16. festival Arsana

SVETOVNA GLASBENA DOŽIVETJA

22. 6.–31. 8. 2024  |  Ptuj, Slovenija

Foto: Albin Bezjak

Mednarodni glasbeni festival Arsana, ki je v petnajstih letih ponudil prek 1000 dogodkov, gostil 10.500 umetnikov mednarodnega slovesa, privabil skoraj pol milijona obiskovalcev z vseh koncev sveta ter prerasel v enega najbolj prepoznavnih in žanrsko raznolikih glasbenih festivalov v Sloveniji in tem delu Evrope, ponovno postavlja Ptuj na svetovni glasbeni zemljevid.

16. festival Arsana bo med 22. junijem in 31. avgustom na slikovitih prizoriščih zgodovinskega mesta Ptuj na več kot 50 dogodkih gostil 350 domačih in tujih ustvarjalcev s področja klasične, jazz, etno, world, rock in popularne glasbe. Festival daje prostor tudi mlajšemu občinstvu, prireja otroške aktivnosti in bogat spremljevalni program.

 

OPERNA NOČ NA PANORAMI

Uvod v festivalsko poletje, ki že več let privablja rekordno število obiskovalcev od blizu in daleč. Pod zvezdami in v objemu slikovite kulise Ptujskega gradu bo moč prisluhniti znanim delom iz bogate zakladnice opernih arij v izvedbi Opere SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti (Valentina Čuden, Rebeka Lokar, Andreja Zakonjšek Krt, Jaki Jurgec).

 

VRHUNCI 16. FESTIVALA ARSANA

 

GALA VEČER SLOVENSKE POPEVKE

Gala večer slovenske popevke je že drugi tovrstni koncert v najstarejšem slovenskem mestu, posvečen izjemnim skladbam iz bogate zakladnice slovenske zabavne glasbe. Obetajo se vrhunci slovenske popularne glasbe v izvedbi uveljavljenih solistov, ki bodo nastopili ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija.

 

LADO – ANSAMBEL NARODNIH PLESOV IN PESMI HRVAŠKE (CRO)

Ansambel LADO je najbolj znani folklorni ansambel na Hrvaškem in ena najboljših folklornih skupin na svetu, ki že petinsedemdeset let skozi ljudske plese in pesmi ohranja hrvaško ljudsko dediščino. Plesni koncert bo navdušil vse ljubitelje folklore in hrvaške ljudske glasbe. 

 

VLADO KRESLIN, MALI BOGOVI IN BELTINŠKA BANDA & ČEDAHUČI

Vlado Kreslin, priljubljena stalnica festivala Arsana, ki vsakič znova navduši široko množico poslušalcev. Z Beltinško bando, ki se mu bo letos poleg Malih bogov pridružila na odru, je sprožil preporod etno glasbe pri nas in se zapisal v zgodovino slovenske glasbe. V istem večeru bodo nastopili še Čedahuči, vodilni slovenski “folksterji”, ki s svojimi unikatnimi pesmimi in koncerti domačo glasbeno sceno bogatijo že desetletje.

 

MI2 AKUSTIČNO & LEOPOLD I.

Mi2, ena najbolj uveljavljenih zasedb na domači glasbeni sceni, je v lanskem letu v Križankah razprodala svoj tisoči koncert. Njihovo serijo uspešnic bo tokrat moč slišati v akustični preobleki. V istem večeru bo nastopil še Leopold I., vse bolj uveljavljen raper iz Gornje Radgone, ki s svojo atmosferično raznoliko in ritmično pestro glasbo ruši stereotipne predsodke o rapu.

 

NATURALLY 7 (USA)

Ena izmed vodilnih vokalnih skupin na svetu, ki prihaja iz New Yorka in presega žanrske meje ter tradicionalne prakse a cappella glasbe. V svojem inovativnem pristopu Naturally 7 zgolj z lastnimi glasovi posnemajo zvoke celega orkestra. Na prihajajoči evropski turneji “the Movies” bodo v svoj stil odeli skladbe iz kultnih filmov, kot so Titanik, James Bond, Superman, Zajtrk pri Tiffany in drugih.

 

MORGAN JAMES (USA)

“Fenomenalni talent z ognjeno energijo in globokim čutom za klasično soul glasbo.” — The New York Times. Ameriška pevka in tekstopiska Morgan James je na platformi YouTube z lastnimi videi in s spletno senzacijo Postmodern Jukebox požela več kot 285 milijonov ogledov. R&B in soul umetnica bo tokrat prvič nastopila v Sloveniji.

 

TADEJ TOŠ – ABRAhmm FREESTYLE COMEDY SHOW

Igralec in stand up komik, ki navdušuje občinstvo po vsej Sloveniji. V tokratni predstavi v prostem slogu pa se bo dotaknil zorenja ali po domače – staranja. Vsakdanje in običajne življenjske scenarije, kot je boj človeka s časom, bo predstavil na način, kot to najbolje zna: iskreno, duhovito, neposredno.

