel, Vladimir Fedosejev, Daniel Oren in En Shao. Milenković deluje tudi na akademskem področju – poučeval je na Juilliard School in na Univerzi v Illinoisu. Trenutno je umetniški vodja nove koncertne dvorane v Novem Sadu in izredni profesor violine na tamkajšnji univerzi.

Komorni orkester Camerata Academica, kot se je sprva imenoval, je bil ustanovljen pod okriljem Akademije umetnosti v Novem Sadu. V prvem obdobju delovanja je bil njegov vodja Istvan Varga in v tem času je orkester koncertiral na mnogih prestižnih dogodkih in glasbenih festivalih, kot so Bemus, Nomis in Ohridsko poletje. Orkester je po kratkem obdobju nedelovanja leta 2007 obudil violončelist Marko Miletić. Camerata Novi Sad danes združuje najboljše profesorje in študente Akademije umetnosti ter sodeluje s priznanimi srbskimi glasbeniki in dirigenti. Orkester je bil eden ključnih akterjev v projektu Evropska prestolnica kulture 2022, danes pa velja tudi za uradni komorni orkester mesta Novi Sad.

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

Več

FAT BUTLERS

Nastopajo: Liza Zavrl (vokal), Tilen Jan (kitara), Robert Glač (kitara), Klemen Berglez (bas), Robert Buh (bobni)

Fat Butlers, zmagovalci vrste glasbenih tekmovanj za mlade zasedbe (Šourock, Bitka bandov, Ritem mladosti – Cockta natečaj), so pričeli delovati leta 2017, sprva z instrumentalno progresivno glasbo, ki so ji kasneje s pridružitvijo pevke Lize dodali elemente punk rocka. Zmaga na omenjenih natečajih je bila njihova vstopnica za snemanje prvega EP-ja The Dawn ter nastope na velikih odrih in festivalih po vsej Sloveniji (Stožice, Gora Rocka, Lampiončki, Festival Lent, Castle Festival). V sedanjosti sodelujejo s priznanim producentom Dejanom Radičevićem in založbo NIKA records, pri kateri bodo v kratkem izdali album Vsak trenutek.

 

Več

AFTERPARTY: LAGANINI

Četrtkova festivalska noč bo podaljšana z razgibanimi zvoki zasedbe Laganini in svetovnimi uspešnicami v ritmih funka, soula in rocka.

Več

Pet, 28. 7.

NINA PUŠLAR

Nastopajo: Nina Pušlar (vokal), Dorian Granda (bobni), Goran Moskovski (tolkala), Miha Gorše (klaviature, kitara, vokal), Jani Šepetavec (saksofon, kitara, vokal), Aleš Marjetič (el. kitara), Jernej Kržič (bas), Mitja Bobič (trobenta, spremljevalni vokal), Katja Sever Kržič (spremljevalni vokal)

Nina Pušlar, ena najbolj priljubljenih in predvajanih slovenskih izvajalk, znana po svoji pristni energiji, ki zlahka pritegne občinstvo. Širši javnosti je postala znana z zmago na Bitki talentov leta 2005. Od takrat je prehodila dolgo, pestro pot in postala priljubljena ikona domače glasbene scene, ki danes redno zaseda vrhove glasbenih lestvic in polni dvorane. Napolnila je že skoraj vsa slovenska prizorišča, dvakrat razprodala Križanke, nastopila v legendarni dvorani Tivoli, posnela sedem studijskih albumov in ogromno uspešnic. Njeni nastopi, na katerih skladbe izvaja s priznanimi slovenskimi instrumentalisti, so glasbeno in pevsko dovršeni. Nina Pušlar skozi pesmi izraža sočutje, ljubezen in veselje do življenja, s čimer navdihne slehernega poslušalca.

Generalni pokrovitelj: Cestno podjetje Ptuj

 

Več

Sob, 29. 7.

ODPRTA KUHNA

Organizatorja: Zavod za turizem Ptuj, Odprta kuhna

Mestni trg bo tudi letos na sobotni poletni dan zadišal po dobrotah iz različnih slovenskih regij in svetovnih kuhinj. Odprto kuhno zaznamuje druženje, sprehajanje med stojnicami in pokušanje specialitet in raznovrstnih okusov. Odlične jedi in mednarodne kulinarične kreacije bo spremljal nabor dobrega vina, craft piva in drugih okusnih pijač.

 

Več

SREDNJEVEŠKA DOMIŠLJIJSKA PREDSTAVA: ČAROBNA KRONA

Izvajalec: Cirkus Arbadakarba (Tina Vrdjuka, Matjaž Kekec)

“Obstaja mit o zmaju, ki je nosil krono. Zmaja sicer že dolgo ni med nami, krona pa je dobila čarobno moč v trenutku, ko sta se z zmajem poslovila …”

Predstava, v kateri nastopata dva zabavna lika, vsebuje čarovniške trike, iluzije in elemente cirkusa. Skupaj se bomo na zabaven in inovativen način nasmejali dvornemu norčku Kekcu, ki nas bo navdušil s svojimi veščinami in nas na humorističen način popeljal v srednji vek.

 

Več

JOKER OUT & DAN D

Nastopajo: Joker Out: Bojan Cvjetićanin (vokal), Jure Maček (bobni), Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas)

Dan D: Tomislav Jovanović Tokac (vokal, kitara), Dušan Obradinović Obra (bobni), Marko Turk Tučo (kitara), Nikola Sekulović (bas), Boštjan Grubar (klaviature)

Poletno festivalsko dogajanje bo sklenjeno v medgeneracijskem vzdušju, z dvojnim koncertom priznanih glasbenih skupin, Joker Out in Dan D.

