Festival Arsana

SVETOVNA GLASBENA DOŽIVETJA

Ptuj, Slovenija

 

Foto: Albin Bezjak

Najstarejše slovensko mesto Ptuj se meseca julija že vrsto let spreminja v svetovno stičišče glasbenih umetnikov iz različnih koncev sveta. Mednarodni glasbeni festival Arsana je v štirinajstih letih ponudil prek 1000 dogodkov klasične, jazz, etno, world, rock in popularne glasbe, gostil 10.500 umetnikov mednarodnega slovesa, privabil skoraj pol milijona obiskovalcev z vseh koncev sveta ter prerasel v enega najbolj prepoznavnih in žanrsko raznolikih glasbenih festivalov v Sloveniji in tem delu Evrope. 

Arsanine festivalske zgodbe so do danes pisali eminentni umetniki, kot so New York Voices (ZDA), Take 6 (ZDA, 10 × Grammy award), Naturally 7 (ZDA), The Swingles (GB, 5 × Grammy award), Zbor Glinka, Ruski komorni zbor Smolny, Donavska filharmonija, Zagrebški komorni orkester, Ukrajinski mladinski orkester (UKR), Rade Šerbedžija & Miroslav Tadič (HR & ZDA), Stefan Milenkovich (SRB & ZDA), Edin Karamazov (HR), Kaliopi (MAK), Vlatko Stefanovski (MAK), Josipa Lisac (HR), Opera SNG Maribor s solisti, Sabina Cvilak, Godalni kvartet Feguš, Magnifico, Perpetuum Jazzile, Vlado Kreslin, Siddharta, Joker Out, MI2, TABU, Gušti, Tomi Meglič, Alexei Kornienko, Elena Denisova, Big Band RTV Slovenija, Klemen Slakonja, Elda Viler, Boštjan Gombač, Rudi Bučar, Alenka Godec, Lado Bizovičar, Tinkara Kovač, Aleksandra Ilijevski, Bilbi, Mia Žnidarič, Romana Kranjčan, Maja Keuc, Ana Soklič, Nina Strnad, Neisha, Papir, Vladimir Miloševič, Marko Hatlak, Oto Pestner, Uroš Perić, Nuša Derenda, Milena Arsovska, Nika Gorič, Teo Collori in Momento Cigano, Renato Chicco, Marko Črnčec, Žan Tetičkovič, Jure Pukl, Melissa Aldana, Vasko Atanasovski, Zoran Majstorovič, Pliš, Gal in Severa Gjurin, Terrafolk, Infected, Vesna Zornik, Neca Falk, Irena Yebuah Tiran, Tango Stoy, APZ Univerze na Primorskem & Bedtime Story Strings …

Letošnji 16. festival Arsana bo med 22. junijem in 31. avgustom na slikovitih prizoriščih zgodovinskega mesta Ptuj na več kot 50 dogodkih gostil 350 domačih in tujih ustvarjalcev. Festival daje prostor tudi mlajšemu občinstvu, prireja otroške aktivnosti in bogat spremljevalni program.

 

Program po sklopih:

 

OPERNA NOČ NA PANORAMI

Uvod v festivalsko poletje, ki že več let privablja rekordno število obiskovalcev od blizu in daleč. Pod zvezdami in v objemu slikovite kulise Ptujskega gradu bo moč prisluhniti znanim delom iz bogate zakladnice opernih arij v izvedbi Opere SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti.

 

VRHUNCI

 

GALA VEČER SLOVENSKE POPEVKE

Gala večer slovenske popevke je že drugi tovrstni koncert v najstarejšem slovenskem mestu, posvečen izjemnim skladbam iz bogate zakladnice slovenske zabavne glasbe. Obetajo se vrhunci slovenske popularne glasbe v izvedbi uveljavljenih solistov, ki bodo nastopili ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija.

 

LADO – ANSAMBEL NARODNIH PLESOV IN PESMI HRVAŠKE

Ansambel LADO je najbolj znani folklorni ansambel na Hrvaškem in ena najboljših folklornih skupin na svetu, ki že petinsedemdeset let skozi ljudske plese in pesmi ohranja hrvaško ljudsko dediščino. Plesni koncert bo navdušil vse ljubitelje folklore in hrvaške ljudske glasbe. 

 

VLADO KRESLIN, MALI BOGOVI IN BELTINŠKA BANDA & ČEDAHUČI

Vlado Kreslin, priljubljena stalnica festivala Arsana, ki vsakič znova navduši široko množico poslušalcev. Z Beltinško bando, ki se mu bo letos poleg Malih bogov pridružila na odru, je sprožil preporod etno glasbe pri nas in se zapisal v zgodovino slovenske glasbe. V istem večeru bodo nastopili še Čedahuči, vodilni slovenski “folksterji”, ki s svojimi unikatnimi pesmimi in koncerti domačo glasbeno sceno bogatijo že desetletje.