 

CUBISMO (CUB, VEN, CRO, SVN)

Cubismo nosi status legendarne zasedbe, ki občinstvo osvaja z energično plesno glasbo – latinskoameriškim jazzom in salso. Ustanovljena je bila leta 1995 v Zagrebu in združuje člane s Hrvaške, Kube, Venezuele in Slovenije. Tekom kariere je izdala vrsto izjemno uspešnih albumov, prejela rekordnih enaindvajset porinov in sodelovala z velikani glasbene scene.

 

MAGNIFICO

Magnifico, vsestranski skladatelj in glasbenik, je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo ter s svojimi balkan disko šlagerji razbil marsikatere stereotipe. Decembra leta 2017 je prvič razprodal Areno Stožice, nakar je to ponovil še trikrat. Je glasbenik, čigar glasba riše svet brez mej, posledično pa ob izvedbah v živo občinstvo doživi edinstveno izkušnjo.

 

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

Orkester Slovenske filharmonije združuje najboljše domače in tuje glasbenike ter redno gostuje na najodmevnejših glasbenih festivalih v tujini. Raznovrstnost dokazuje z izvajanjem standardnega orkestrskega repertoarja 18. in 19. stoletja in najsodobnejšo glasbo. Tokrat bo orkester nastopil pod taktirko dirigenta Davorina Morija, enega najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije.

 

NINA PUŠLAR

Nina Pušlar velja za eno najbolj priljubljenih slovenskih pevk vseh časov. Od začetka svoje kariere do danes je napolnila je že skoraj vsa slovenska prizorišča, dvakrat razprodala Križanke, nastopila v legendarni dvorani Tivoli, posnela sedem studijskih albumov in ogromno uspešnic ter leta 2023 kot prva slovenska izvajalka napolnila Areno Stožice.

 

MAJA KEUC & BAND

Maja Keuc velja za eno najbolj cenjenih slovenskih pevk, ki je zasedla sam vrh glasbene scene. Na poletni turneji bo nastopila z novo zasedbo, ki jo sestavljata še Tilen Zakrajšek, akademski tolkalist/bobnar, ki svežino v glasbeni svet prinaša s svojim raznolikim instrumentarijem, in Martin Vogrin, priznan skladatelj, producent in multiinstrumentalist.

 

ADI SMOLAR

Adi Smolar velja za enega najizvirnejših, najplodnejših in najpopularnejših kantavtorjev pri nas. Na svojih koncertih je hudomušen, kritičen, razmišljujoč in pronicljiv opazovalec življenja ter medčloveških odnosov. Njegove pesmi so prežete s humorjem in zdravim razumom, vsaka nosi svojo zgodbo in kanček modrosti.

 

GLASBA V MESTU

Glasba v mestu ostaja dobrodošla stalnica festivalskega dogajanja. V letošnji sezoni se bo odvijala v Stari steklarski delavnici in Domu kulture MuziKafe. Nastopili bodo Jure Pukl Trio, Varaždinski vokalni ansambel (CRO), Hauptman, Daniel Caccia European Quartet (CRO, NLD, SVN) in Maj Kavšek Quintet (SVN, RUS, GER).

 

KLASIČNI MOJSTRI

Klasični cikel festivala se delno odvija izven osrednjega festivalskega dogajanja (koncert Komornega zbora KGBL, Ane Julije Mlejnik in zmagovalcev tekmovanja TEMSIG) in delno v osrednjem delu festivala (Nika Gorič & Matjaž Balažic, Komorni zbor Glasis, Komorni zbor Kor) v slavnostni dvorani Ptujskega gradu. 

 

ODER MLADIH

Oder mladih že več let daje prostor mlajšim in kakovostnim ustvarjalcem. Na brezplačnih dogodkih bodo v Kavarni Bodi nastopili vokalisti poletne glasbene šole, zmagovalci mladinskega natečaja ŠOUROCK – Before Time, blues rockerji Moonset ter vokalistke zasedbe OD5 KVARTET.

 

OTROŠKI FESTIVAL

Otroški festival predstavlja jedro glasbenega dogajanja za najmlajše. Na družinskem koncertu Adija Smolarja, ustvarjalnih delavnicah, glasbenih pravljicah, glasbeni jogi, lutkovni predstavi in v kinu se bodo otroci na zabaven in poučen način srečevali z glasbo in spoznavali glasbila.

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Festival ponuja pester spremljevalni program, ki med drugim zajema pravljični večer za odrasle, kulinarično dogajanje (Odprta kuhna), festival piva in gina (Kraft fest), plesni večer salse in festivalske “afterje” (Laganini, Lauženki, Spajser, Urbadur).

Podrobnosti o programu so dostopne na www.festivalarsana.com. Za dodatne informacije smo dosegljivi na št. 05 995 50 41 (med 9. in 17. uro) ali e-pošti info@arsana.si.

FB: /festivalarsana IG: /arsanafestival