Joker Out, predstavniki mlajše rock generacije, nadaljujejo svoj osvajalni pohod z neustavljivo mladostno energijo in dovršeno vizualno podobo. Po lanski izdaji drugega albuma Demoni so v razprodanih Križankah opravili zrelostni izpit, nadgradili svoj shagadelic rock’n’roll in pokazali, kaj zmorejo. Njihov krog oboževalcev raste iz nastopa v nastop. Za njimi so številni veliki odri, tudi evrovizijski, ki jim je odprl vrata na globalno glasbeno sceno. 

Skupina Dan D s svojim ustvarjanjem navdihuje in preseneča že več kot 25 let. Slovensko glasbeno sceno je zaznamovala s skladbami, kot so Voda, Čas, Plešeš, Tiho in mnogimi drugimi. Člani skupine glasbeno evolucijo jemljejo kot izziv in vsak izdelek je svojevrsten unikat, ki ne podlega trendom.

Generalni pokrovitelja: Perutnina Ptuj, NLB

Več

Pet, 4. 8.

DANIEL CACCIA & ORGAN TRIO (HR, NL, SI)

Nastopajo: Daniel Caccia (vokal), Ratko Zjaca (kitara), Renato Chicco (klavir, orgle), Jože Zadravec (bobni)

Daniel Caccia je magistriral na jazz oddelku Univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu. Aktiven je v lastnem kvartetu, tekom svoje kariere pa je bil še član številnih drugih zasedb (nekdanji Big Band Rogerja Cicera, Latvian Radio BigBand, Sigi Feigl Big Band). Za svoje delo je prejel več nagrad in nominacij (2013 – najboljši mladi pevec po izboru ameriške revije DownBeat; 2014 – hrvaška diskografska nagrada porin za jazz album leta z orkestrom HGM; 2016 – nominacija za nemško nagrado echo za njegov prvi samostojni album Lifeline).

Soorganizator: Imago Sloveniae

Več

Sob, 26. 8.

ŠIROM

Nastopajo: Iztok Koren (banjo, bas boben, cevni zvonci, balafon), Ana Kravanja (violina, viola, ribab, balafon, kalimba, obročni bobni), Samo Kutin (harfe, ukulele, kalimba, brač, balafon, zvočila)

Prostrano vodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rockerskih meditacij. Glasba Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra ter bolj bendovske kot komorne nravi.

Soorganizator: Imago Sloveniae

Več

Čet, 12. 10.

KLAVIRSKI DUO KRAJNC LUŽNIK

Ina Krajnc, Klara Lužnik – klavirski duo

Pianistki Ina Krajnc in Klara Lužnik sta se spoznali leta 2016 na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer sta obe uspešno zaključili srednjo šolo, Ina v razredu prof. Andreje Kepeski in Klara v razredu prof. Planinke Atić. Po uspešno opravljenih sprejemnih preizkusih svojo glasbeno pot od oktobra 2020 nadaljujeta na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec, Klara pod mentorstvom prof. Zuzane Niederdorfer in Ina pod mentorstvom prof. Ayami Ikeba. Obe redno koncertirata tako doma kot v tujini in sta nagrajenki večih državnih in mednarodnih tekmovanj. Tekom prvega leta šolanja na univerzi se je rodila ideja za klavirski duo – tako od oktobra 2021 delujeta kot duo v razredu klavirskega dua Silver-Garburg, ki ga tvorita Sivan Silver in Gil Garburg. Do zdaj sta izvedli že nekaj recitalov po Sloveniji (Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec), marca 2023 pa sta na Državnem tekmovanju TEMSIG osvojili absolutno prvo nagrado in posebno nagrado za interpretacijo skladbe. Septembra letošnjega leta sta v sklopu festivala in mojstrskega tečaja nastopili v Iserlohnu (Nemčija). V prihajajoči sezoni 2023/2024 bosta nastopili na Festivalu Arsana, Festivalu Ljubljana, Klavirskih dnevih v Trstu, ter izpeljali koncerte po Sloveniji in Avstriji, prav tako pa se bosta udeležili večih mednarodnih tekmovanj.

Več

Čet, 16. 11.

TRIO DIVERTIMENTO, GODALNI TRIO OB ZORI

Trio divetimento

Zasedba: Ana Krošl – violina, Ema Kramer – violina in Anamarija Prepadnik – violina

Trio divertimento so učenke violine na Glasbeni šoli Celje, v razredu profesorice Alenke Firšt, v Triu Divertimento pa delujejo od leta 2022. Članice tria se redno udeležujejo seminarjev in poletnih tečajev iz violine in komorne igre pri uglednih koncertantih in pedagogih (Anđelko Krpan, Monika Skalar, Milan Čunko, Janez Podlesek, Zoran Bičanin…).  Kot solistke in članice komornih skupin so na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji in Italiji osvojile več nagrad in priznanj, kot članice Tria Divertimento pa so na letošnjem Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije dosegle 100 točk, osvojile zlato plaketo in 1. nagrado ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Prejele so tudi posebno nagrado Goslarstva Demšar ter nagrado Narodnega doma Maribor – koncert na Festivalu Lent.