 

MI2 AKUSTIČNO & LEOPOLD I.

Mi2, ena najbolj uveljavljenih zasedb na domači glasbeni sceni, je v lanskem letu v Križankah razprodala svoj tisoči koncert. Njihovo serijo uspešnic bo tokrat moč slišati v akustični preobleki. V istem večeru bo nastopil še Leopold I., vse bolj uveljavljen raper iz Gornje Radgone, ki s svojo atmosferično raznoliko in ritmično pestro glasbo ruši stereotipne predsodke o rapu.

 

NATURALLY 7 (ZDA)

Ena izmed vodilnih vokalnih skupin na svetu, ki prihaja iz New Yorka in presega žanrske meje ter tradicionalne prakse a cappella glasbe. V svojem inovativnem pristopu Naturally 7 zgolj z lastnimi glasovi posnemajo zvoke celega orkestra. Na prihajajoči evropski turneji “the Movies” bodo v svoj stil odeli skladbe iz kultnih filmov, kot so Titanik, James Bond, Superman, Zajtrk pri Tiffany in drugih.

 

MAGNIFICO

Magnifico, vsestranski skladatelj in glasbenik, je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo ter s svojimi balkan disko šlagerji razbil marsikatere stereotipe. Decembra leta 2017 je prvič razprodal Areno Stožice, nakar je to ponovil še trikrat. Je glasbenik, čigar glasba riše svet brez mej, posledično pa ob izvedbah v živo občinstvo doživi edinstveno izkušnjo.

 

TADEJ TOŠ – ABRAhmm FREESTYLE COMEDY SHOW

Igralec in stand up komik, ki navdušuje občinstvo po vsej Sloveniji. V tokratni predstavi v prostem slogu pa se bo dotaknil zorenja ali po domače – staranja. Vsakdanje in običajne življenjske scenarije, kot je boj človeka s časom, bo predstavil na način, kot to najbolje zna: iskreno, duhovito, neposredno.

 

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

Orkester Slovenske filharmonije združuje najboljše domače in tuje glasbenike ter redno gostuje na najodmevnejših glasbenih festivalih v tujini. Raznovrstnost dokazuje z izvajanjem standardnega orkestrskega repertoarja 18. in 19. stoletja in najsodobnejšo glasbo. Tokrat bo orkester nastopil pod taktirko dirigenta Davorina Morija, enega najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije.

 

GLASBA V MESTU

Glasba v mestu ostaja dobrodošla stalnica festivalskega dogajanja. V letošnji sezoni se bo odvijala v Stari steklarski delavnici in Domu kulture MuziKafe. Nastopili bodo Jure Pukl Trio, Bossa de Novo, Noreia in Hauptman. 

 

KLASIČNI MOJSTRI

Klasični cikel festivala se delno odvija izven osrednjega festivalskega dogajanja (koncert Komornega zbora KGBL in Ane Julije Mlejnik) in delno v osrednjem delu festivala (Nika Gorič in Matjaž Balažic) v slavnostni dvorani Ptujskega gradu. 

 

ODER MLADIH

Oder mladih že več let daje prostor mlajšim in kakovostnim ustvarjalcem. Na brezplačnih dogodkih bodo v Kavarni Bodi nastopili vokalisti poletne glasbene šole, zmagovalci mladinskega natečaja ŠOUROCK – Before Time, blues rockerji Moonset ter izvirne in duhovite vokalistke zasedbe OD5 KVARTET.

 

OTROŠKI FESTIVAL

Otroški festival predstavlja jedro glasbenega dogajanja za najmlajše. Na družinskem koncertu Adija Smolarja, ustvarjalnih delavnicah, glasbenih pravljicah, glasbeni jogi, interaktivni domišljijski predstavi, lutkovni predstavi in v kinu se bodo otroci na zabaven in poučen način srečevali z glasbo in spoznavali glasbila.

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Festival ponuja pester spremljevalni program, ki med drugim zajema kulinarično dogajanje (Odprta kuhna), dva festivalska “afterja” z živo glasbo (Laganini in Funk Fact Laganini) ter koncert zasedbe TissDass (NIG/FRA).

 

Več podrobnosti o letošnjem programu, lokacijah in vstopnicah se nahaja v zavihku Program

FB: /festivalarsana IG: /arsanafestival

FB: /festivalarsana IG: /arsanafestival