Ana, Ema in Anamarija so članice Mladinskega simfoničnega orkestra GŠ Celje, Malega godalnega orkestra GŠ Celje in Celjskega godalnega orkestra.

Godalni trio OB ZORI

Zasedba: Elza Premrl – violina, Jakob Paskal Berce – violina, Lucija Ivan – viola

Komorna zasedba Ob zori pod vodstvom prof. Zorana Bičanina deluje drugo leto.  Sprva je bila zasnovana kot kvartet, letos deluje kot godalni trio. Zavezani so k poustvarjanju raznolike komorne glasbe iz različnih  glasbenih obdobij. Za svoje delo so bili letos nagrajeni s prvo nagrado državnega tekmovanja Temsig.

Več

Pet, 14. 7.

PLURALNO – SAŠO HRIBAR & RENATO VINDIŠ

Nastopata: Sašo Hribar, Renato Vindiš

Sašo Hribar in Renato Vindiš v družbeno-politični satirični komediji Pluralno, prvič na Ptuju. V demonstraciji bizarnosti, ki je skoraj resnična, humorja, ki je mestoma tragičen in objektivnosti, ki je za marsikoga pristranska. Malo za šalo, malo za res, malo v besedi, malo v glasbi. S številnimi osebnostmi iz političnega in javnega življenja. 

Generalni pokrovitelj: Reseda

VSTOPNICE

Več

Sob, 15. 7.

POLETNA NOČ® NA PTUJU

Nastopajo: Simfonični orkester RTV Slovenija, Big Band RTV Slovenija

Solisti: Raiven, Nuška Drašček, Lea Likar, Gregor Ravnik, Alenka Godec, Oto Pestner, Elda Viler, Alfi Nipič, Saša Lešnjek

Dirigent: Patrik Greblo

Poletna noč® je vsakoletni gala koncert, posvečen slovenski popevki in drugim izjemnim skladbam iz bogate zakladnice slovenske zabavne glasbe. Vsak koncert postreže z drugačno, novo temo, pesmi pa izvajajo uveljavljeni slovenski pevci ob spremljavi velikega orkestra, ki ga sestavljata Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija. Koncert bo vodil dirigent Patrik Greblo.

Poletna noč® bo letos prvič gostovala na Ptuju in obljublja nepozabne vrhunce slovenske popularne glasbe, s posebnim poudarkom na štajerskem doprinosu v zakladnico domače glasbe. 

V primeru slabega vremena bo dogodek v nedeljo, 16. 7. 2023.

 

Generalna pokrovitelja: Zavarovalnica Triglav, Žiher hiše

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

VSTOPNICE

 

Več

Sre, 19. 7.

DITKA TRIO IN FERI LAINŠČEK, “MED NAMA JE ANGEL”

Nastopajo: Edita Čepin – Ditka (vokal, ak. kitara), Feri Lainšček (interpretacija poezije), Gorazd Čepin (klaviature), Jan Lužnik (el. kitara, spremljevalni vokal)

Mladosten glas, ki je našel tankočuten glasbeni izraz za liriko priljubljenega pesnika – to je opis glasbene pripovedi, s katero kantavtorica in skladateljica Ditka ter pesnik Feri Lainšček že nekaj let navdušujeta poslušalce po vsej Sloveniji in tudi čez mejo. Intimni literarni večeri so prerasli v glasbeno-literarne koncerte, izjemno priljubljene med poslušalci, ki cenijo lepo slovensko besedo in kakovostno glasbo.

Aktualni projekt Ditke in Ferija Lainščka je poimenovan po Ditkinem zadnjem albumu oz. Lainščkovi zadnji pesniški zbirki Med nama je angel. Ditkin četrti album v svoj svet povabi še poezijo drugih priznanih slovenskih pesnikov. V času, ko bolj kot kadarkoli prej potrebujemo svetlobo, bo koncert uglasbene poezije v srca ljudi vnesel toplino in zavest, da so sanje večne.

Soorganizator: Turistično društvo Ptujska Gora

VSTOPNICE

Več

Čet, 20. 7.

JOVEN ORQUESTA DE JAEN (ESP)

Nastopajo: Simfonični orkester Joven Orquesta de Jaén

Dirigent: Rafael de Torres

Španski mladinski simfonični orkester Joven Orquesta de Jaén je sprva deloval kot godalni orkester. Leta 2016 je pod vodstvom Francisca Bernala postal simfonični orkester, ki ga od leta 2021 vodi dirigent Rafael de Torres. Orkester sestavlja 60 mladih glasbenikov iz različnih delov province Jaén, ki študirajo na poklicnih konservatorijih v Jaénu, Úbedi in Linaresu ter na višjih konservatorijih v Madridu, Salamanci, Zaragozi in Jaénu. Člani mladinskega simfoničnega orkestra spoznavajo in izvajajo raznolik repertoar ter ob svojem umetniškem delovanju poglabljajo ljubezen do glasbe in razširjajo svoje poslanstvo. V sezoni 2018/19 je orkester sodeloval na mednarodnem glasbenem festivalu Baezafest in na provansalskem festivalu mladinskih orkestrov v Franciji, v 2022 pa so muzicirali na Festivalu mladih v Firencah in festivalu mladinskih orkestrov na Dunaju.

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

 

Več

Pet, 21. 7.

KONCERT POLETNE VOKALNE ŠOLE

Nastopajo: udeleženci Poletne vokalne šole

Celotedensko ustvarjanje in delo vokalistov Poletne vokalne šole, ki jo organizira in izvaja Vokalna šola Arsana, bo zaokroženo z zaključnim koncertom. V raznolikih zasedbah bodo na sporedu znani hiti popa, rocka, jazza, bluesa in drugih žanrov. Mladi pevci se bodo predstavili v solističnih točkah in skupinskih pesmih, v katerih se bodo izkazali z večglasnim petjem. Pričakujemo večer dobre glasbe in mladostne energije.

 

Več

ESTUDIANTINA ENSEMBLE (KUB)

Nastopajo: Ricardo Bekema (vokal, ak. kitara), Carlos Francinet (vokal, tolkala), Eric Wijngaarde (tolkala, spremljevalni vokal), Ernesto Paz Rivero (el. kontrabas), Heiko Ebner (trobenta), Jan Boers (tres, spremljevalni vokal), Leo Martis (tres, spremljevalni vokal), Marcos Betancourt (pavke), Gerardo Rosales Rondon (tolkala), Gabino Jardines Cisneros (ak. kitara)

Kubanska zasedba Estudiantina Ensemble spada med peščico tistih, ki še ohranjajo tradicijo “estudiantina” študentskih glasbenih skupin, priljubljenih na začetku prejšnjega stoletja. Pevec in kitarist Ricardo Aristides Bekema je zasedbo ustanovil z namenom ohranjanja pristnih kubanskih stilov, kot so danzon, guaracha, bolero in son. Za razliko od klasičnih afro-kubanskih skupin, ki temeljijo na trobilih, v estudiantini prevladujejo strunska glasbila, ki jih spremljajo trobente in tolkala, vključno z značilnimi pavkami. Estudiantina Ensemble s svojo plesno glasbo, svojevrstno prednico sodobne salse, že več kot dve desetletji privabljajo in navdušujejo številne obiskovalce. Izkušeni umetniki so tekom svoje kariere nastopali na mnogih domačih in tujih odrih, med drugim na prestižnem kubanskem dogodku Festival de la Trova Pepe Sánchez.

Generalni pokrovitelj: Salon kopalnic MCK d.o.o. 

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

VSTOPNICE

 

Več

PLESNI VEČER SALSE

Kubanski ritmi se bodo po koncertu zasedbe Estudiantina Ensemble nadaljevali na živahnem plesnem večeru salse v Kavarni Bodi. Dobrodošli bolj in manj izkušeni plesni pari pa tudi posamezniki.

Dogodek bo vodil Goran Marić, ki v okviru GM Studia vodi plesne tečaje, individualne ure salse, bachate, latinsko-ameriških in standardnih plesov ter pripravlja koreografije za razne plesne dogodke. S svojim plesnim talentom je že v najstniškem obdobju dosegel najvišje uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih. Odkar je leta 2007 diplomiral na Pedagoški fakulteti v Mariboru, se glasbeno in plesno nenehno izpopolnjuje, še posebej na področju salse v paru.

Več

Sob, 22. 7.

VLADO KRESLIN, MALI BOGOVI & TEO COLLORI IN MOMENTO CIGANO

Nastopajo: Vlado Kreslin (vokal, kitara), Mali bogovi: Iztok Cergol (violina, harmonika, saksofon, trobenta, kitara), Mileta Grujić (klaviature), Tonč Feinig (klaviature), Matej Sušnik (kitara), Luka Jerončič (bas kitara, kontrabas), Luka Ovsec (tolkala), Gašper Peršl (bobni)

Teo Collori in Momento Cigano: Teo Collori (kitara), Metod Banko (kitara), Matija Krečič (violina), Matej Kužel (klarinet), Jošt Lampret (bas)

Super festivalska sobota bo skupaj z organizatorjema Zavod za turizem Ptuj in Odprta kuhna gostila Odprto kuhno in dnevno kulinarično dogajanje na Mestnem trgu, zvečer pa se bosta na glavnem odru mestne tržnice zvrstila dva izjemna koncerta, legendarni Vlado Kreslin v družbi Malih bogov in vroča zasedba Teo Collori in Momento Cigano.

Vlado Kreslin, eden najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov, se je začel z glasbo ukvarjati v začetku sedemdesetih let. Že v osemdesetih je z zasedbo Martin Krpan posnel dve odmevni plošči. Na slovenski glasbeni sceni je otvoril številne koncerte svetovno znanih izvajalcev, kot so na primer R.E.M., Bob Dylan in Michael Chapman. Ko je začel ustvarjati z Beltinško bando, je s tem sprožil preporod etno glasbe pri nas in se zapisal v zgodovino slovenske glasbe. Napeve ljudske glasbe in prekmursko narečje je s to zasedbo približal tudi mladim generacijam, mnoge njegove skladbe pa so postale navdih za romane, filme in druga umetniška dela. Trubadur prekmurskih ravnic, kot mu radi rečemo, je tekom svoje kariere izdal že trideset avtorskih plošč, več pesniških zbirk ter sodeloval z vrsto uglednih domačih in tujih glasbenikov.

Zasedba Teo Collori in Momento Cigano preigrava živahno mešanico romske in plesne swing glasbe. Ustanovil jo je kitarist Teo Collori, malo zatem ko je leta 2010 diplomiral iz jazza na državnem konservatoriju v Celovcu. Gre za eno najbolj iskanih instrumentalnih zasedb pri nas, ki sklada iskrive aranžmaje z imenitnimi solističnimi vložki. Teo Collori in Momento Cigano so odigrali že lepo število izjemnih koncertov, tako na domačih kot tujih odrih. Svoj zadnji, četrti album z naslovom Capitano Della Noche so posneli v dnevni sobi, saj so želeli, da bi bili posnetki čim bolj intimni in iskreni. V njihovih najnovejših kompozicijah je med drugim moč prisluhniti flamenko rumbi, indijski melodiki, afro-romskemu stilu in italo-francoskemu valčku.

 

Generalna pokrovitelja: Tenzor, Robotika Kogler

VSTOPNICE

 

Več

Ned, 23. 7.

KINO VRTIČEK: LIL, LIL, KROKODIL

Igrano-animirana glasbena komedija, posneta po priljubljeni otroški slikanici Bernarda Waberja iz leta 1965. Zgodba o pevsko nadarjenem krokodilu, ki živi pri družini Primm v New Yorku, bo nasmejala mlade in stare. Igrajo dobitnik oskarja Javier Bardem, Constance Wu, Shawn Mendes in drugi. Po projekciji filma sledi glasbena joga za otroke.

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: GLASBENA JOGA

Izvajalka: Eva Hrastar

Otroci bodo skozi igrivo in pravljično zastavljeno delavnico razvijali zavedanje lastnega telesa, razvijali pozitivno samopodobo in medvrstniško spoštovanje ter sprejemanje. Naučili se bodo nekaj čarobnih jogijskih tehnik čuječnosti in dihanja, pospremljenih z nežnim ustvarjalnim petjem.

 

Več

JOSIPA LISAC (HR)

Nastopajo: Josipa Lisac (vokal), Borna Šercar (bobni), Davor Črnigoj (bas), Elvis Penava (kitara), Toni Starešinić (klaviature) 

Hrvaška glasbena ikona Josipa Lisac je svoj unikatni slog začela oblikovati v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s skupinama O’Hara in Zlatni akordi, odločilno pa je bilo tudi sodelovanje z uveljavljenim rock ’n’ roll glasbenikom Karlom Metikošem. S svojo nekonvencionalnostjo in izjemnim glasom je kmalu osvojila številno publiko in si prislužila status dive, ki ga zasluženo nosi še danes. Prav letos mineva 50 let od prve izdaje njenega debitantskega albuma Dnevnik jedne ljubavi, ki je kmalu po izidu leta 1973 dobil kultni status in še danes velja za enega glasbenih vrhuncev nekdanje skupne države Jugoslavije. Josipa Lisac že več kot pet desetletij navdušuje z edinstvenimi vokalnimi interpretacijami in izostrenim čutom za odrske nastope. Osupljiva umetniška dela so ji prinesla nagrado vokal godine, diskografsko nagrado porin in mnoge druge. 

 

Generalni pokrovitelj: NLB

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

 

VSTOPNICE

 

Več

Pon, 24. 7.

GLASBENA PRAVLJICA: TRI MIŠKE, TRI MUCE, TRI DRUGE REČI

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo: učenci Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj

“Sonce je vstalo in rosa v dobravi cvetkam umiva dremotne oči. Če dobro poslušamo, kmalu čebelica pribrenči. A trije kokoti, lepotci bahavi, pojejo jutru Kirkiriki! In pred hišo odmeva vesel ringaraja, le komu se zdi, da mu jutro nagaja?”

S pravljico bodo otroci spoznali brenkala.

 

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: NAREDI SAM – HIŠKE, MAVRICE IN SAMOROGI

Izvajalka: Mojca Grula

Na ustvarjalni delavnici bodo otroci iz kartona izdelali notranjo dekoracijo, s katero bodo lahko okrasili svoj dom, sobico ali druge kotičke. Motivi bodo hiške, mavrice in čarobni samorogi, vse pa bo okrašeno s pisanimi, poletnimi barvami. 

 

Več

ČRNČEC / MIČETIĆ / KOSTADINOVIĆ TRIO (SI, HR, SRB)

Nastopajo: Marko Črnčec (el. orgle), Bruno Mičetić (el. kitara), Vladimir Kostadinović (bobni)

Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših sodobnih slovenskih glasbenikov in multiinstrumentalistov, znan zlasti v jazzu in popularni glasbi. Več let je deloval v New Yorku, v zadnjem času živi v Sloveniji, vendar še naprej nastopa na mednarodnih odrih. Sodeloval je z uglednimi glasbeniki, kot so Billy Hart, Bob Mintzer, Mike Moreno, Seamus Blake, Rez Abbasi, Marcus Gilmore, Mark Shim, Alex Sipiagin in Joe Locke. Nastopil je na legendarnih festivalih in odrih – Jazz festival Brosella, Jazz festival Havana, Blue Note Jazz Club NYC in mnogi drugi. Njegove avtorske plošče so prejele odmevne kritike in dosežke, kot je uvrstitev albuma Devotion (2014) med dvajset najboljših jazz albumov po izboru ene največjih glasbenih publikacij na svetu All About Jazz.

Na poletni turneji bo nastopil z Brunom Mičetićem, vsestranskim hrvaškim kitaristom z izkušnjami v jazzu, bluesu, rocku in metalu, ki je obiskoval jazz akademijo v Celovcu, in bobnarjem Vladimirjem Kostadinovićem, prejemnikom prestižne nagrade “Tusca in Jazz 2008, Jimmy Woode competition”, ki suvereno igra mnogotere glasbene stile v različnih projektih. Trije mednarodno priznani glasbeniki bodo predstavili repertoar lastnih avtorskih skladb in znanih jazz standardov ter originalov. 

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

VSTOPNICE

Več

THE TREE MAN BAND

Nastopajo: Nejc Simčič (vokal, kitara), Samo Cholewa Cizl (kitara), Rok Kaltnekar (trobenta), Dunja Rutar (bas), Leon Benko (bobni)

Mlada posoška zasedba the tree man band se pridružuje valu nove indie rock glasbe, ki je v zadnjih letih preplavila tudi slovensko glasbeno sceno. Peterica članov z raznolikimi glasbenimi ozadji prispeva k samosvojemu slogu benda, ki temelji na zvokih trobente, udarnosti dveh kitar in vedno uigranemu ritmu bobna in basa. Aktualni podprvaki dijaškega tekmovanja Špil Liga stremijo k napredku, ubranim nastopom in kreativni avtorski glasbi.

 

Več

Tor, 25. 7.

GLASBENA PRAVLJICA: TRI POSLUŠNE, TRI HUDOMUŠNE

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo: učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj

“Nekoč so na svetu rastli gradovi. Vsi iz kamna, vsi mogočni. V jezeru bistrem se grad zrcali, o lej ga, lej, stoji narobe, na glavi, o lej ga, lej, na vodi stoji in ostane suh, o lej ga, o lej ga, le lej, v belem snu med lokvanji. Potem so prišli na grad godci …”

S pravljico bodo otroci spoznali tolkala, instrumente s tipkami in balet.

 

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: GLASBENA TRŽNICA GLASBIL

Izvajalka: Eva Vilčnik

V naši delavnici že več let izdelujemo različne glasbene instrumente, na katere lahko zaigrate. Letos bomo naredili razstavo vseh do sedaj izdelanih instrumentov in vam ponudili možnost, da se sami odločite, katero glasbilo želite izdelati. Delavnica je prilagojena predšolskim otrokom in otrokom prve triade. Pridite in ustvarjajte z nami!

 

Več

OD5 KVARTET

Nastopajo: Pia Krajnc (vokal), Neža Angel (vokal), Zaja Postružnik (vokal), Neja Gajzer (vokal)

Vokalni kvartet OD5 KVARTET sestavljajo štiri odlične pevke, ki želijo s svojo izvirnostjo in duhovitostjo popestriti mladinsko glasbeno sceno. Neja Gajzer, Pia Krajnc, Neža Angel in Zaja Postružnik, zmagovalke mednarodnih pevskih tekmovanj, na svoj mladostniški način interpretirajo znane popularne skladbe in ustvarjajo avtorsko glasbo.

 

Več

TADEJ TOŠ

Nastopa: Tadej Toš

Tadej Toš, igralec in stand up komik, s svojim odkritim in duhovitim pristopom navdušuje občinstvo po vsej Sloveniji. Njegove predstave so polne iskrenih in zabavnih zgodb, ki se dotikajo različnih aktualnih tem, kot so medsebojni odnosi, družina, kultura in politika. Njegova sposobnost, da na izviren način opiše vsakdanje situacije, je prava poslastica za ušesa in duha. Tadej Toš je znan po svoji neposrednosti in sposobnosti, da s svojim humorjem doseže široko in tudi najzahtevnejše občinstvo. Njegove predstave so odlična priložnost za sprostitev in smeh, ki ju ne gre zamuditi.

 

Generalni pokrovitelj: Dorssen

 

VSTOPNICE

 

Več

Sre, 26. 7.

GLASBENA PRAVLJICA: TRIJE RAZBOJNIKI

Izvajalka: Liljana Klemenčič

Nastopajo: učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj

“Trara, trari, pravijo, da so vse dobre stvari tri. A ni vedno tako, kot se na prvi pogled zdi. Nekoč so živeli trije strašni razbojniki s širokimi črnimi plašči in visokimi črnimi klobuki. Dekleta so široko razprla oči, saj vsak se razbojnikov boji. In vreščala so z glaski visokimi, ko so se razbojniki pogovarjali z glasovi raskavimi in globokimi.”

S pravljico bodo otroci spoznali trobila.

 

Več

USTVARJALNA DELAVNICA: PRAVLJIČNO TOLKALO

Izvajalka: Eva Hrastar

Iz instrumentov lahko izvabimo tone različne višine in jakosti. Na ustvarjalni delavnici si bodo otroci izdelali pravljična tolkala in z igranjem na glasbilo raziskovali različne vrste zvoka.

 

Več

HAMO & RUDI BUČAR

Nastopata: Matevž Šalehar Hamo (vokal, kitara), Rudi Bučar (vokal, kitara)

Matevž Šalehar Hamo in Rudi Bučar predstavljata dvojec izvrstnih glasbenikov in že več kot dve desetletji bogatita slovensko glasbeno sceno. Na skupnih akustičnih večerih s petjem, preigravanjem, pripovedovanjem in izjemno medsebojno energijo ustvarjata nepozabno, srčno vzdušje. 

Rudi Bučar, vsestranski glasbenik in istrski kantavtor, je svojo glasbeno pot začel že v osnovnošolskih letih. V 2012 je končal študij jazz petja in aranžiranja na konservatoriju v Trstu. S svojim glasom, imenitnimi interpretacijami in poetiko je dosegel odlične uvrstitve na številnih slovenskih glasbenih festivalih, kot so Ema, Slovenska popevka in Melodije morja in sonca.

Matevž Šalehar Hamo je javnosti znan predvsem kot frontman blues rock zasedbe Hamo & Tribute 2 Love in velja za enega izvirnejših vokalistov tega žanra pri nas. Na slovensko glasbeno sceno je stopil konec devetdesetih let in do danes nastopa na uveljavljenih domačih festivalih (Ema, Slovenska popevka, Dnevi slovenske zabavne glasbe) ter ustvarja s priznanimi glasbeniki (Vlado Kreslin, Trkaj, Gušti, Ditka, Escape String Quartet, Neisha, Gal Gjurin in drugi).

VSTOPNICE

 

Več

AFTERPARTY: NEW EX

Sredina festivalska noč bo podaljšana z ansamblom New Ex in izbranimi skladbami iz sveta rokenrola, s katerimi bomo obujali spomine na ikonična 50., 60. in 70. leta prejšnjega stoletja. Zasedba prekaljenih ptujskih rokerjev z gosti.

 

Več

Čet, 27. 7.

CARMINA BURANA: STEFAN MILENKOVIĆ & CAMERATA NOVI SAD (SRB)

Nastopajo: Stefan Milenković (violina), Komorni orkester Camerata Novi Sad

Program: G. Tartini, G. Gershwin, Queen, A. Piazzolla, C. Orff

Violinski virtuoz srbskega rodu Stefan Milenković, ki je bil leta 2002 v Srbiji razglašen za umetnika stoletja, je v osemdesetih letih zaslovel kot čudežni otrok. Še pred 14. letom je igral za pomembne osebnosti, kot so takratni ameriški predsednik Ronald Reagan, voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov in papež Janez Pavel II. Do 17. leta je osvojil številne nagrade na prestižnih mednarodnih tekmovanjih in odigral več kot tisoč koncertov. Kasneje je študiral na Akademiji za glasbo v Beogradu in Juilliard School v New Yorku ter postal eden najbolj iskanih violinistov svoje generacije. Nastopa z vrhunskimi orkestri in priznanimi dirigenti, kot so Sir Neville Marriner, Lorin Maazel, Vladimir Fedosejev, Daniel Oren in En Shao. Milenković deluje tudi na akademskem področju – poučeval je na Juilliard School in na Univerzi v Illinoisu. Trenutno je umetniški vodja nove koncertne dvorane v Novem Sadu in izredni profesor violine na tamkajšnji univerzi.

Komorni orkester Camerata Academica, kot se je sprva imenoval, je bil ustanovljen pod okriljem Akademije umetnosti v Novem Sadu. V prvem obdobju delovanja je bil njegov vodja Istvan Varga in v tem času je orkester koncertiral na mnogih prestižnih dogodkih in glasbenih festivalih, kot so Bemus, Nomis in Ohridsko poletje. Orkester je po kratkem obdobju nedelovanja leta 2007 obudil violončelist Marko Miletić. Camerata Novi Sad danes združuje najboljše profesorje in študente Akademije umetnosti ter sodeluje s priznanimi srbskimi glasbeniki in dirigenti. Orkester je bil eden ključnih akterjev v projektu Evropska prestolnica kulture 2022, danes pa velja tudi za uradni komorni orkester mesta Novi Sad.

Partnerja: Ministrstvo za kulturo in MO Ptuj

VSTOPNICE

Več

FAT BUTLERS

Nastopajo: Liza Zavrl (vokal), Tilen Jan (kitara), Robert Glač (kitara), Klemen Berglez (bas), Robert Buh (bobni)

Fat Butlers, zmagovalci vrste glasbenih tekmovanj za mlade zasedbe (Šourock, Bitka bandov, Ritem mladosti – Cockta natečaj), so pričeli delovati leta 2017, sprva z instrumentalno progresivno glasbo, ki so ji kasneje s pridružitvijo pevke Lize dodali elemente punk rocka. Zmaga na omenjenih natečajih je bila njihova vstopnica za snemanje prvega EP-ja The Dawn ter nastope na velikih odrih in festivalih po vsej Sloveniji (Stožice, Gora Rocka, Lampiončki, Festival Lent, Castle Festival). V sedanjosti sodelujejo s priznanim producentom Dejanom Radičevićem in založbo NIKA records, pri kateri bodo v kratkem izdali album Vsak trenutek.

 

Več

AFTERPARTY: LAGANINI

Četrtkova festivalska noč bo podaljšana z razgibanimi zvoki zasedbe Laganini in svetovnimi uspešnicami v ritmih funka, soula in rocka.

Več

Pet, 28. 7.

NINA PUŠLAR

Nastopajo: Nina Pušlar (vokal), Dorian Granda (bobni), Goran Moskovski (tolkala), Miha Gorše (klaviature, kitara, vokal), Jani Šepetavec (saksofon, kitara, vokal), Aleš Marjetič (el. kitara), Jernej Kržič (bas), Mitja Bobič (trobenta, spremljevalni vokal), Katja Sever Kržič (spremljevalni vokal)

Nina Pušlar, ena najbolj priljubljenih in predvajanih slovenskih izvajalk, znana po svoji pristni energiji, ki zlahka pritegne občinstvo. Širši javnosti je postala znana z zmago na Bitki talentov leta 2005. Od takrat je prehodila dolgo, pestro pot in postala priljubljena ikona domače glasbene scene, ki danes redno zaseda vrhove glasbenih lestvic in polni dvorane. Napolnila je že skoraj vsa slovenska prizorišča, dvakrat razprodala Križanke, nastopila v legendarni dvorani Tivoli, posnela sedem studijskih albumov in ogromno uspešnic. Njeni nastopi, na katerih skladbe izvaja s priznanimi slovenskimi instrumentalisti, so glasbeno in pevsko dovršeni. Nina Pušlar skozi pesmi izraža sočutje, ljubezen in veselje do življenja, s čimer navdihne slehernega poslušalca.

Generalni pokrovitelj: Cestno podjetje Ptuj

VSTOPNICE

 

Več

Sob, 29. 7.

ODPRTA KUHNA

Organizatorja: Zavod za turizem Ptuj, Odprta kuhna

Mestni trg bo tudi letos na sobotni poletni dan zadišal po dobrotah iz različnih slovenskih regij in svetovnih kuhinj. Odprto kuhno zaznamuje druženje, sprehajanje med stojnicami in pokušanje specialitet in raznovrstnih okusov. Odlične jedi in mednarodne kulinarične kreacije bo spremljal nabor dobrega vina, craft piva in drugih okusnih pijač.

 

Več

SREDNJEVEŠKA DOMIŠLJIJSKA PREDSTAVA: ČAROBNA KRONA

Izvajalec: Cirkus Arbadakarba (Tina Vrdjuka, Matjaž Kekec)

“Obstaja mit o zmaju, ki je nosil krono. Zmaja sicer že dolgo ni med nami, krona pa je dobila čarobno moč v trenutku, ko sta se z zmajem poslovila …”

Predstava, v kateri nastopata dva zabavna lika, vsebuje čarovniške trike, iluzije in elemente cirkusa. Skupaj se bomo na zabaven in inovativen način nasmejali dvornemu norčku Kekcu, ki nas bo navdušil s svojimi veščinami in nas na humorističen način popeljal v srednji vek.

 

Več

JOKER OUT & DAN D

Nastopajo: Joker Out: Bojan Cvjetićanin (vokal), Jure Maček (bobni), Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas)

Dan D: Tomislav Jovanović Tokac (vokal, kitara), Dušan Obradinović Obra (bobni), Marko Turk Tučo (kitara), Nikola Sekulović (bas), Boštjan Grubar (klaviature)

Poletno festivalsko dogajanje bo sklenjeno v medgeneracijskem vzdušju, z dvojnim koncertom priznanih glasbenih skupin, Joker Out in Dan D.

Joker Out, predstavniki mlajše rock generacije, nadaljujejo svoj osvajalni pohod z neustavljivo mladostno energijo in dovršeno vizualno podobo. Po lanski izdaji drugega albuma Demoni so v razprodanih Križankah opravili zrelostni izpit, nadgradili svoj shagadelic rock’n’roll in pokazali, kaj zmorejo. Njihov krog oboževalcev raste iz nastopa v nastop. Za njimi so številni veliki odri, tudi evrovizijski, ki jim je odprl vrata na globalno glasbeno sceno. 

Skupina Dan D s svojim ustvarjanjem navdihuje in preseneča že več kot 25 let. Slovensko glasbeno sceno je zaznamovala s skladbami, kot so Voda, Čas, Plešeš, Tiho in mnogimi drugimi. Člani skupine glasbeno evolucijo jemljejo kot izziv in vsak izdelek je svojevrsten unikat, ki ne podlega trendom.

Generalni pokrovitelja: Perutnina Ptuj, NLB

Joker Out, predstavniki mlajše rock generacije, nadaljujejo svoj osvajalni pohod z neustavljivo mladostno energijo in dovršeno vizualno podobo. Po lanski izdaji drugega albuma Demoni so v razprodanih Križankah opravili zrelostni izpit, nadgradili svoj shagadelic rock’n’roll in pokazali, kaj zmorejo. Njihov krog oboževalcev raste iz nastopa v nastop, pred njimi so številni veliki odri, tudi evrovizijski. 

Generalna pokrovitelja: Perutnina Ptuj, NLB

VSTOPNICE

Več

Pet, 4. 8.

DANIEL CACCIA & ORGAN TRIO (HR, NL, SI)

Nastopajo: Daniel Caccia (vokal), Ratko Zjaca (kitara), Renato Chicco (klavir, orgle), Jože Zadravec (bobni)

Daniel Caccia je magistriral na jazz oddelku Univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu. Aktiven je v lastnem kvartetu, tekom svoje kariere pa je bil še član številnih drugih zasedb (nekdanji Big Band Rogerja Cicera, Latvian Radio BigBand, Sigi Feigl Big Band). Za svoje delo je prejel več nagrad in nominacij (2013 – najboljši mladi pevec po izboru ameriške revije DownBeat; 2014 – hrvaška diskografska nagrada porin za jazz album leta z orkestrom HGM; 2016 – nominacija za nemško nagrado echo za njegov prvi samostojni album Lifeline).

Soorganizator: Imago Sloveniae

Več

Sob, 26. 8.

ŠIROM

Nastopajo: Iztok Koren (banjo, bas boben, cevni zvonci, balafon), Ana Kravanja (violina, viola, ribab, balafon, kalimba, obročni bobni), Samo Kutin (harfe, ukulele, kalimba, brač, balafon, zvočila)

Prostrano vodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rockerskih meditacij. Glasba Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra ter bolj bendovske kot komorne nravi.

Soorganizator: Imago Sloveniae

Več